Ako vybrať pascu na líšku

Objavila sa na Vašej záhrade líška a neviete si rady, ako na ňu? Ak nechcete prísť o sliepky, bažanty alebo ďalšiu hydinu, radšej nespoliehajte na žiadne babské rady a ihneď konajte. Bezpečným a zároveň veľmi spoľahlivým spôsobom, ako sa zbaviť líšky na záhrade, je použiť pascu na líšku. Podľa čoho sklopec na líšku vybrať, aby ste nešliapli vedľa a odchyt líšky bol čo najrýchlejší? To sa dozviete práve v tomto článku.

Ako vybrať sklopec na líšku

Ako vybrať sklopec na líšku

Líška obyčajná je od prírody veľmi mazané a múdre zviera. Pokiaľ hľadáte spôsob, ako ochrániť sliepky pred líškou a ako sa líšky čo najrýchlejšie zbaviť, tak prvým kľúčom úspechu je správny výber pasce. V čom sa sklopca na líšku líši a ako vybrať tú najlepšiu pascu na líšku?

✓ Veľkosť pasce – jedným z kľúčových faktorov, ako vybrať pascu na líšku je veľkosť pasce. Čím väčšia pasca na líšku, tým lepšie. Sklopec na líšku by mal byť dlhý minimálne 120 cm a široký a vysoký aspoň 34 cm.

✓ Počet vstupov – pasca na líšku sa spravidla vyrába v dvoch variantoch, a to s jedným vstupom alebo dvoma vstupmi. Pasca na líšku s jedným vstupom má umiestnený spúšťací nášľapný mechanizmus až na konci pasce. Tento typ pasce je dlhší, pretože líška musí celá vstúpiť do pasce, než sa dotkne nášľapného mechanizmu. Sklopec na líšku s dvoma vstupmi, teda priechodná pasca na líšku má umiestnenú nášľapnú plochu uprostred pasce. Líška je veľmi opatrné zviera, a z tohto dôvodu väčšinou dôjde k rýchlejšiemu odchytu líšky pri pasci, ktorá je práve priechodná. Líška vidí priechod na druhej strane a nemá strach sa do pasce vydať na návnadu.

✓ Materiál – ďalším kritériom pri výbere pasce na líšku je materiál, z ktorého je sklopec na líšku vyrobený. Odporúčame vyberať pascu na líšku vyrobenú z pozinkovanej ocele. Takú pascu môžete využívať opakovane a po každom odchyte ju môžete umyť vodou, aby z pasce nešiel cítiť zápach, ktorý by mohol odchytávané zviera od vstupu do pasce odradiť.

✓ Sila drôtu – pozinkované pasce na líšky sa vyrábajú v rôznych prevedeniach. Čím širší, masívnejší a kvalitnejší drôt, tým väčšia záťaž pasca na líšku vydrží. Na odchyt väčších zvierat ako sú práve líšky alebo bobry odporúčame rozhodne siahnuť po pasci so silnejším 3,0 mm silným drôtom.

✓Typ spúšťacieho mechanizmu – môžete naraziť na pascu na líšku s takzvaným zatváracím systémom most alebo padacia brána. U profesionálnych pascí so systémom zatvárací most sa dvierka sklápajú veľmi rýchlo pomocou pružiny smerom dovnútra. Tento systém má navyše poistku proti otvoreniu, aby líška nemala šancu utiecť. Pri systéme padacia brána dochádza po kontakte s nášľapnou plošinou ihneď k zaklapnutiu dvierok smerom dole. Výhodu tohto systému je, že dvierka nekladú žiadny odpor, a sklopec sa dá využiť aj vo vode.

 

Ako a kam nastražiť pascu na líšku

Druhým kľúčom k tomu, ako sa rýchlo zbaviť líšky na záhrade, je výber správnej návnady a vhodné umiestnenie pasce. Ako postupovať, akonáhle mi príde pasca domov?

 Pred umiestnením pasce umyte pascu na líšku vodou. Sklopec na líšku môže byť cítiť ľudským zápachom, a to môže líšku od vstupu do pasce odradiť. Akonáhle pascu opláchnete čistou vodou, nasaďte si rukavice as pascou aj návnadou už manipulujte iba v rukaviciach.

 Vyberte vhodné miesto, kam pascu na líšku položíte. Ideálne vyberte miesto, kadiaľ viete, že líška často prechádza, kde ste zaznamenali jej stopy alebo trus. Pascu na líšku môžete tiež zamaskovať.

 Následne do pasce vložte vhodnú návnadu. Návnada by mala atraktívne voňať. Môže to byť surové mäso alebo ryba. Využiť môžete tiež veľmi aromatickú návnadu na líšky.

Potom už nezostáva nič iné, len čakať, kým sa líška do pasce chytí. Veľmi dôležité je pasca na líšku aspoň 2x denne kontrolovať, či sa škodná do pasce už neodchytila. Prajeme úspešný lov.



SÚVISIACI TOVAR