Ako sa zbaviť kuny pomocou odchytové pasce

Premýšľate, ako sa zbaviť kuny? Trápi Vás kuna na pôde, máte kunu v aute alebo je snáď kuna v kurníku? Poradíme Vám, ako kunu bezpečne spoznať, akú pascu na kuny použiť, akú nástrahu na kunu zvoliť, kam pascu na kunu umiestniť, ako často pascu na kuny kontrolovať, ako z odchytenou kunou zaobchádzať a tiež ako sa kune brániť do budúcnosti.

Ako spoznáme kunu

Kuna je stredne veľká lasicovitá šelma, približne veľká ako mačka domáca. Na území Slovenskej republiky sa môžeme stretnúť s dvoma druhmi, kunou skalnou a kunou lesnou. Nás najviac trápi kuna skalná, niekedy tiež nazývaná ako kuna domácá, ktorá sa najčastejšie vyskytuje vo skalnato členité krajine, avšak rada tiež obýva riedko navštevované stavby (pôdy, chaty) a zaparkované automobily, kde zanecháva trus, rozkousává izolácie a káble. Živí sa predovšetkým hlodavcami, drobnými cicavcami, vtákmi, ovocím a vajcami. Preto je tiež obávaným návštevníkom kurníkov, kde hľadá práve vajcia a neboja sa pritom zahryznúť aj Vašu hydinu.

kuna_nepozvany_host


Akú pascu použiť na odchyt kuny

Kuny sú chytré a môže byť ťažké ich odchytiť, ale ich prirodzená zvedavosť a chuť po návnade by ich však mala vždy nakoniec priviesť do nastraženej pasce. Ako najvhodnejšie pasca na kuny, ktorú Vám odporúčame, sa nám osvedčila pasca ZL100x26x26. Jedná sa o priechodnú sklápacú pascu na kuny (kuna sa cítia bezpečnejšie, keď vidí priechod na druhej strane), ktorá je vyrobená z kvalitného nerezového drôtu s ochranou proti korózii. Pasca na kunu funguje na princípe nášľapnej pasce, do ktorej je kuna lapená bez zranení. Pascu na kunu je možné ľahko prenášať za pomocou prepravných madiel, ktoré chránia Vaše bezpečie proti odchytené agresívne Kune. Ku každej pasci na kuny od nás navyše dostanete ako darček zadarmo - začiatočníckú odchytovú sadu.

 


Akú návnadu použiť na prilákanie kuny

Kunu ako každého mäsožravca môžete do pasce prilákať na vôňu čerstvého mäsa - kuracie, rybie alebo vnútorností - pečeň, ľadvinky či na údeniny - klobások, slanina. Dôležité je, aby mäso nebolo očistené a usušené, a tým nestratilo svoju atraktívnu vôňu pre kuny. Ďalej môžete ako návnadu využiť aromatická lákadlá z našej ponuky nižšie. Veľmi dôležité je nástrahu umiestňovať vždy v rukaviciach, aby sa na ňu neprenášal ľudský pach.

 


Ako vybrať vhodné miesto na umiestnenie pasce

Najvhodnejšie miesto na umiestnenie pasce na kuny je priamo do cesty, kadiaľ viete, že chodí. Pozor, kuny sú však veľmi obozretné a podozrievavé na nové objekty, a preto je dôležité pascu tiež riadne zamaskovať, aby pôsobila v prostredí prirodzene. S pascou na kunu je potrebné zaobchádzať pri nastraženie v rukaviciach kvôli prenosu ľudského pachu. Odporúčame navyše v blízkosti pasci rozmiestniť kusy návnady, aby kunu prilákali a ona postupne k pasci získala dôveru.

macka_lasica_kuna

Ako často kontrolovať pascu na kuny

Odporúčame kontrolovať pascu 3x za deň (ráno, popoludní a večer), aby sme skontrolovali návnadu alebo či sa zviera už neodchytlo.

Ako zaobchádzať s odchytenou kunou

Po odchytu kuny odporúčame pascu prikryť dekou, aby sa zviera upokojilo. Odporúčame tiež využívať rukavice a nohavice kvôli väčšej ochrane po vypustení kuny, keby sa pokúsila na Vás zaútočiť...

blog_ako_zaobchadzat_s_odchytenou_kunou


Ako sa brániť do budúcna

Pokiaľ chcete zamedziť výskytu kún u vášho hospodárstva, môžeme vám odporučiť niekoľko rád:

  • Miesta, ktoré môžu kune slúžiť ako prístrešie alebo prísun potravy buď dobre utesnite alebo úplne odstráňte.
  • K odpudenie kun môžete skúsiť použiť pachový ohradník alebo zvukový odpudzovač.
  • Do oblastí, ktoré chcete chrániť pred napadnutím, pridajte svetlo. Kuny sú tajomní tvorovia, ktorí lovia v noci, takže jasné svetlá im nie sú príjemná.