Návod, ako sa zbaviť kuny skalnej

Objavila sa u Vás kuna na povale, v streche, v dome, alebo v aute? Táto menšia, avšak inteligentná šelma môže spôsobiť nemalé škody, a preto je dôležité konať rýchlo, buď chytiť, alebo vypudiť. Preto vám prinášame praktický návod, ako sa zbaviť kuny.

pasca-na-kunu

Rozdiel medzi kunou lesnou a kunou skalnou

Na území Slovenskej republiky sa vyskytujú dva rôzne druhy kún, a to kuna lesná a kuna skalná, ktorá bývala tiež nazývaná kuna domáca. Názov týchto dvoch druhov už naznačuje, kde sa prevažne pohybujú. Kuna lesná sa väčšinou nachádza v lese, je plachá a do ľudských sídiel zavíta zriedka. Naopak kuna skalná sa dobre adaptovala na ľudské okolie. Napriek tomu, že preferuje lesy a skalnaté oblasti, v zime sa často sťahuje do obývaných miest, kde nájde dostatok potravy a úkrytu. Ak zistíte, že je kuna na povale, alebo je kuna v streche, pravdepodobne sa jedná o druh kuny skalnej.


 

 

Ako spoznáte kunu skalnú?

Kuna skalná patrí do čeľade lasicovitých. Jej štíhle telo meria okolo 80 cm vrátane chvosta. Srsť kuny skalnej je hnedá alebo šedohnedá s charakteristickým bielym sfarbením na hrudi, na rozdiel od kuny lesnej, ktorá má žlto sfarbenú hrudnú náprsenku.

Kuna je všežravec

Kuna skalná je inteligentné a hravé zviera, aktívne predovšetkým v noci a za súmraku. Je všežravá, preferuje hlodavce, hmyz, ovocie a orechy, ale neodmieta ani zdochliny alebo zvyšky jedla. Čo sa týka sliepok, kuna skalná kurník často navštevuje kvôli obľúbeným vajciam, nie kvôli lovu samotných sliepok. Pokiaľ kuna pri svojom nočnej honbe za potravou narazí na sliepku, usmrtí ju skôr zo strachu než z potreby loviť.

Ako rozoznať stopy

Ako spoznať, že je kuna na povale, v dome alebo že je kuna v streche? Kuna zanecháva niekoľko charakteristických stôp. Páchnuci zápach pokazených potravín a trusu je jedným z prejavov. Kuna skalná často ponecháva trus na rovnakých miestach, čo slúži na označenie svojho teritória. Ďalej je možné spoznať jej prítomnosť podľa nočného hluku, ktorý vydáva pri hľadaní potravy. Poškodená izolácia, pretrhnuté káble a hadičky v motore vozidla sú nepríjemným dôkazom toho, že kuna bola v okolí. Stopy kuny skalnej sú podobné stopám mačky, ale zreteľne sú zrejmé aj odtlačky pazúrov.

stopa kuna

Ako sa zbaviť kuny

Existuje niekoľko variantov, ako sa zbaviť kuny. Niekto preferuje odchytovú pascu na kunu, čiže sklopec, inému môže vyhovovať pachový odpudzovač kún, alebo ultrazvukový plašič. Nižšie nájde niekoľko typov, ako sa zbaviť kuny.

Pasca na kunu: Použitie živolovnej pasce, alebo sklopca na kuny je efektívnym spôsobom, ako sa zbaviť kuny. Stačí pascu umiestniť na miesta, kadiaľ často prechádza a pripraviť do nej vhodnú voňavú návnadu. Následne počkajte, až sa kuna chytí.

Odpudzovač kún: Niektoré pachy sú pre kuny nepríjemné. Pachový odpudzovač je možné aplikovať na miesta, ktoré chcete ochrániť a kuny by sa mali vyhýbať.

Ultrazvukový plašič: Moderným variantom je použitie ultrazvukového plašiča, ktorý generuje nepríjemné zvukové signály pre kuny, čím ich odháňa.

Zabráňte vniknutiu kuny do vášho domova: Akonáhle identifikujete trasy, ktorými obratná kuna prechádza na vašu strechu alebo do kurníka, starostlivo uzavrite tieto vstupy. Najlepšie je použiť plech alebo drôt, ktorý kuny nedokážu pretrhnúť.

Zbavte sa kuny za pomoci iného zvieraťa: Kuny uprednostňujú svoje vlastné teritórium a nie sú naklonené oblastiam, kde cítia prítomnosť iných zvierat. Skúste umiestniť chlpy vášho psa alebo mačky na miesta, kde sa kuny zdržujú, ako je povala, auto alebo iné miesta.

SÚVISIACE PRODUKTY