Aký je najlepší kurín pre sliepky?

Už dlho vyberáte a porovnávate, ktorý kurín pre sliepky bude pre vás ten najlepší? Na trhu ich je naozaj veľa, ako ale spoznať ktorý Vám vydrží naozaj dlho, a ktorý bude vyhovovať ako vám tak vašim sliepkam? Aby sme vám výber aspoň trochu uľahčili, pripravili sme pre vás prehľad najpoužívanejších materiálov kurína a zhrnuli ich hlavné výhody a nevýhody.

Aky je najlepsi kurin pre sliepky

1. Kurín z HPL laminátu

Kurín pre sliepky vyrobený z veľmi unikátneho HPL laminátu, si určite zamilujete pre jeho skvelé vlastnosti. Tento kurín s atraktívnym designom zapadne na každú záhradu a bude ju zdobiť naozaj dlhú dobu. Aké sú ďalšie výhody tohto materiálu?

Životnosť – kuríny pre sliepky vyrobené z viacvrstvového HPL laminátu sú veľmi pevné a odolné a vydržia naozaj dlhé roky.

Izolácia – HPL laminát má aj bez dodatočného zateplenia veľmi dobré izolačné vlastnosti a sliepkam bude v kuríne príjemne v lete, v zime, vo vetre aj v búrke.

 Čistenie a údržba – nesmiernou výhodou kurínov vyrobených z HPL laminátu je ich bezúdržbovosť. Tento materiál totiž neabsorbuje žiadne pachy ani vlhkosť a nepodlieha hnilobe. Čistiť ho môžete akýmikoľvek čistiacimi prostriedkami. Vhľadom k tomu, že je materiál veľmi hladký, tak je veľmi odolný proti napadnutiu klieštikovci a inými parazitmi. K ľahkému čisteniu pomôže ešte kurín s výsuvným trusníkom alebo kurín s otváracou strechou.

 Stabilita a mobilita – kuríny pre sliepky vyrobené z HPL laminátu sú po zložení veľmi ťažké a teda naozaj stabilné. Pokiaľ by ste však kurín potrebovali premiestniť, môžete ho jednoducho bez akéhokoľvek náradia zase rozložiť.

 

2. Drevený kurín

Pri hľadaní vhodného kurína pravdepodobne najčastejšie narazíte na drevený kurín pre sliepky. Tento kurín je cenovo dostupný, avšak má svoje za aj proti.

 Životnosť – drevený kurín pre sliepky nie je vodeodolný a nasáva vlhkosť. Aby ste životnosť materiálu predĺžili, bude potrebné drevo čas od času naimpregnovať.

 Izolácia – samotné drevo nemá príliš dobré izolačné vlastnosti. Aby sliepkam v kuríne nebolo v lete príliš teplo a v zime zima, bude dobré zvážiť, či nezakúpiť rovno zateplený kurín pre sliepky

Čistenie a údržba – čistenie dreveného kurína budete musieť vykonávať často a veľmi dôkladne, pretože drevo je dobrým útočiskom klieštikovcov a ďalších drobných parazitov, ktorí sa ukrývajú v najrôznejších škvírkach. Dobrou voľbou býva kurín pre sliepky s výsuvným trusníkom, ktorý čistenie veľmi uľahčí.

 Stabilita a mobilita – drevený kurín pre sliepky je spravidla ťažký, a preto je veľmi stabilný a nehrozí jeho prevrátenie ani pri silnom vetre. Pokiaľ by ste však chceli kurínom pohybovať, bude pre vás lepšou voľbou zaobstarať si mobilný kurín, teda pojazdný kurín na kolieskach.

 

3. Plastový kurín

Poslednou možnosťou pri výbere je plastový kurín pre sliepky. Aké sú jeho hlavné prednosti a nedostatky?

Životnosť – plastový kurín pre sliepky vyrobený z naozaj pevného a odolného plastu by vám mal vydržať mnoho rokov.

Izolácia – plast je naozaj zlý izolant a bez dodatočného zateplenia bude dievčatám v kuríne v lete aj v zime naozaj nepríjemne. Pokiaľ siahnete po plastovom kuríne, určite vyberte zateplený kurín.

 Čistenie a údržba – naopak čistenie plastového kurína ide veľmi ľahko, pretože má hladké plochy a môžete ho jednoducho umývať. Na tomto materiáli sa tiež nedarí klieštikovcom. Keď kurín budete pravidelne čistiť a dezinfikovať, je len malá šanca, že váš kurín klištikovci napadnú.

 Stabilita a mobilita – kurín pre sliepky vyrobený zplastu je veľmi ľahký a nestabilný. Bude teda treba ho umiestniť do závetria.

Dúfame, že sme vám zhrnuli všetky potrebné informácie, ktoré ste na rozhodovanie potrebovali a prajeme veľa radosti pri chove sliepok.

SÚVISIACI TOVAR