Ako vybrať výbeh pre sliepky

Máte svoj domáci chov sliepok a premýšľate, aký výbeh pre sliepky pre nich bude ten najlepší? Každý vie, že dostatočne veľký výbeh na zelenej tráve je to najlepšie, čo môžete svojej hydine dopriať. Aký veľký výbeh pre sliepky ale vytvoriť a aký materiál bude pre vonkajší výbeh pre sliepky ten najlepší?

Siet pre hydinu

Aký veľký výbeh pre sliepky

Na úvod treba podotknúť, že žiadny presný návod, ako by mal výbeh pre sliepky vyzerať neexistuje. Všeobecne sa udáva, že jedna sliepka by mala mať 4-10 m2 voľného priestoru. Vždy však záleží na samotnom chovateľovi, aké má možnosti. Čím väčší slepačí výbeh vytvoríte, tým samozrejme lepšie. Výška ohrady pre sliepky by sa mala byť minimálne 1m, ale záleží na plemene sliepok.

Aké sú výhody výbehu pre sliepky?

Voľnosť a rozlet robí sliepky šťastné a spokojné. Spokojní budete aj vy, pretože ušetríte nejakú tú korunu za krmivo. Tráva, chrobáky a semienka, ktoré si sliepky sami nájdu, im totiž poskytne množstvo nenahraditeľných živín. Vďaka tejto rozmanitej strave budú aj ich vajíčka kvalitnejšie a výživnejšie. Veľký výbeh pre sliepky reguluje aj problémové správanie v kŕdli a napádanie sliepok medzi sebou.

 

Možnosti pri výbere oplotenia pre sliepky

Keďže vo voľnej prírode by boli sliepky na rane pred predátormi a mohli by sa Vám ľahko zatúlať, je potrebné vybrať vhodný ohradník pre sliepky, s pomocou ktorého vytvoríte vhodný vonkajší výbeh pre sliepky. Na výber máte v podstate z 3 možností. Využiť môžete hotový klietkový výbeh pre sliepky, pletivo pre sliepky alebo sieť pre hydinu, ktorá funguje perfektne ako mobilná ohrada pre sliepky.

Mobilný výbeh pre sliepky

Výbeh, ktorý je možné z času na čas posúvať na novú nevyzobanú plochu, je výborná vec. Takto jednoducho môžete presúvať napr. sieť pre hydinu. Sieť pre hydinu postavíte úžasne rýchlo a jednoducho na akomkoľvek mieste. Tvorba oplotenia pre sliepky je pritom nesmierne variabilná, teda môžete vytvoriť výbeh pre sliepky takmer akéhokoľvek tvaru potrebujete. Akonáhle sliepka vo svojom výbehu vyzobú alebo vyhrabú trávu, môžete im tento mobilný plot behom chvíľky presunúť na nový priestor. Sieť pre sliepky môžete využiť aj na ohraničenie záhradky alebo iného priestoru, kam nechcete, aby Vám hydina chodila.

Tak hor sa do toho, nech majú Vaše sliepočky rozlet. :)


SÚVISIACI TOVAR