🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Aké vybrať najlepšie granule pre králiky

Chceli by ste si zaobstarať králiky alebo dokonca už svoj chov králikov máte a stále pátrate, ako ich správne kŕmiť? Pokiaľ chcete mať zdravé králiky, ktoré budú pekne naberať na váhe, potom bude výber kŕmenia pre králiky kľúčový. Čítajte teda ďalej a dozviete sa, čím kŕmiť králiky na výkrm a ako vybrať tie najlepšie granule pre králiky.

granule_pro_kraliky

Seno ako úplný základ kŕmenia pre králiky

Seno nesmie chýbať v jedálničku králikov v žiadnom ročnom období. Seno je totiž tou najdôležitejšou súčasťou denného príjmu králikov. Seno má vysoký obsah vlákniny, ktorá je zásadná pre udržanie zdravého tráviaceho traktu králikov. Zároveň seno pomáha tiež k obrusovaniu králičích zubov, ktoré neustále dorastajú. Seno by teda rovnako ako voda malo byť králikom neustále dostupné.

Granule pre králiky vs. domáca kŕmna zmes

Je na každom, či si radšej vymieša svoju vlastnú kŕmnu zmes pre králiky alebo radšej siahne už po hotovom kŕmení pre králiky. Kupované krmivo pre králiky je však nielen oveľa jednoduchšie na prípravu a podávanie, ale navyše je zložené tak, aby obsahovalo všetky dôležité živiny v ideálnom pomere. Okrem iného sú jeho súčasťou aj vitamíny a minerály a ďalšie stopové prvky, ktoré sú veľmi významné pre dobré zdravie králikov. Vďaka tomu sú granuly pre králiky, niekedy tiež nazývané ako pelety pre králiky veľmi výživné a králiky po nich krásne nadobúdajú na váhe.

Krmivo pre králiky s liečivami

Pri výbere kŕmenia pre králiky si môžete všimnúť, že niektoré granule pre králiky obsahujú liečivá. Čo to v praxi znamená? Pelety pre králiky s KOK, teda kokcidiostatiky obsahujú liečivá – účinnú látku, ktorá pôsobí preventívne proti kokcidióze. Kokcidióza je veľmi časté ochorenie králikov, ktoré sa prejavuje tráviacimi ťažkosťami a pri závažnejšom prejave choroby králiky hynú. Z tohto dôvodu je dobré králiky predovšetkým v letných mesiacoch preventívne skrmovať krmivom s kokcidiostatikami, aby ste tejto chorobe predišli. Granule pre králiky s liekmi môžete králikom podávať už v momente, kedy začnú samostatne žrať. U vykrmovaných králikov však nezabudnite granule s liečivami na posledných 14 dní pred porážkou vysadiť a nahraďte ich krmivom bez kokcidiostatík.

Čím obohatiť stravu králikov

Králiky milujú ovocie a zeleninu, ktorá je veľmi bohatá na vitamíny a stopové prvky. Králikom preto môžete stravu obohatiť o púpavu, petržlen, ďatelina a ďalšie rastlinky, ktoré nájdete na Vašej záhrade. Nepreháňajte to však s množstvom a vždy si vopred radšej zistite, čo žerie králik domáci, aby mu niektorá rastlina skôr neublížila. Nezabudnite pridávať aj dostatok tvrdej potravy, napr. uschnutý chlieb, ktoré bude králikom slúžiť ako pre zábavu, tak predovšetkým pre obrusovanie hlodákov.

Nevhodné stravovanie môže viesť k niekoľkým zdravotným problémom králikov, predovšetkým s ich tráviacou sústavou. Odporúčame preto stravu králikov nepodceniť. Prajeme úspešný chov.


SÚVISIACI TOVAR