🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Ako fungujú automatické dvierka na kurín

Zvažujete automatické otváranie a zatváranie kurína, aby ste si uľahčili svoju každodennú rutinu? Automatické dvierka na kurín sú určite veľmi praktickou pomôckou každého chovateľa. Vďaka automatickému otváraniu a zatváraniu kurína už nebudete musieť vstávať so sliepkami a pokojne si môžete dovoliť odísť na dovolenku či predĺžený víkend. Ako také dvierka fungujú a sú naozaj spoľahlivé?

Ako funguju automaticke dvierka na kurin


Na akom princípe automatické dvierka na kurín fungujú?

Automatické otváranie kurína je riadené malou elektronickou jednotkou, ktorá vždy v ten správny čas kurín pre sliepky otvorí a zase uzavrie. Automatické zatváranie a otváranie kurínov spravidla funguje na jednom z uvedených princípov, prípadne na ich kombinácii:

ČASOVÝ SPÍNAČ – jednotka pre automatické zatváranie a otváranie kurína má zabudovaný programovateľný časovač, na ktorom si nastavíte presný čas otvorenia a uzavretia kurína.

SVETELNÝ SENZOR – druhou možnosťou je nastaviť si intenzitu súmrakového spínača. Svetelný senzor sníma hladinu osvetlenia a so svitaním sa automatické dvierka na kurín otvorenú a pri súmraku zase uzavrú.

 


Sú automatické dvierka na kurín spoľahlivé?

Pokiaľ automatické dvierka správne nastavíte, môžete sa na ne spravidla 100% spoľahnúť. Elektronická jednotka na otvorenie a zatvorenie kurína na rozdiel od nás nikdy nezabudne. Na čo si dať pri montáži a nastavení pozor?

Skontrolujte, či sa sliepka vracia včas do kurína – sliepky veľmi dobre reagujú na svetlo a akonáhle sa začne stmievať, inštinktívne sa vráti do kurínov. Súmrak väčšinou trvá 10 - 15 minút, a tak majú sliepky dostatok času na to, aby sa stihli do kurína schovať. Pokiaľ máte malé kurice, je dobré si pár dní skontrolovať, že sa naozaj všetky vrátili do kurína včas.

Kurín sa zatvára príliš skoro / neskoro – ak máte tento problém, pravdepodobne je senzor kurína na mieste s nevhodnými svetelnými podmienkami. Riešením je zvýšiť/znížiť intenzitu súmrakového snímača, prípadne funkciu svetelného senzora nakombinovať s časovým spínačom. Prípadne si môžete dokúpiť (pokiaľ to model umožňuje) externý svetelný senzor, ktorý položíte na vhodnejšie miesto.

Nabité batérie – pri modeloch automatického otvárania a zatvárania kurína napájaných na batérie, je potrebné čas od času sledovať indikátor batérie a prípadne batérie včas vymeniť.

 


Aké sú možnosti pri výbere automatického otvárania a zatvárania kurínov?

Automatické dvierka na kurín môžete vyberať podľa toho, či chcete kompletný systém vrátane bezpečnostných dvierok, alebo Vám postačí iba jednotka na automatické zatváranie a otváranie kurína.

Jednotka pre automatické zatváranie kurína – ak si zakúpite iba elektronickú jednotku, bude potrebné ju pripevniť nad dvierka kurína a potom ju pripojiť pomocou lanka k dvierkam vášho kurína. Pokiaľ zvolíte túto možnosť, vždy si najprv overte, s akým ťažkými dvierkami dokáže motor vybranej jednotky pracovať.

Kompletné automatické dvierka na kurín – ak sa rozhodnete zakúpiť jednotku aj s bezpečnostnými dvierkami, budete mať navyše istotu, že ich žiadny predátor nenazdvihne a nedostane sa v noci do kurína. Tieto celé automatické dvierka namontujete do otvoru v kuríne.

Akonáhle automatické dvierka pripevníte na kurín pre sliepky a nastavíte požadované funkcie, máte hotovo. Tak hurá do toho!


SÚVISIACI TOVAR