Šklbanie vodné a hrabavej hydiny a výber vhodnej šklbačky na hydinu

Rozhodli ste sa, že nastal ten správny čas na porážku Vašej hydiny a hľadáte rady, ako si ušetriť prácu so šklbanie peria u Vašej hydiny alebo aká šklbačka hydiny je na to vhodná? Poradíme Vám s tým a tiež, čo si pripraviť ku šklbanie vodné a hrabavej hydiny, ako správne postupovať pri šklbanie peria u hydiny a tiež, ktoré šklbačky na hydinu sa nám naozaj osvedčili.

Banner šklbačky na hydinu

Šklbanie peria hydiny môžete vykonávať dvoma spôsobmi - na sucho alebo na mokro. Keďže Vám chceme poradiť, ako pri šklbanie husi a kačice, tak aj sliepky, bažanta či prepelice, odporúčame zvoliť variantu mokrého šklbanie hydiny, keďže ide o jednoduchší, rýchlejší a efektívnejší spôsob šklbanie peria.


Čo si pripraviť ku šklbanie hydiny u "varianty na mokro"

Šklbanie na mokro spočíva v tom, že pred šklbaním perie treba hydina riadne spariť v horúcej vode, aby išlo perie ľahšie šklbať. Preto je potrebné si pred šklbaním pripraviť potrebné veci viď nižšie.

Pomôcky, ktoré budete potrebovať:

  • voda podľa potreby - použijete v nádobe pre horúcu vodu a na oplachovanie hydiny a prípadne i šklbačky
  • zdroj ohrevu vody - podľa Vašich možností si zaistite ohrev vody, ktorý budete používať k udržaniu požadovanej teploty pre sparenia
  • nádoba na horúcu vodu - veľkosť podľa hydiny ku sparenia, odolnosť aspoň na teplotu vody do 100°C
  • teplomer - ku kontrole teploty vody, odporúčame používať s káblom s dĺžkou aspoň 1m a teplotným rozsahom do 100°C
  • tyčka, ideálne zakončená hrabľami - použijete k rovnomernému namáčanie hydiny, aby nezostala suchá, nesparená miesta
  • časovač - hodinky alebo stopky na odmeranie dĺžky ponoru

 

Na akú teplotu a ako dlho spariť hydinu

Teplota vody a dĺžka sparenia hydiny pod vodou sa líšia pre jednotlivé druhy hydiny viď prehľad nižšie. Dodržiavajte prosím teploty a doby ponorenia pre optimálne spárení hydiny. Nižšie teploty alebo kratší čas ponorenie môže spôsobiť, že perie nebude možné ľahko z kože vytrhnúť - napríklad pri šklbanie za pomocou bubnovej šklbačky na hydinu. Vyššie teploty alebo dlhší čas ponorenie môže spôsobiť varenie niektorých častí mäsa a kože, a to môže pri šklbanie peria spôsobovať problémy - napríklad trhanie kože pri využívaní šklbačky hydiny na vŕtačku.

Optimálna dĺžka sparenia hydiny pred šklbaním


Ako postupovať pri sparenie hydiny

Pripravte si nádobu na horúcú vodu, ktorú tiež napustite vodou, ohriatu na požadovanú teplotu. Teplotu horúcej vody kontrolujte v priebehu celého procesu sparenia cez teplomer. Počas procesu majte k ruke tyčku s hrabľami a stopky, ktoré budete používať pri sparovania hydiny.

Postup nie je zložitý, ale je dôležité dodržať jednotlivé kroky, aby bolo následné šklbanie peria hydiny jednoduché a účinné. Do pripravenej nádoby s horúcou vodou, postupne ponorte hydinu a sparte ju vnútri po dobu viď naše odporúčania podľa druhu hydiny. Pri sparenie hydiny odporúčame používať tyčku zakončenú hrabľami a jej pohybom sa snažte vodu vmasírovať pod perie, čo najbližšie ku koži. Najlepšie po celú dobu procesu sparenia hydinou vo vode pohybujte, aby sa spárila rovnomerne a nezostala Vám suchá a nesparená miesta napríklad pod zľahnutými krídlami a podobne. Ku koncu času dĺžky sparenie už skúšajte priebežne rúkmi, či možno peria z brucha a chrbta ľahko vyškubnout a ak áno, tak hydinu vyberte z kúpeľe a nechajte ju málinko odkvapkať od vody a následne môžete prejsť k šklbanie. 


Spôsoby šklbanie peria aneb ako vybrať vhodnú šklbačku hydiny

V súčasnosti sa spravidla využívajú hlavné 3 spôsoby, ako môžete ošklbať Vašu hydinu od spareného peria. Jednotlivé spôsoby sa hlavne líšia fyzickú prácnosťou a časovou náročnosťou, ktorú musíte do šklbanie investovať, ale aj prípadnou cenou potrebných pomôcok - šklbaček na hydinu. 


1. Ručné šklbanie peria

Ak hľadáte najlacnejší spôsob šklbanie peria, ku ktorému už nepotrebujete kupovať ďalšie pomôcky, vyberte ako škubačku Vaše ruky. Bohužiaľ sa jedná o fyzicky a časovo najnáročnejšia spôsob šklbanie peria, ale nemusíte investovať peniaze... Tento spôsob Vám odporúčame zvoliť skôr pri šklbanie iba pár kusov hydiny.

Pri šklbanie sa postupuje väčšinou od hlavy k chvostu. A pierka sa vytrhávajú po smere rastu. Veľká perá z krídel a chvosta vytrhávajte jednotlivo. U väčšie hydiny si na pomoc vezmite kliešte. Pri šklbanie perie si vždy kožu na mieste, kde perie zrovna vytrhávate, jednou rukou viac napnite. Aj drobnejšie a jemnejšie perie tak pôjde ľahšie z kože vyškubnout. Pri šklbanie sú dôležité dôsledné, rýchle a silné pohyby. Perie nevytrhávajte na kvantá, ale iba po malých trsoch. Pierka uchopte vždy čo najbližšie koži, aby sa vám nelámala.


2. Šklbanie peria za pomoci šklbačky hydiny na vŕtačke

Pokiaľ už Vás nebaví šklbať ručne a radi by ste si pri šklbanie hydiny ušetrili Váš čas, odporúčame zvoliť šklbačku hydiny na vŕtačku. Ide o výborného pomocníka, ktorý Vám pri drobnej investícii (okolo €80,- alebo podľa doplnkovej výbavy) ušetrí veľa drahocenného času a fyzických síl oproti ručnému šklbanie peria. Na základe zákazníckej spokojnosti Vám môžeme odporučiť:

 

Pri šklbanie je odporúčané stredne veľkou hydinu (napr. sliepky, kačky) držať za nohy a spúšťať pozdĺž rotujúceho valca, väčšie hydinu (napr. husi, morky) pokladať na škubačku a cez valec prevaľovať vždy časť, ktorú budete chcieť ošklbať. Viac inšpirácie viď video nižšie. 


3. Šklbanie peria za pomoci bubnovej šklbačky hydiny

Najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom šklbanie peria sa vyznačujú bubnové šklbačky na hydinu. Jedná sa o zariadenie, ktoré Vám pomôže sa šklbaním aj väčšieho množstva hydiny za krátky čas a pri minimálnej fyzickej námahe. Jedná sa o pomocníka, ktorý je naozaj neúnavný, ale je potrebné myslieť na vyššiu investíciu pri jeho kúpe oproti predchádzajúcim spôsobom šklbanie peria. Na základe zákazníckej spokojnosti Vám môžeme odporučiť:

 

Pred umiestnením hydiny je nutné šklbačku zapnúť pomocou vypínača. Šetrným spôsobom vložte hydinu do bubna šklbačky hydiny a nechajte pracovať. Doba šklbanie sa pohybuje okolo 60-120 sekúnd. Počas šklbanie hydiny oplachujte vnútro bubna studenou vodou pre odstránenie peria a ďalších nečistôt z bubna - zvyšuje sa tým účinnosť šklbanie peria u hydiny. Viac inšpirácie viď video nižšie.