🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Ako má vyzerať správna vonkajšia králikáreň

Rozhodli ste sa pre chov králikov, ale neviete, kam tie malé ušiaky ubytovať? Každý vie, že domovom pre králiky je králikáreň. Ako by ale taká králikáreň mala vyzerať, aké podmienky by mala spĺňať a ako na výber správnej králikárne?

Králikáreň

Aké podmienky by mala králikáreň spĺňať

Správna králikáreň by mala byť pre Vašich miláčikov predovšetkým bezpečným, pohodlným a pokojným miestom. Králikáreň by mala byť dostatočne priestranná, čistá a suchá. Králikáreň by mala byť pre ušiakov príjemným útočiskom, kde budú chránení pred nepriateľmi. Králik je veľmi aktívny tvor, a preto nemôže tráviť všetok čas zatvorený iba v králikárni. Výborným variantom je preto králikáreň s výbehom, prípadne ku králikárni kúpte aj výbeh pre králiky, kde ich necháte každý deň dostatočne vybehať.

Ako na výber správnej králikárne

Pri výbere vhodnej králikárne si musíte najskôr sami pre seba zodpovedať niekoľko otázok a to aké množstvo králikov chcete chovať, koľko miesta im chcete dopriať a tiež, či na chov králikov máte na svojej záhrade dostatok miesta. Je nutné počítať s tým, že každý samec a každá samica budú potrebovať svoj vlastný koterec. Ďalší jeden až dva koterce budete potrebovať pre mladých. Vyberať potom môžete medzi králikárnou jednoposchodovou, ktorá býva umiestnená na dlhých nohách, čo veľmi uľahčuje obsluhu králikárne. Ďalším variantom sú králikárne dvojposchodové alebo viacposchodové, ktoré sú ekonomickejšie pre väčší chov králikov, ale musíte počítať s tým, že obsluha králikov zaberie viac námahy.

Na čo dať pozor pri výbere králikárne

Králikáreň by mala byť taká veľká, aby sa v nej králik mohol postaviť na zadnej a dĺžka klietky mu umožňovala urobiť aspoň tri skoky vpred. Veľkosť králikárne sa teda odvíja vždy od plemena chovaných králikov. Pri výbere králikárne by Vás okrem veľkosti malo zaujímať aj to, ako sa bude koterec pre králiky čistiť. Ideálne je, ak je králikáreň vybavená výsuvným trusníkom, ktorý jednoducho vyberiete, vyčistíte a vrátite späť. Ďalej by malo byť možné otvoriť strechu koterca pre králiky. Pokiaľ bude strecha pripevnená napevno, veľmi ťažko sa do králikárne dostanete. Králikáreň by tiež mala zaisťovať tmavý, útulný priestor pre odpočinok králika, kde sa bude cítiť v bezpečí a zároveň aj „okno“ s pletivom, aby mal králik rozhľad.

Králikáreň FRED

Správne umiestnenie králikárne

Pri umiestňovaní králikárne na záhradu je potrebné dodržiavať určité pravidlá. Predovšetkým skúste vybrať miesto, kde bude relatívne ticho, pretože králiky sú citliví na hluk. Nadmerný rámus môže spôsobovať problémy, najmä ak budete mať samice s mladými. Dôležité je tiež umiestniť chrbát králikárne smerom, ktorým najčastejšie fúka a prší. Prievan králikom ani morčatám neprospieva a môže vyvolávať respiračné ochorenie.

Nezabudnite na výbeh pre králiky

Ako sme sa už zmienili, králik je veľmi aktívne zvieratko a potrebuje až 3 hodiny voľného pohybu denne. Výborným variantom je preto králikáreň s výbehom alebo na leto môžete využiť aj pre zakrpatené králiky či morčatá domček pre králika s výbehom. Pri horúcich letných dňoch musíme myslieť predovšetkým na to, aby králikáreň alebo výbeh nebol vystavený priamemu slnku. Veľmi obľúbená je na tieto účely prenosná ohrádka pre králika, ktorú môžete umiestniť do tieňa. Výbeh pre králika mu poskytne toľko potrebný pohyb a navyše nebude musieť tráviť leto v rozpálenej králikárni.

Prajeme veselí a úspešný chov :)


SÚVISIACI TOVAR