Čím kŕmiť sliepky, aby dobre niesli?

Neznáša Vám sliepky tak, ako by ste si predstavovali? Možno im iba chýba kvalitná výživa. Správna strava je totiž základom všetkého, a pokiaľ má vášho hydina dlhodobo krmivo s nedostatkom bielkovín, vitamínov alebo minerálov, potom sa to často prejaví práve na znížení znášky vajec alebo na kvalite operenia. Aké krmivo pre sliepky teda zvoliť a čím kŕmiť sliepky?

Krmivo pre sliepky cim krmit sliepky

Základom je pestrá strava

Sliepka rozhodne nie je žiadna smetiaka, ktoré zhrnieme zvyšky od obeda, ale potrebuje mať pestrý a vyvážený jedálniček. Podstatou správneho kŕmenia pre sliepky sú tieto suroviny:

Pšenica – je základným kameňom každej kŕmnej zmesi. Táto obilnina je pre sliepky najväčším zdrojom energie, a preto by krmivo pre sliepky malo obsahovať asi 50 % pšenice.

Kukuričný šrot – je ďalšou veľmi energetickou potravinou. V kŕmnej zmesi pre sliepky by mal zaujímať cca 25%. V lete môžete kukuričný šrot využiť v menšom pomere, v zime na doplnenie energie naopak vo väčšom.

Bielkoviny – sú veľmi často zanedbávanou zložkou v kŕmení pre sliepky. Pokiaľ má sliepka dokázať vyprodukovať vajcia, je potrebné, aby mala v potrave cca 20% bielkovinovej zložky. Pokiaľ sliepky budú trpieť nedostatkom bielkovín prejaví sa to nielen v znížení znášky vajec, ale aj ozobávaním alebo pojedaním vlastných vajec. Potraviny bohaté na bielkoviny sú napríklad sója, hrach, lucernové úsušky alebo tvaroh.

Vitamíny a minerály – zvyšných 5% by mala zaujímať minerálne vitamínová zložka. Dostatok vitamínov a minerálov je kľúčom k zdraviu nosníc a tiež k ich dobrej produkcii vajec. Na doplnenie všetkých životne dôležitých látok odporúčame do šrotu pre sliepky pridávať minerálno-vitamínové krmivo pre nosnice, ktoré obsahuje dostatočné množstvo vápnikov, vitamínov skupiny B, ďalej vitamínu D3, A, E, K3, Lyzín, Metionín a ďalšie.

Zo všetkých týchto surovín odporúčame pripraviť krmivo pre sliepky vo forme šrotu, ktorý má lepšiu stráviteľnosť ako celé obilné zrná. Šrot pre sliepky namelete pomocou šrotovníka na obilie.

Domáci šrot pre sliepky vs. hotová kŕmna zmes pre sliepky

Niekto si radšej suroviny sám vypestuje, zožne a vytvorí si svoje domáce kŕmenie pre sliepky. Je však potrebné postrážiť si, aby sa sliepkam dostalo všetkých potrebných živín, ako sme si vysvetlili pred chvíľou. Pokiaľ však nemáte na prípravu krmiva pre sliepky čas alebo iba chcete mať istotu, že sliepkam dávate naozaj plnohodnotné krmivo, môžete zvoliť komplexné granule pre sliepky. Kupované krmivo pre nosnice obsahuje presný pomer všetkých potrebných živín a nie je doň potrebné už vôbec nič pridávať. Stačí kúpiť vrece, rozbaliť ho a hydine kŕmenie nasypať do krmítka. Je to také jednoduché a pritom sa sliepkam dostane všetkých potrebných látok a budú mať lesklé perie a kvalitné znášku vajec.

SÚVISIACI TOVAR