Šklbanie husí - ako na to?

Nastala sezóna šklbania husí a Vy premýšľate, ako čo najlepšie ošklbať hus, najmä ak prevádzkujete väčší chov husí. Ručné šklbanie môže byť náročné, ale existujú metódy, ako túto každoročnú prácu uľahčiť. Poďme sa spoločne na tieto metódy pozrieť.

Skubacka na drubez

Kedy je najlepší čas na porážku husi?

Najlepšia jatočná váha husi je okolo 4 kg. V tejto váhe je ideálny pomer chudého mäsa a tuku. Až túto hmotnosť dosiahne, je čas na jej porážku, či už je to v lete alebo na prelome leta a jesene.

Ako začať so šklbaním husi?

  1. Usmrtenie husi: Najprv omračte hus a vsuňte jej hlavu do odkrvovacieho lievika, aby zostala na mieste. Nechajte ju v lieviku, kým úplne nevykrváca.

  2. Sparenie husi: Ponorte hus do vody s teplotou 70-72 ° C na 120-130 sekúnd. Pohybujte s husou vo vode, aby sa horúca voda dostala medzi perie.

  3. Šklbanie hydiny:

    • Ručné šklbanie: Klasické, ale náročné. Tu môžete využiť šklbacie nožnice alebo iných nástrojov na uľahčenie procesu.
    • Škubačka na vŕtačku: Využite škubačky na vŕtačku a prevaľujte hus. Tento spôsob šklbania môže byť rýchlejší a efektívnejší.
    • Bubnová šklbačka: Najpohodlnejšia voľba, ošklba hus za minútu. Táto moderná technológia ponúka efektívne a šetrné šklbanie. Bubon je vybavený špeciálne tvarovanými šklbacími prstami, ktoré zaistia dokonalé vytrhanie každého peria od krídla až po chvost bez poškodenia kože. Táto škubačka hydiny dokáže ošklbať hus počas jednej minúty. Zvlášť pokiaľ máte väčší chov husí, tak sa investícia do tejto šklbačky peria určite oplatí. Počas šklbania hydiny odporúčame oplachovať vnútro bubna studenou vodou na odstránenie peria a ďalších nečistôt z bubna – zvyšuje sa tým účinnosť šklbania peria.

 

Dočistenie hydiny:

Akonáhle budete mať hus ošklbanú, je potrebné ju ešte dočistiť. Odstráňte zvyšky podrastov na koži pinzetou alebo pomocou šklbacieho vosku. Ponorte hus do rozohriateho vosku, zlúpte vosk s perím, a máte hotovo.

S týmito tipmi dúfame, že tohtoročná sezóna šklbania husi bude pre Vás s týmito vychytávkami oveľa príjemnejšia. Dobrú chuť! A nezabudnite, že proces môžete urobiť aj s rodinou alebo priateľmi, čo môže byť spoločenská a tradičná udalosť.


SÚVISIACE PRODUKTY