Sprievodca liahnutím bažantov doma: Krok za krokom k úspechu

Zvažujete založenie či rozšírenie svojho chovu bažantov a jarabíc, ale váhate, ako na to? Pokiaľ máte už skúsenosti s liahnutím kurčiat alebo inej hydiny, bude to pre vás jednoduchšie. Ak sa však ešte len zoznamujete s procesom liahnutia, nie je to problém. Všetky informácie o liahnutí bažantoch kurčiat získate v tomto článku.

jak-na-lihnuti-bazantu_01

Prečo zvoliť chov bažantov?

Mnoho ľudí si nemusí uvedomovať, že bažantie vajcia sú nielen výbornou potravinou podobne ako slepačie vajcia, ale tiež ponúkajú podobné nutričné hodnoty. Sú bohaté na bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, vitamíny B, D a ďalšie živiny. Tieto aminokyseliny hrajú dôležitú úlohu v regulácii spánku, nálady a chuti do jedla. Vitamíny B a D prispievajú k energetickému metabolizmu, posilňujú imunitný systém a podporujú zdravie kostí. Je potrebné poznamenať, že bažantie vajcia sú menšie ako slepačie, a preto sa v kuchárskych receptoch často odporúča použiť dvakrát viac bažantích vajec ako slepačích.

Potrebné vybavenie pre úspešné liahnutie bažantov

Pri zvažovaní domáceho liahnutia bažantích vajec budete potrebovať dve základné veci: bažantie násadové vajcia a vhodnú liaheň.

  • NNásadové vajcia - Pre proces liahnutia je nevyhnutné získať kvalitné násadové vajcia, ktoré môžete zaobstarať od zavedeného chovateľa alebo zakúpiť online. Je dôležité dbať na spoľahlivý pôvod násadových vajec a tiež na riadnu manipuláciu počas ich prepravy. Bažantie vajcia môžu byť skladované až desať dní. Pokiaľ máte záujem o podrobnosti ohľadom výberu a skladovania násadových vajec, môžete sa dočítať v tomto článku.
  • Liaheň na vajcia - Pre úspešné umelé liahnutie bažantích vajec je nevyhnutné získať kvalitnú liaheň, ktorá udržuje optimálnu teplotu a vlhkosť. Pred nákupom liahne skontrolujte, či je vhodná pre špecifické druhy vajec, ktoré chcete liahnuť. Niektoré liahne majú univerzálne rošty pre rôzne druhy vajec, zatiaľ čo iné vyžadujú špeciálny rošt pre menšie bažantie vajcia.


Začiatok liahnutia bažantov

Pred začatím samotného liahnutia bažantích vajec je dôležité presunúť liaheň do miestnosti udržujúcej stabilnú teplotu okolo 20-24 °C a nechať ju po dobu aspoň 24 hodín pracovať. Týmto spôsobom sa uistíte, že liaheň udržuje požadovanú teplotu a vlhkosť. Zároveň by ste mali bažantie násadové vajcia pred vložením do liahne premiestniť z chladnej miestnosti, aby dosiahli izbovú teplotu.

Postup liahnutia bažantov deň po dni

  • Dni 1.-2. – Prvé dva dni umiestnite bažantie vajcia špičkou dole do predhriatej liahne s teplotou približne 37,7 °C a udržujte vlhkosť medzi 55-65 %. Počas týchto dvoch dní je dôležité udržiavať stálu teplotu a vlhkosť.
  • Deň 3. – Tretí deň začnite vajcia otáčať minimálne dvakrát denne (ráno a večer) o 45 stupňov. Pravidelné otáčanie je nevyhnutné na prevenciu prilepenia embrya na vnútornú stranu škrupiny. Pokiaľ máte automatickú liaheň, otáčanie prebehne automaticky.
  • Deň 8. – Približne ôsmy deň odporúčame vykonať presvetlenie bažantích vajec, aby bolo možné zistiť, ktoré z vajec sú oplodnené a ktoré nie. Postup pre presvetlenie nájdete v tomto článku.
  • Deň 22. – V 22. dni presuňte vajíčka do špeciálneho priestoru na vyliahnutie (doliahne), kde budú bažanti bezpečne vyliahnutí. V doliahne už nie je nutné otáčanie vajec. Teplotu znížte na približne 37,2 °C a zvyšte vlhkosť na 70-80 %.
  • Dni 23.-25. – Počas týchto dní sa začnú bažanti liahnuť. Je dôležité nechať ich v liahni, nedotvárať a nevetrať. Po vyliahnutí ich nechajte 24 hodín zaschnúť v pokoji a až potom ich môžete presunúť do pripraveného priestoru pre ďalší odchov hydiny.




Dúfame, že ste sa v tomto článku dozvedeli otázky na všetky Vaše odpovede a prajeme Vám mnoho chovateľských úspechov.


SÚVISIACE PRODUKTY