Infralampa a infražiarič: najlepší zdroj tepla pre váš chov

Potrebujete zabezpečiť svoj odchov hydiny, prasiatok, teliat alebo iných mláďat? Chcete podporiť produkciu vajec vašich sliepok aj cez zimné mesiace? Počuli ste o infralampách a infražiaričoch, ale netušíte ako fungujú, k čomu všetkému infralampy slúžia, čo Vám ich obstaranie prinesie a prečo je o ne taký záujem? Máme pre Vás dobrú správu, pripravili sme krátky článok, v ktorom sa infralampám a infražiaričom spoločne pozrieme na kĺb. Technológia infračerveného žiarenia je používaná už od nepamäti a infračervené osvetlenie sa využíva v čom ďalej viacerých odvetviach. Veľký boom prinieslo aj do chovateľstva v podobe infralámp a infražiaričov, kde našlo svoje uplatnenie a žne veľké úspechy. Poďme sa pozrieť na to prečo to tak je.

kure-blog-2

Čo sú to infralampy a infražiariče?

Infralampa, infračervená žiarovka a infražiarič sú moderné zariadenia, ktoré poskytujú teplo a svetlo pomocou infračerveného žiarenia. Ide o inovatívny spôsob, ktorý je pohodlný, zdravý, úsporný, ekologický a patrí medzi tie najefektívnejšie.

Pre ktoré zvieratá sú vhodné?

Infralampy a infražiariče sú vhodné pre všetku hydinu, prasiatka, žriebätá a teľatá. Infražiariče sa ďalej využívajú aj v zootechnických farmách.

 

Ako infralampy a infražiariče fungujú?

Infračervené žiarenie je elektromagnetické žiarenie so strednou vlnovou dĺžkou medzi viditeľným svetlom a rádiovými vlnami. Infralampa, infražiarovka a infražiarič fungujú na princípe kam „vidia“, a teda prehrievajú zvieratá a povrchy v ich blízkosti. Vďaka tomu je aj v chladnom vzduchu zvieratám príjemne teplo. Infračervené žiarenie prenáša teplo vo forme neviditeľnej vykurovacej vlny. Vykurovacia tyč alebo výhrevná žiarovka sa v zariadení zahrieva na vysokú teplotu, vďaka čomu vyžaruje infračervené svetlo.Infračervené žiarenie je nosičom energie a okamžite vytvorí rýchle teplo, ktoré prehreje nielen mláďatá, ale aj steny, podlahy a príslušenstvo, ktoré má v dosiahnutí.

INFRA LAMPA KURATA

Využitie u zvierat

✓ Odchov kurčiat a ďalších zvierat – Infra lampy a infražiarovky sa často používajú ako umelá kvočna, kedy skvele zabezpečí odchov a osvetlenie kurčiat. Vyhrevná žiarovka alebo infračervená lampa je jeden z najlepších spôsobov ohrevu. Vďaka svojej vlnovej dĺžke dodáva potrebnú dávku svetla i tepla pre zdravý vývoj zvierat. Infražiarič je zariadenie, pod ktorými sa ohrievajú nielen kurčatá, ale aj prasiatka, žriebätá, teľatá a ostatné zvieratá.

✓ Podpora produkcie vajec - Ako sme už spomínali, zima je pre chovateľov a najmä pre sliepky najviac drsným ročným obdobím, kedy kvôli kratším dňom a menej svetlu dochádza k rapídnemu poklesu produkcie vajec. Sliepka, ktorá má znášať aspoň jedno vajce denne, potrebuje 12 hodín svetla. Ak chceme túto predstavu naplniť, je zaistenie umelého osvetlenia v kurníku nevyhnutnou súčasťou.

✓ Vysušenie zvierat - Dospelým koňom zabezpečuje infračervené žiarenie teplo po ich umývaní a urýchľuje vysúšanie. Rovnako tak možno využiť infra lampy aj u našich psíkov. Poslúžiť Vám môže ale aj ako vonkajší infražiarič.

Výber, použitie a benefity infralampy / infražiariče

Infražiarič najčastejšie vyberáme podľa veľkosti chovu, predstave o výhrevnej ploche a spôsobe umiestnenia. Vyberať môžeme zo širokej škály, či už nám bude viac vyhovovať nástenný infražiarič, stropný infražiarič alebo prenosný infražiarič. Po inštalácii je zariadenie pripravené k okamžitému chodu, kedy je schopné zaistiť nepretržitú prevádzku. Hlavným benefitom je vysoká úspornosť elektrickej energie, maximálne množstvo vstrebania tepla telom a celkové zlepšenie pohody a pohodlia zvierat. Infračervené žiarenie preniká hlbšie do tela zvierat a tým urýchľuje proces rastu, zlepšuje krvný obeh, podporuje imunitu a tým preukázateľne zlepšuje zdravotný stav zvierat.

Pokiaľ stále váhate nad obstaraním infra lampy alebo infražiariča a premýšľate, či sú pre Vás tieto zariadenia vhodné, máme pre Vás pár slov na záver. Infra lampa, infračervená žiarovka aj infražiarič sú výborným zdrojom tepla a svetla pre všetkých chovateľov, ktorým záleží na skvalitnení podmienok životnej úrovne svojich zvierat a celkového zlepšenia ich fyzickej i duševnej kondície.

 

 SÚVISIACE PRODUKTY