Ako na výber klietky pre králika či morča

Než si zaobstaráte domov králika alebo morča, musíte mu najskôr pripraviť vhodné zázemie, v ktorom bude hlodavec tráviť väčšinu svojho života. Nie každému hlodavcovi však vyhovujú rovnaké podmienky. Ako teda vybrať vhodnú klietku pre králika alebo morča?

Klietka pre kralika

Kde plánujete králika správať?

Než začnete s výberom klietky pre králika alebo morča, je dôležité si premyslieť, či ho budete chcieť chovať doma v interiéri alebo vonku na záhrade. Tento krok je veľmi dôležitý pre určenie typu klietky pre králiky.

✓ Domáci chov – pre domáci chov budete vyberať skôr otvorené vzdušné klietky pre králiky a morčatá. Podľa čoho králičiu klietku vhodnú do bytu vyberať, si rozoberieme nižšie.

✓ Vonkajší chov – ak sa rozhodnete chovať králiky vo vonkajšom prostredí, potom nebudete vyberať otvorenú klietku pre králika, v ktorej by mu bolo chladno, ale uzavretý koterec pre králika všeobecne známy ako králikáreň. Králikárne sa vyrábajú v mnohých prevedeniach. Môžete vyberať malé i viac poschodové králikárne alebo králikárne s výbehom. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, ako vybrať správnu králikáreň, prečítajte si blog: Ako má vyzerať správna vonkajšia králikáreň.

 


Na čo sa zamerať pri výbere klietky pre králiky

Ak ste sa rozhodli, že chcete králika chovať v domácom prostredí, máte na výber medzi veľkým množstvom rôznych klietok pre králiky, morčatá a ďalšie hlodavce. Na čo by ste sa mali predovšetkým zamerať?

✓ Veľkosť klietky pre králiky a morčatá – dĺžka klietky pre králika by mala byť minimálne 80 cm, šírka 40 cm a výška tiež 40 cm. Toto sú však minimálne rozmery a rozhodne tu platí čím väčšie, tým lepšie. V prípade, že hľadáte klietku pre dva králiky alebo králika s morčaťom, potom musí byť dlhšia strana klietky minimálne jeden meter dlhá. Ak plánujete chovať viac králikov alebo morčiat, môže pre vás byť vhodná veľká dvojposchodová klietka pre králiky.

✓ Materiál klietky pre králiky a morčatá – Najčastejšie sa klietky skladajú zo spodnej plastovej nádoby, kde je umiestnená podstielka a horné mrežované časti. Ak nechcete interiér domácnosti rozbíjať plastovou klietkou, potom je výbornou voľbou luxusná drevená klietka pre králika.

✓ Rozteč mreží - Roztečou sa rozumie rozostup medzi jednotlivými drôtmi v mrežovanej časti. Všeobecne platí, že čím menší druh hlodavcov v klietke chováte, tým menší rozstup musí mreže mať. U väčších hlodavcov ako je morča alebo králik nevadí ani väčšie 3 centimetrové rozostupy.

✓ Dobré odvetrávanie – klietka pre králika alebo morča by mala byť vzdušná. Z tohto dôvodu je vhodnejšia klietka s mriežkou ako uzavretý plastový alebo sklenený box. Uzavreté steny bez otvorov totiž držia prach z rozhrabanej podstielky vo vnútri a ten dráždi oči a dýchacie cesty zvierat.

✓ Ľahká údržba – aby nebol chov králikov či morčiat nočnou morou, musí ísť klietka ľahko udržiavať v čistote. Overte si preto výšku spodnej nádoby - čím vyššia, tým lepšia. Pokiaľ bude nádoba príliš nízka, tak Vám ušiak bude rozhadzovať hobliny všade po byte. Našim tipom je preto klietka pre králiky, ktorá má v spodnej časti klietky priehľadné plexisklo, ktoré zabráni rozhadzovaniu hoblín a navyše výsuvný trusník, vďaka ktorému klietku naozaj ľahko vyčistíte.

✓ Prenášanie – uistite sa, či je možné klietku pre králiky ľahko prenášať. Menšia králičia klietka môže byť vybavená madlom, veľká klietka pre králika môže byť prípadne umiestnená na kolieskach pre ľahké premiestňovanie.

Kam klietku pre králiky a morčatá umiestniť

Králiky aj morčatá majú veľmi dobrý sluch, a preto by ste ich nemali umiestňovať napr. do kuchyne kde býva najväčší rozruch. Hlasité zvuky u hlodavcov vyvolávajú stres, a preto vyberte miesto, kde bude mať váš ušiak pokoj. Klietka tiež rozhodne nesmie stáť na priamom slnku alebo v prievane.

Nezabúdajte na pohyb králika

Králik je veľmi aktívne zvieratko, ktoré potrebuje až 3 hodiny voľného pohybu denne. Kúpte preto svojmu maznáčikovi aj vonkajší výbeh pre králiky. Veľmi obľúbená je na tieto účely prenosná ohrádka pre králika, alebo výbeh pre králiky s domčekom a podhrabavou zábranou. Pokiaľ vyberiete vhodný krytý výbeh pre králiky a umiestnite ho na tienisté miesto, môže v ňom králik pokojne tráviť v letných mesiacoch niekoľko hodín denne.

Dúfame, že sme Vám poradili, ako vybrať klietku pre králika alebo morča a prajeme veselý chov.


SÚVISIACI TOVAR