Klieštikovci, hubenie klieštikovcov a vhodné prípravky na klieštikovce u sliepok

Klieštikovec, klieštikovec kurie, ale aj čmelík alebo odborne Dermanyssus gallinae je nazývaný agresívny, cudzopasný parazit-roztoč, ktorý útočí prevažne v noci na Vašu hydinu (nielen sliepky, ale aj prepelice, kačky, husi, morky či domáce holuby) a v prípade nedostatku hostiteľov napáda aj cicavce, napríklad psy a mačky, a dokonca niekedy aj človeka.

Prípravky na klieštikovce

Aký je kolobeh života klieštikovca

Po každom kŕmení sa klieštikovci vo svojich úkrytoch pária a následne samičky znášajú vajíčka (približne 3-7 vajíčok každý deň), z ktorých sa následne v priebehu 2-3 dní vyliahnu sesťnohé larvy. Tie sa nekŕmi, ale po 1-2 dňoch sa vyvíjajú do ďalšieho štádia v osemnohý Protonymfy. Tie sa už kŕmi a po 1-2 dňoch sa ďalej vyvíjajú v Deuteronymfy, ktoré sa tiež kŕmi a ďalej sa po ďalších 2-3 dňoch mení v dospelej klieštikovce s 5x väčšou spotrebou povysávané krvi pri kŕmení oproti predchádzajúcim štádium. Následne dospelí klieštikovci v ďalších 12-24 hodinách kŕmi, pária a znášajú ďalšie vajíčka a kolobeh sa opakuje.
Životný kolobeh klieštikovcov


Čím sa živí klieštikovec kurie

Klieštikovci sa živia krvou svojho hostiteľa (klieštikovec teda saje krv z Vašich sliepok či inej hydiny), ale trvalo sa na nich nezdržuje. Čmelíci u sliepok sú závažný problém, pretože patrí medzi prenášača rôznych chorôb. Klieštikovci na sliepkach môžu spôsobovať zníženie kvality a produkcie vajec, oslabenie napadnuté hydiny a v najhorších prípadoch môže dochádzať aj k úhynu.


Ako vyzerajú klieštikovci

Čmelík kurie je naozaj drobný pavúkovité parazit (má štyri páry nôh), ktorý dosahuje veľkosti iba od 0,4 do 1,0mm. Sfarbenie klieštikovcov-čmelíkov sa líši v závislosti od objemu nasiaknuté krvi, a to od svetlo šedavej (nenakrmený) cez rude hnedú (pri kŕmení) až po čiernu (pri trávení).
Kde sa klieštikovec vyskytuje

Kde sa klieštikovec vyskytuje

Klieštikovec je nočný roztoč, ktorý cez deň spí vo svojich úkrytoch, medzi ktoré najčastejšie patria rôzne škáry a štrbiny napríklad v škárach drevených kurníkov (ideálne zateplených), ale nájdete ho tiež pod bidlá alebo v drevených snášedlech. Nasatí klieštikovci sa často zhlukujú k sebe a vytvára viditeľné "mapy" týchto parazitov.


Ako na klieštikovce u sliepok

Pri likvidácii klieštikovcov odporúčame kombinovať prípravky, ktoré slúžia na hubenie klieštikovcov z plôch, mezírek, hrad atď. (MB Xpert, Milben Ex) a súčasne, ktoré sa aplikujú priamo na hydinu (Reudanon, Reudanon Aerosol). Aplikáciu odporúčame vykonávať minimálne 2x kvôli kolobehu života klieštikovca pozri vyššie a to 5-8 dní od prvej aplikácie. Po každej aplikácii prípravkov na klieštikovce odporúčame nekonzumovať vajcia počas 3-5 dní od aplikácie prípravkov. Navyše odporúčame ako prevenciu pravidelne kurník čistiť od nečistôt a na podlahe používať kremeliny (Ektosol fossil puder Konzentrat) k likvidácii lezúcich parazitov.


Doporučená kombinácia prípravkov k efektívnej likvidácii klieštikovcov: