Ako sa zbaviť vonkajších parazitov u sliepok?

Narazili ste na prítomnosť vonkajších parazitov v priestore kurníka alebo na samotných sliepkach a nie ste si istí, ako s touto situáciou naložiť? Nie je potrebné sa obávať, nie ste s týmto problémom osamotení. Infestácia sliepok vonkajšími parazitmi je jedným z najbežnejších problémov, s ktorým sa majitelia hydiny stretávajú. Tieto parazity často do prostredia kurníka prenikajú cez voľne žijúce vtáky. Akonáhle si však všimnete tieto drobné, avšak potenciálne nebezpečné tvory, je dôležité okamžite začať opatrenia na ich obmedzenie, aby nedošlo k ich nekontrolovanému rozmnožovaniu. Aké sú typické vonkajšie parazity, ktorí napádajú sliepky, a ako sa efektívne zbaviť tejto situácie?

cmelik-u-slepic

Najbežnejšie vonkajšie parazity u sliepok

Medzi najčastejšie parazity u sliepok zahŕňame pavúkovité roztoče známe ako klieštiky kurie a tiež všenku.

  • Klieštikovec kurí - Títo malí roztoči, často nazývaní aj munky, sa živia slepačou krvou v noci. Počas dňa sa klieštikovci pária a kladú svoje vajíčka v rôznych úkrytoch kurníka. Počas niekoľkých dní sa z týchto vajíčok vyliahnu noví klieštikovci. Prítomnosť klieštikov u sliepok je zrejmá zo správania sliepok, ktoré môžu byť nervózne, podráždené a oslabené. V prípade veľkého množstva klieštikovcov môžete uvidieť "mapy" týchto parazitov v kurníku. Pre viac informácií o klieštikovcch u sliepok odporúčame náš článok Ako spoznať klieštikovce u sliepok.
  • Všenka - Tento parazitický hmyz je dobre viditeľný voľným okom, na rozdiel od klieštikovcov. Všetky trávia väčšinu svojho života na tele hydiny, a to po niekoľko mesiacov. Živia sa perím a kožou a tiež na tele hostiteľa kladie svoje vajíčka. Všetky mimo hostiteľa prežijú iba týždeň, potom hynú. Žiadny druh všeliek nepredstavuje hrozbu pre ľudí. Ak však ich počet presiahne určitú mieru, môžu spôsobiť hydine značné nepríjemnosti. Títo parazity spôsobujú svrbenie, podráždenie, stratu peria a môžu viesť až k strate váhy a zníženiu znášky.


Najvhodnejšia je prevencia

Podobne ako u všetkých chorôb je najefektívnejšie zabrániť vzniku problému u hydiny úplne. Pre ochranu pred napadnutím vonkajšími parazitmi pri sliepoch je prevencia najvhodnejšia. Kľúčovým prvkom v prevencii je udržiavanie čistoty. Pravidelne udržujte kurník v čistote a vykonávajte dezinfekciu. Nezanedbávajte čistenie bidiel, hniezd a aj rôznych škvír a medzí. Na základe našich skúseností by sme odporučili nahradiť drevené hniezda na znášanie vajec za plastové znášankové hniezda, ktoré sú menej náchylné na infekciu parazitmi a zároveň ich možno ľahko vyčistiť a dezinfikovať.

Ďalšou účinnou prevenciou je použitie kremeliny, ktorá môže eliminovať vonkajšie parazity u sliepok, ako sú čmelíky, vši, blchy, kliešte a ďalšie drobné parazity v kurníku. Kremelina narúša ochrannú povrchovú vrstvu týchto škodcov, čo vedie k ich dehydratácii a úhynu. Týmto spôsobom je možné dosiahnuť efektívnu prevencia.


Prvá pomoc pre sliepky

Kedykoľvek zaznamenáte prítomnosť parazitov v kurníku alebo na sliepkach, je dôležité konať ihneď, pretože títo parazity sa množia veľmi rýchlo a časom by sa s nimi mohol boj stať zložitejší.

  • Postup pri napadnutí sliepok - Ak sa vaše sliepky dostanú pod útok všeliek, čmelíkov alebo bĺch, je vhodné použiť prostriedok, ktorý tieto parazity odpudzuje. Odporúčame využiť BIO odpudzovač parazitov REUDANON, ktorý sa aplikuje na perie zvierat. Tento sprej účinne chráni sliepky pred čmelíkmi, všetkými, blchami a umožňuje naďalej zbierať ich vajíčka.
  • Postup pri napadnutí kurníka - Pokiaľ sú sliepky napadnuté čmelíkmi, pravdepodobne sa budú vyskytovať aj v kurníku. Kurník je nevyhnutné dôkladne vyčistiť a preskúmať. Na účinné odstránenie čmelíkov je vhodné použiť silný prípravok ako napríklad SCHOPF MILBEN XPERT 15g. Tento produkt sa zriedi vodou a rozprašuje sa po celom kurníku, zahŕňajúci aj medzery a škvíry. Prvá aplikácia býva obvykle účinná, ale kvôli prežívajúcim vajíčkam je vhodné postup za 5-8 dní zopakovať.


Pri robení nových sliepok je rozumné vykonať dôkladnú kontrolu av prípade potreby ich umiestniť do izolácie na niekoľko dní. To umožní overiť, že nové prírastky nie sú nakazené parazitmi. Až budete mať istotu o zdravotnom stave sliepok, môžete ich začleniť medzi ostatných. Prajeme vám úspešný a zdravý chov.
  
SÚVISIACE PRODUKTY