Ako a čím kŕmiť prepelice v znáške?

Vlastníte domáci chov prepelíc a túžite poskytnúť im optimálnu a vyváženú stravu? Radi vám v tejto oblasti pomôžeme. Nevhodne zložené krmivo pre prepelice totiž nakoniec vedie k zníženiu znášky vajec. Keď sú japonské prepelice kvalitne kŕmené, môžu byť prirovnané k produktívnemu "stroju na vajíčka", pretože ročne môžu zniesť až 320 vajec, čo určite nie je zanedbateľné množstvo. Ako však môžu prepelice získať energiu na znášanie vajec, pokiaľ nie sú riadne a vyvážene kŕmené? Poďme si teda vysvetliť, ako prepelice kŕmiť a ako vybrať vhodné krmivo pre prepelice.

cim-krmit-prepelice

Krmivo pre prepelice japonské

Chov prepelíc je celkom nenáročný, či už máte menšiu záhradu alebo prepelice chováte napríklad v garáži. Avšak je dôležité zabezpečiť prepeličkám kvalitné krmivo a pravidelný prístup k čerstvej vode, aby boli prepelice zdravé a mohli produkovať hojné množstvo kvalitných vajec. Prepelice potrebujú stravu, ktorá je bohatá na bielkoviny, vitamíny a minerály, aby boli schopné udržať svoju produktivitu. Akým spôsobom teda môžeme zložiť krmivo pre prepelice?

Hlavné zložky krmiva pre prepelice zahŕňajú:

  1. Obilniny - patria sem pšenica, ovos, proso, cirok a pohánka.

  2. Bielkoviny - môžu byť dodané vo forme lucernovej múčky, hrachu, tvarohu alebo varených vajec.

  3. Zelenina - vrátane jetle, špenátu, mrkvy a listov púpavy, zaisťuje potrebné vitamíny.

  4. Zdravé tuky - je možné pridať rôzne druhy semien, ako sú slnečnicové, ľanové alebo repkové.

Nezabúdajte, že prepelice musia mať neustály prístup k čerstvej pitnej vode.

Môžete si vybrať, či chcete vytvárať vlastnú zmes krmiva pre prepelice alebo uprednostníte zakúpené krmivo určené priamo pre prepelice. Hotové krmivo pre prepelice vám poskytne istotu, že prepeličkám bude dodané všetko potrebné v optimálnom pomere. Táto vyvážená kŕmna zmes podporuje znášku vajec a zaisťuje tvorbu pevných škrupín. Okrem toho je veľmi ľahké zakúpiť vrece krmiva, otvoriť ho a jednoducho ho podávať prepeličkám. Môžete si byť istí, že zakúpené krmivo pre prepelice neobsahuje žiadne nebezpečné látky, je zložené z obilnín, bielkovín a premixu vitamínov a minerálov.

Dávkovanie krmiva pre prepelice

Denná spotreba krmiva pre prepelice sa pohybuje priemerne okolo 25-30 g na jednu prepeličku. Krmivo pre prepelice môžete podávať do kŕmidiel a nechať prepelice jesť tak, ako budú potrebovať. Jedným z aspektov, na ktorý by ste mali dávať pozor, je, aby prepelice nezašpinili alebo nerozťahali krmivo. Odporúčame preto používať kŕmidlá s ochranou mriežkou, ktorá bráni rozhrabávaniu a plytvaniu krmivom. Plastové klietky pre prepelice s takými praktickými kŕmidlami sa osvedčili mnohým chovateľom. Tieto klietky sú tiež bezpečné pre chov prepelíc a dajú sa ľahko udržiavať čisté pomocou výsuvných trusníkov.

Kvalitná strava je kľúčovým prvkom pri chove prepelíc, a preto je dôležité dbať na to, aby boli krmivá pre prepelice vyvážené a vhodné pre ich potreby. Dôkladne vyživené prepelice sa Vám za to odmenia veľkým množstvom kvalitných vajec, čo sa určite oplatí.

SÚVISIACE PRODUKTY