Ako sa zbaviť kuny na pôde

Objavil sa Vám na pôde trus, zápach, hluk a požuvané izolácie? Pravdepodobne za to môže kuna. Poradíme vám, aký druh kuny na pôde žije, za akým účelom tam kuna ide, ako spoznáme, že sa nám zahniezdila kuna na pôde, ako ju zamedziť na pôdu prístup a ako sa zbaviť kuny na pôde.

Kuna skalná

Ak sa vám objavia kuna na pôde, bude to s najvyššou pravdepodobnosťou kuna skalná. Je to štíhla, hnedo zafarbené lasicovité šelma, ktorá dorastá do dĺžky 30-50 cm. Bezpečne ju poznáme podľa bielej náprsenky, ktorá ju siaha až na prednej končatiny. Živý sa drobnou zverou, ktorú dokáže uloviť, vajcami a ovocím.

kunakuna2


Za akým účelom ide kuna pôdu

Kuna skalná na pôdu zavíta z dvoch dôvodov. Buď hľadá teplé prístrešie, kde by sa mohla zahniezdiť alebo potravu.

Ako poznáme, že sa nám zahniezdila kuna na pôde

Zápach - kuny si značkujú svoje teritórium výkaly a výlučky pachových žliaz.
Hluk - kuna je hlučná nočná šelma, rada sa hrá a vyhľadáva rôzne úkryty.
Poškodenie - kuna má v obľube rozkousávání izoláciou striech.

kuna3b


Ako zamedziť Kune prístup na pôdu

Uzavretie prístupových ciest - dôkladne preskúmajte, kadiaľ by sa kuna na pôdu mohla dostať, a aj tie najmenšie škáry vyspravte odolným materiálom.

Odpudenie - môžete použiť rôzne "babské rady", ktoré kunu z pôdy odpudí, ako psie chlpy, trus mačkovité šelmy či silný parfum, avšak tieto prostriedky väčšinou fungujú len veľmi krátko a kuna sa po pár dňoch či týždňoch môže vrátiť a budete opäť riešiť, ako sa zbaviť kuny na pôde

Ako sa zbaviť kuny na pôde

Premýšľate, ako sa zbaviť kuny na pôde, môžeme Vám odporučiť jej odchyt pomocou sklopce, aby sa kuna nevrátila na pôdu. K tomuto účelu najlepšie poslúži dvojstranný sklopec. S týmto typom je jej odchyt najjednoduchšie, pretože kuna vidí skrz a neboja sa do sklopce vliezť.

 

Nastraženie sklopca

Sklopec na kuny pred nastražením dobre umyte, aby z neho nebol cítiť ľudský zápach a umiestnite v rukaviciach tam, kde kuna najviac škodí (rozkousává izolácia, robí hluk alebo kde sa vyskytuje jej trus.) Pokiaľ sa Vám nepodarilo kunu odchytiť počas niekoľko dní, tak sklopec premiestnite na iné miesto, kde sa kuna vyskytuje. Okolo sklopce rozmiestnite nástrahu napr. granule, aby si na neho kuna zvykla a následne vliezla do sklopce pre návnadu.

Kuna je veľmi opatrná a preto musíme použiť pri dávaní návnady do pasce rukavice, aby nešiel cítiť ľudský zápach a kuna sa nebála vliezť do sklopce. Ako návnadu možno použiť čerstvé vajcia, ryby, údeniny a alebo Vám môžeme odporučiť návnadových viď nižšie:

 

Odchytené kuna

Po nastraženie sklopce Vám odporúčame kontrolovať pascu ráno a večer, podľa Vášho voľného času. Akonáhle sa kuna chytí, zakryte sklopec dekou, aby sa kuna nestresovala. Pri vypustení zvieraťa Vám odporúčame mať rukavice a dlhé nohavice, aby ste boli chránení pred kunou.