Ako vybrať dokonalý domček pre mačku

Zaobstarali ste si mačičku ako domáceho maznáčika a chcete jej dopriať zaslúžené súkromie? Potom robíte úplne správne. Takmer každá mačka vyhľadáva pokojné, tiché a teplé miesto na svoj odpočinok. Na rozdiel od psa, ktorý má rád spoločnosť, mačky uprednostňujú svoj pokoj a dostatočne veľké množstvo spánku. Než siahnete po prvom domčeku pre mačky, ktorý Vám padne do oka, upresníme si, aké všetky typy domčekov pre mačky existujú, a ktorý domček bude ten najlepší práve pre Vašu mačku.

dokonaly domcek pre macku

Prečo zaobstarať domček pre mačky

Mačky sú naozaj veľkí spáči. Dospelá mačka prespí až dve tretiny svojho života, teda spí 12 až 18 hodín denne. Aby ste mačke zaistili naozaj kvalitný a spokojný spánok, je potrebné ju vyhradiť miesto, ktoré bude len pre ňu, av ktorom sa bude cítiť útulne a bezpečne.

Typy mačacích domčekov

Medzi domčeky pre mačky môžeme zaradiť niekoľko druhov odpočívadiel, ktoré sú určené na rôzne účely. Patria medzi ne:

✓ Otvorený pelech – jedná sa o klasický pelech pre mačku bez striešky väčšinou v látkovom prevedení. Tento typ odpočívadla pre mačky je vhodný predovšetkým do teplých interiérov, v ktorých majitelia veľmi kúria. Mačky majú radi teplo a preto pelech pre mačku nie je vhodný do chladnejšieho prostredia.

✓ Závesný pelech – tento typ pelechu pre mačky môžete zavesiť na okno alebo rovno na kúrenie, aby sa mačička mohla v pelechu vyhrievať. Tento typ pelechu pre mačku býva obľúbený predovšetkým v zimnom období a tiež je vhodný pre mačky, ktoré milujú sledovanie diania v domácnosti.

✓ Iglu alebo kukaň pre mačku – mačička je v tomto type úkrytu chránená zo všetkých strán. Kukaň tak zaisťuje ochranu proti prievanu aj hluku. Iglu alebo kukaň pre mačku sa teda hodí do chladnejších interiérov, nie však von.

✓ Kombinácia domčeka a škrabadla - ak chcete svojej mačičke poskytnúť nielen zázemie pre odpočinok, ale aj priestor pre zábavu, môžete siahnuť po kombinácii mačacieho domčeka a škrabadla, ktoré mačky potrebujú pre starostlivosť o svoje pazúriky.

✓ Domček pre mačku – tento typ odpočívadla mačičke zaistí pocit bezpečia, pokoj a tiež prítmie, ktoré je potrebné pre nerušený spánok. Vyberať môžete látkový domček pre mačky, ktorý je vhodný iba do interiérov alebo vonkajší domček pre mačku. Vonkajší domček pre mačku je v podstate búda pre mačky, ktorá je vyrobená najčastejšie z dreva. Vonkajší domček pre mačky môžete umiestniť na záhradu alebo na balkón. Pokiaľ potrebujete celoročný domček pre mačku, v ktorej bude Váš maznáčik tráviť čas aj v zimnom období, potom je najlepším variantom zateplený domček pre mačku alebo búda pre mačku vyrobená z EKO plastu.

 


Vhodná veľkosť domčeka pre mačky

Aj napriek tomu, že sa mačka dokáže vojsť aj do tých najmenších škvír, domček pre mačky by mal poskytovať dostatok miesta na otočenie, pretiahnutie, vstávanie a ležanie. Veľkosť búdy pre mačky sa preto vždy odvíja od toho, aké veľkého maznáčika máte. Pokiaľ porovnáme vyššie uvedené varianty domčekov pre mačky, najviac priestoru ponúkne práve vonkajšia búda pre mačky. Najmä modely s terasou ponúkajú možnosť, aby mačička mala dostatok súkromia vo vnútri domčeka, a zároveň mohla tráviť čas na vyvýšenej terase vonku, kde bude mať prehľad o tom, čo sa okolo deje.

Kam umiestniť domček pre mačky

Mačka má rada svoj pokoj a súkromie, ale zároveň chce mať možnosť pozorovať všetko dianie v okolí. Pelech ani domček pre mačku by preto nemal byť umiestnený v prievane na frekventovanej chodbe, ale skôr v rohu miestnosti.

Dúfam, že sme Vám pomohli objasniť aké všetky typy domčekov pre mačky môžete na trhu nájsť a teraz môžete vybrať ten najlepší domček pre Vaše mačky.


SÚVISIACI TOVAR