Ako vyzrieť na potkanov

Potkan je všežravé hlodavec často zamieňaný s krysou. Na rozdiel od krysy je však mohutnejší, má kratšiu chvost ako telo, menšie uši a oči. Potkany sú najaktívnejšie v noci a vyhľadávajú miesta, na ktorých majú dostatočný prísun potravy a vody. Hlavným dôvodom, prečo by sme sa mali potkanov v obydlí čo najrýchlejšie zbaviť je to, že sú to prenášačmi mnohých chorôb.

Lenže ako sa potkanov zbaviť, keď patrí medzi jedny z najinteligentnejších hlodavcov a sú schopné sa vyhnúť všelijakým prostriedkom ktorí hubia ?

Pasca na potkany

Najúčinnejším a najbezpečnejším spôsobom je zaobstarať si pascu na potkany tiež označovanú ako sklopec na potkany. Loveného škodca totiž do pasce na potkany bez zranení odchytíte a nemusíte sa báť, že by pasca ublížila aj iným zvieratám ako je tomu pri užití rôznych jedov.

Ako sa zbaviť potkanov pomocou odchytové pasce

Pascu na potkany umiestnime do cesty, kadiaľ chodí lovený škodce. Mlsného hlodavce potom do pasce na potkany prilákate pomocou návnady, tou môže byť kúsok syra, slaniny alebo môžete využiť granulovanú návnadu s intenzívnou chuťou a vôňou rýb. Potkan sa s chuťou zahryzne do návnady, stúpne na nášľapnú plošinu, dvierka sa za ním zatvoria a je už v pasci na potkany odchytený. Sklopec na potkany odporúčame aspoň 2x denne kontrolovať.

Potkan

Ako sa brániť do budúcna

Pokiaľ chcete zamedziť výskytu potkanov vo vašom obydlí, môžeme vám odporučiť niekoľko rád:

  • Potkany sa sťahujú do obydlia predovšetkým za potravou, preto všetko, čo by ich mohlo prilákať, ukladajte do pevne uzatvárateľných nádob.
  • Potkany sa do objektov dostávajú najčastejšie skrz medzery pod dverami, diery okolo potrubí a kanalizácií. Preto všetky medzery dobre utesnite pomocou materiálu, ktorý hlodavce neprokoušou. Vetracie otvory vybavte ochrannou mriežkou so silným pletivom.
  • Uistite sa, že veka popolníc sú riadne uzatváraná a popolnice sú pravidelne vyvážajú.
  • Udržujte poriadok na celom pozemku vrátane pivnice, kôlne atď.
  • V objekte by sa nemali nachádzať voľne dostupné nádrže s vodou.
  • Ako prevencia proti potkanom môže tiež dobre poslúžiť pes či mačka.


SÚVISIACI TOVAR