Ako vybrať vhodnú liaheň na hydinu podľa možnosti otáčania vajec

Premýšľate o kúpe liahne a neviete si rady, potom tento článok je určený priamo pre Vás. Popíšeme si tu základné rozdelenie domácich liahní určených na chov vodnej a hrabavej hydiny v domácnosti a vytipujeme si modely, ktoré by Vám mohli vyhovovať. Základné delenie vychádza z možnosti otáčania vajec, ktoré je dôležitým procesom počas inkubácie.

Otáčanie vajec v liahni počas inkubácie:

Manuálne - Jedná sa o modely, kde sú vajcia uložené priamo na rošt v liahni a chovateľ musí vajcia otáčať ručne. Tento proces sa môže stať pre veľa chovateľov po určite dobe nepohodlný, pretože vajcia treba otáčať všetky.

Pred vložením do liahne sa vajcia označia napríklad ceruzkou na dvoch protiľahlých stranách, každá strana iným znakom (najlepšie "R" ako ráno a "V" ako večer). Vajcia sa otáča ručne, jedno po druhom, minimálne dvakrát denne, o 180 °, maximálne sa otáča raz za hodinu. Prvé otočenie sa vykoná tretí deň inkubácie, a posledný otočenie sa vykonáva tri dni pred uplynutím inkubačného obdobia podľa inštrukcií k liahnutie podľa typu vajec.

Chovatelia tento typ využívajú pri inkubácii väčších typov vajec, ktoré sa bohužiaľ nezmestia do liesok na vajcia. (Lieska - názov pre miesto, kam budete ukladať vajcia v otočnom rošte.)

Zástupca manuálnych liahní:

 

Vajcia sa umiestni do liesky a páčka sa ponechá vo zvislej polohe. Prvé otočenie sa vykoná tretieho dňa inkubácie a posledné otočenie tri dni pred uplynutím inkubačného obdobia podľa inštrukcií k liahnutie podľa typu vajec. Otáčanie vajec sa vykonáva pohybom páčky doľava alebo doprava (optimálna poloha páčky bude uhol 45 ° od vertikály). V posledných troch dňoch inkubácie je potrebné vybrať vajcia z liesok a a umiestniť ich na rošt. Tieto vajcia sa už nebudú otáčať, pretože hydina si vyberá polohu ako sa dostať von z vajíčka.

Chovatelia tento typ primárne užívajú k liahnutie slepačích vajec. Je možné tiež avšak dokúpiť liesky určené k menším typom napríklad prepeličích vajec. Liaheň je možné samozrejme použiť tiež aj na väčšie vajcia, ale najprv je potrebné vybrať liesky a postupovať ako v prípade liahne manuálnej. 

Zástupca poloautomatických liahní:

 

Vajcia sa umiestni do liesky a rošt sa ponechá vo zvislej polohe. Počas tretieho dňa inkubácie je potrebný pripojiť liaheň do elektrickej siete. Následne začne modul automatického otáčania vajcia obracať automaticky, pravidelne podľa typu zariadenia. (Napríklad 1x za hodinu.) Tri dni pred ukončením inkubačného obdobia je potrebné odpojiť modul automatického otáčania od elektrickej siete a vybrať vajcia z liesok a umiestniť ich na rošt. Tieto vajcia sa už nebudú otáčať, pretože hydina si vyberá polohu, ako sa dostať von z vajíčka.

Automatické liahne sú oceňované chovateľmi, ktorí vyžadujú najvyšší možný štandard na trhu a želajú si, aby proces liahnutie bol plne automatizovaný a nemuselo dochádzať k ručnému otáčaniu vajec.

Zástupca automatických liahní:

 

Nabudúce tu nájdete detailne popísané možnosti vybavenia liahní, ktoré by malo Vaše domáce liahnutia značne zjednodušiť.