Ako vybrať násadové vajcia pre liahnutie kurčiat či inej hydiny

Pokiaľ chcete docieliť úspešného liahnutia kurčiat, prepelíc, ​​kačíc, husí apod., nie je dobré podceňovať zber a skladovanie násadových vajec.

Základom úspechu sú oplodnené násadové vajcia. Na skupinu 10-12 nosných sliepok sa odporúča 1 kohút, ktorý pohlavne dospieva v cca 7 mesiacoch svojho života. Pohlavne dospelého kohúta spoznáte podľa toho, že mu narastie hrebeň do plnej veľkosti.

Zber vajec

Zo snáškových hniezd vyberajte vajcia, ktoré majú klasický tvar, tzn. nie sú guľovitá ani príliš podlhovastá. Násadové vajcia musia mať čistú, matnú a hladkú škrupinu. Nepoužívajte vajcia s mäkkou, škvrnitú, lesklú alebo hrubou škrupinou. Vajcia nesmie byť príliš malé ani príliš veľké. Optimálnej hmotnosti násadových vajec do liahne sú uvedené v tabuľke.

 Sliepky   55g - 65g
 Morka  80g - 100g
 Kačica  75g - 90g
 Husa  110g - 210g

Násadové vajcia do liahne sa zbierajú zo znáškovej hniezda cca každé 4 hodiny.

Snáškové hnízdo

Skladovanie vajec

Násadové vajcia do liahne žiadnym spôsobom neumývajte a uložte ich na podložku špicatou stranou smerom nadol. Vajcia sa takto ukladajú kvôli prirodzenému umiestnenie vzduchové bubliny, ktorá sa nachádza na plochejšie strane vajcia. Ak by ste vajcia uložili opačne, vzduchová bublina by sa tlačila hore a tým by sa mohol poškodiť plod vo vajci. Následne je dôležité uložená vajcia pravidelne 2x za deň otáčať cca o 45°, aby sa k stene škrupiny neprilepil žĺtok.

Vajcia uchovávajte v miestnosti, kde je teplota cca 15°C a pri vlhkosti okolo 60%.

Násadové vajcia hrabavej hydiny skladujte maximálne 10 dní, aby nedochádzalo k poklesu liahnivosti. Vodné hydina znáša dlhodobé skladovanie vajec za dobrých podmienok o niečo lepšie, môžete ich skladovať až 30 dní.

Než vajcia umiestnite do liahne, jemne ich očistite suchou hubkou od najväčšej nečistoty, aby nedochádzalo pri liahnutia kurčiat, prepelíc, ​​kačíc, husí apod. k šíreniu vírusov.

 


SÚVISIACI TOVAR