🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Krmivo pre prepelice v znáške

Chov prepelíc japonských sa stáva čoraz viac obľúbený hneď z niekoľkých dôvodov. Prepeličie mäso, ale aj vajíčka sú nesmierne zdravé, ale zároveň aj veľmi chutné. Keďže sú prepelice malé, nepotrebujete pre ich chov veľkú záhradu ako pri chove sliepok, ale chov prepelíc môžete mať aj na malom priestore na záhrade alebo napríklad v garáži. Pokiaľ chcete, aby úžitkovosť Vašich zvierat bola čo najvyššia, bude treba im ušiť jedálniček priamo na mieru. Ako ale vybrať krmivo pre prepelice?

krmivo_pre_prepelice

Čím kŕmiť prepelice

Prepelica japonská dosahuje znášky až 320 ks vajec za rok. To však nie je zadarmo. Aby prepelica mala kde brať energiu a mohla produkovať svoje naozaj zdravé a živinami nabité vajcia, musíte jej dopriať kvalitný plnohodnotný stav a dostatok čistej vody. Najvhodnejšie a tiež najjednoduchšie je používať krmivo pre prepelice, ktoré už obsahuje správny pomer obilnín, bielkovín, vitamínov a minerálov. Kŕmna zmes pre prepelice tak poskytuje prepeličkám v znáške komplexnú výživu a navyše ešte podporuje vyššiu znášku vajec a tvorbu tvrdej škrupiny.

Hlavné zložky kŕmenia pre prepelice

Pokiaľ si z akéhokoľvek dôvodu chcete vyrobiť krmivo pre prepelice po domácky, nezabudnite doň pridať nasledujúce suroviny. Základnou zložkou kŕmenia pre prepelice sú obilniny ako napr. pšenica, ovos, proso, cirok alebo pohánka. Veľmi dôležitou a často zabúdanou zložkou je dostatok bielkovín, ktoré môžete do kŕmenia pre prepelice dodať napr. prostredníctvom múčky z lucerny, rozomletého hrachu, tvarohu alebo vajcia na tvrdo. Pre lepšiu kondíciu nezabudnite krmivo pre prepelice obohatiť o zeleninu (ďatelina, šalát, špenát, mrkva, listy púpavy). V zimnom období sa do kŕmenia pre prepelice dodáva viac semien (slnečnicové, ľanové, repkové), aby prepelice mali energiu.

Ako na kŕmenie prepelíc

Prepelica japonská patrí medzi hrabavú hydinu. Ako už z tohto názvu vyplýva, prepelice radi hrabú a Vašou úlohou je teda podávať krmivo pre prepelice tak, aby ho celé nerozhrabali a neznečistili. Ideálne je krmivo pre prepelice umiestniť do kŕmidiel, ktoré majú ochrannú mriežku proti rozhrabávaniu a plytvaniu krmiva. Chovateľom sa pre chov prepelíc veľmi osvedčili klietky pre prepelice, ktoré sú vybavené práve týmito praktickými kŕmidlami, ale navyše sa tiež naozaj ľahko čistia pomocou výsuvného trusníka. Pri kŕmení prepelíc nesmieme zabudnúť ani na čistú vodu, ku ktorej by mali mať prepelice neustále prístup.

Investícia do kŕmenia pre prepelice sa rozhodne oplatí. Čím lepšie a kvalitnejšie krmivo prepelicam poskytnete, tým viac vynikajúcich vajíčok Vám tiež znesú.

SÚVISIACI TOVAR