Ako na bezproblémový chov prepelíc v zime

Blíži sa zimné obdobie, deň sa kráti a teploty klesajú, a vy sa najskôr pýtate, kam svoje prepelice umiestniť, aby zvládli zimu a stále vám nosili vajíčka. Verte mi, keď hovorím, že správne podmienky môžu zaistiť, že prepelice vám budú celý rok náležite odmeňovať svojimi vajíčkami. Ako na to?

Ako chovať krepelky v zime

Za akým účelom správate svoje prepelice?

Predtým ako sa ponoríme do detailov, ako zaistiť ideálne podmienky na zimné obdobie, je dôležité si položiť otázku, prečo vlastne prepelice správate. Je to preto, že vaše prepelice sú nosné a produkujú vám kvalitné prepeličie vajíčka, alebo sú určené na mäsovú konzumáciu?

  • Chov prepelíc pre mäso - pokiaľ chováte prepelice primárne pre mäso, nemusíte si toľko lámať hlavu s tým, kam ich na zimu umiestniť, pretože väčšinou budú porazené skôr. Ak máte otázky ohľadom zabíjania prepelíc, ​​môžete sa dočítať viac v našom článku o tom, ako vykonať najlepší spôsob zabíjania prepelíc.
  • Chov prepelíc pre vajíčka - pokiaľ sa vaše prepelice špecializujú na výrobu zdravých a výživných vajíčok a chcete túto produkciu udržať aj v zimnom období, musíte zaistiť nasledujúce podmienky.


Krepelci vajcia

Ako zaistiť prepeličkám vhodné podmienky v zime?

Pokiaľ zaistíte týmto 5 dôležitým bodom, môžete očakávať celoročnú znášku vajec od vašich nosných prepeličiek, ako sú prepelice japonské, ktoré za dobrých podmienok dokážu zniesť až 300 vajec za rok.

  1. Stabilná teplota - Prepelice sú citlivými tvormi, a aby mohli znášať vajíčka, potrebujú udržiavať stabilnú teplotu okolo 18-20 °C. Ak chováte prepelice vonku a teploty klesnú pod 18 ° C, je potrebné ich presunúť do vyhrievaných vnútorných priestorov.
  2. Zabrániť prievanu - Prepelice, ako všetky živé stvorenia, potrebujú dobre vetrané prostredie. Avšak majte na pamäti, že prievan im veľmi nesvedčí, a preto sa im vyhnite.
  3. Správny svetelný režim - Ďalším faktorom pre úspešnú produkciu vajec je svetelný režim. Ako sa na jeseň skracuje doba denného svetla, prepelice dostanú signál na odpočinok a znášanie vajec môže poklesnúť. Ak chcete podporiť znášku, zvyšte dobu osvetlenia na 14 hodín denne.
  4. Kvalitná strava - Prepelice potrebujú kvalitnú stravu, pretože znášanie vajec im odoberá veľa energie. Môžete použiť hotové kŕmne zmesi alebo si vyrobiť vlastnú domácu zmes. Uistite sa, že obsahuje všetky potrebné živiny, vrátane vitamínov a minerálov. V zimnom období odporúčame pridávať rôzne druhy semien na dodanie dostatočnej energie.
  5. Denný prístup k čistej vode - Dostatočný prísun čistej vody je kľúčový pre zdravé a produktívne prepelice. Vodu by ste mali denne vymieňať.

 Klietky na krepelky cimuka

Kam umiestniť prepelice počas zimy?

Ak máte vonkajší priestor na chov prepelíc, ​​môže byť ťažké nájsť dostatočne vyhriate miesto na zimné obdobie. Najjednoduchšou a pohodlnou voľbou je zakúpiť prepeličiu klietku, ktorú môžete využívať po celý rok. Ako vybrať vhodnú klietku pre prepelice a ako sa o ňu starať, si môžete prečítať v našom článku o výbere klietky pre prepelice.

Dúfame, že sme vám poskytli všetky dôležité informácie týkajúce sa chovu prepelíc v zimnom období. S vedomím týchto podmienok by vaše prepelice mali byť spokojné a budú vás odmeňovať svojimi výbornými vajíčkami po celý rok.

 
SÚVISIACE PRODUKTY