Vonkajší výbeh: Raj pre Vaše sliepky!

Vytvorenie ideálneho vonkajšieho výbehu pre sliepky je kľúčovým prvkom na zabezpečenie zdravého a šťastného života vašej hydiny. Bezpečné výbeh s dostatkom priestoru je základom pre kvalitnú starostlivosť o sliepky a zároveň prináša množstvo výhod pre vás ako chovateľa. Existuje niekoľko druhov vonkajších výbehov pre sliepky, a to vrátane kovových výbehov, prenosných výbehov a krytých výbehov. Ale ktorý si vybrať? Poďme sa spoločne bližšie pozrieť na správnu veľkosť výbehu pre sliepky, jeho umiestnenie a na aké ďalšie vylepšenia a opatrenia je dobré myslieť pri výbere vonkajšieho výbehu pre sliepky. 

rowan-blog-slepice

Nie je výbeh ako výbeh

Pri výbere výbehu je nutné myslieť hneď na niekoľko faktorov: pre koľko sliepok – veľkosť, materiál, zastrešenie, možnosť manipulácie. To všetko by ste si mali pred kúpou výbehu najskôr dobre premyslieť. Myslite tiež do budúcnosti, či budete chcieť chov rozširovať alebo zostanete pri niekoľkých kusoch hydiny. Neuvážená kúpa výbehu Vám môže narobiť viac starostí ako úžitku. Pre uľahčenie výberu si rozoberieme jednotlivé faktory: 

1. Veľkosť výbehu - vyberajte podľa počtu sliepok

Jedným z kľúčových faktorov je veľkosť výbehu pre sliepky. Optimálna veľkosť výbehu závisí od počtu sliepok, ktoré chováte. Každá sliepka by mala mať aspoň 1 až 2 metre štvorcových priestoru, aby mala dostatok miesta na pohyb, hľadanie potravy a pretiahnutie krídiel. Tiež počítajte s výškou výbehu, zadali bude výbeh iba prechodným stanovišťom pre občasné spásanie trávy, alebo chcete výbeh pripojiť ku kurníku, alebo bude kurník súčasťou výbehu. V prvých dvoch prípadoch môžete siahnuť po nižšom výbehu , s ktorým sa bude ľahšie manipulovať. Pokiaľ chcete mať kurník vo vnútri výbehu, vyberajte vyšší výbehako je Váš kurník a prípadne počítajte s miestom nad kurníkom, keby ste ho chceli využiť. Ak chcete zaistiť optimálne životné prostredie pre kurčatá, môžete zvážiť výbeh určený špeciálne pre nich. Tieto menšie výbehy sú navrhnuté tak, aby poskytovali bezpečné prostredie pre kurčatá, keď sú ešte malé alebo ich chceme mať oddelene od ostatných sliepok.

2. Materiál môže byť rozhodujúci

Najčastejšie sa používajú výbehy s kovovou konštrukciou, na ktoré je pletivo čisto drôtené alebo potiahnuté PVC. Kovové výbehy sú odolné a poskytujú dobrú stabilitu, ale môžu byť ťažšie. Pri výbere materiálu zahrňte poveternostné podmienky, ktorým bude výbeh čeliť, to znamená, že pri kovových výbehoch by mala byť povrchová úprava - pozink, alebo u pletiva potiahnutie PVC. Tiež treba počítať s útokmi predátorov, ktorí by nemali mať šancu sa do výbehu dostať, preto sa neodporúčajú pletivá a siete na výbeh čisto z plastu, ktoré sa dajú ľahko prehrýzť. Dbajte tiež na veľkosť ôk, aby sa do výbehu nepretiahla lasica alebo potkan a tiež iní vtáci, ktorí môžu byť prenášačmi chorôb. 

blog-slepice

3. Zastrešenie môže zlepšiť podmienky vo výbehu

Pri výbere vonkajšieho výbehu pre sliepky je tiež dôležité zvážiť možnosť zriadenia krytého výbehu. Pokiaľ ste ešte o zastrešení neuvažovali, tak stojí za zváženie. Krytý výbeh je ideálny na ochranu sliepok pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami a zároveň zabraňuje úniku hydiny. Sliepky radi vyzobávajú všetko zelené čo nájdu a za pár týždňov môžu mať vo výbehu iba hlinu. Ak nebudete chcieť mobilný výbeh a nebudete ho stále posúvať, tak Vám strieška nad výbehom poslúži veľmi dobre za daždivého počasia, kedy sa výbeh pre sliepky môže zmeniť na blatisté a nehostinné územie. Môžete investovať do plechového zastrešenia alebo voliť úspornejší variant - tieniacu plachtu na výbeh. Výbehy s tieniacou plachtou majú tú výhodu, že plachtu jednoducho umiestnite podľa potreby alebo ju urobíte a uskladníte na neskôr. 

4. Napevno alebo prenosný? 

Prenosné výbehy pre sliepky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú meniť umiestnenie výbehu alebo potrebujú ľahké presuny na pozemku. Táto voľba je iba čisto na Vás a na Vašich priestorových možnostiach. Mobilný výbeh pre sliepky alebo aj prenosný výbeh pre sliepky je vhodné vyberať ľahší a menší, ktorý ľahko zdvihnete a nemusíte ho rozoberať, aby ste ho preniesli. Konštrukcia výbehu by mala byť ale dostatočne pevná, aby sa k sliepkam nedostala škodná. 
Neprenosné výbehy pre sliepky poskytujú pre sliepky stále útočisko a bezpečné prostredie pre pohyb. Na výber sú dve možnosti: kurníky s výbehom a vonkajší výbeh alebo voliéra, do ktorého je možné kurník umiestniť.

  • Kuríny s výbehom tvoria jeden celok, kedy je súčasťou kurníka aj menší výbeh väčšinou umiestnený pod a vedľa kurníka. Je to úsporné riešenie 2v1 pre malé záhrady a menší počet sliepok a neposkytujú veľa priestoru vo výbehu.
  • Vonkajšie výbehy alebo voliéry sú priestranné a poskytujú výbeh pre väčšie kŕdeľ sliepok a je možné do nich umiestniť rôzne veľký kurník, podľa potrieb. 


Nezabudnite na vybavenie kurníka

Klietkový výbeh pre sliepky by mal byť vždy vybavený dostatkom znáškových hniezd, aby ste zaistili pohodlie sliepok pri kladení vajec, pokiaľ nemáte vo výbehu kurník. Znáškové hniezda umiestnite do zastrešenej časti výbehu, aby boli sliepky chránené pri znáške. Samozrejmosťou sú vo výbehu kŕmidlá a napájačky , ktorých by mal byť dostatok pre všetky sliepky. 

Celkovo je dôležité vybrať nielen vhodný výbeh pre sliepky, ale aj starostlivo navrhnúť jeho umiestnenie a zaistiť, aby bol pre sliepky bezpečný a príjemný. Vonkajší výbeh pre sliepky je investíciou do zdravia a pohody vašej hydiny, čo sa prejaví v kvalite vajec a celkovom blahobyte vašich sliepok.

SÚVISIACE PRODUKTY