Vyberte si najlepší šrotovník na obilie

Ste na prahu rozhodnutia o obstaraní vlastného šrotovníka na obilie, ale zároveň váhate nad tým, ktorý z mnohých dostupných modelov bude pre vás ten správny? Nebojte sa, ste na správnom mieste! V nasledujúcom blogovom článku vám predstavíme rôzne druhy šrotovníkov na obilie, aby ste mohli ľahšie rozhodnúť, ktorý bude najvhodnejší pre vaše individuálne potreby.

Na čo šrotovník na obilie slúži?

Najprv by sme si mali uvedomiť, na čo vlastne slúži šrotovník na obilie. Jedná sa o elektrický mlynček, ktorý vám umožní pripraviť vlastnú kvalitnú kŕmnu zmes pre hydinu, králiky, ošípané a ďalšie hospodárske zvieratá. Šrotovník dokáže spracovať ako obilie, teda pšenicu, jačmeň, raž a ovos, tak aj kukuricu, ryžu, proso, pohánku alebo strukoviny.

Aké existujú typy šrotovníkov?

Existujú rôzne typy šrotovníkov na obilie, ktoré môžeme rozlíšiť podľa technológie spracovania:

  1. Kamenný šrotovník na obilie: Tento šrotovník funguje na princípe dvoch kameňov, z ktorých jeden zostáva pevný, zatiaľ čo druhý sa voľne otáča. Mletie surovín prebieha tým, že sa tieto kamene trú o seba. Kamenný šrotovník na obilie je vhodný na drvenie suchých zŕn s nízkou vlhkosťou.

  2. Tanierový šrotovník na obilie: Podobne ako kamenný šrotovník, tento model využíva liatinové tvrdené kotúče a pracuje s dvoma otáčajúcimi sa taniermi.

  3. Valcový mlynček na obilie: Tento šrotovník pracuje s dvoma otáčajúcimi sa valcami a je vhodný na drvenie suchých zŕn s nízkou vlhkosťou.

  4. Kladivkový šrotovník na obilie: Tento typ šrotovníka je najviac univerzálny a obľúbený medzi chovateľmi. Princíp šrotovania spočíva v rotore poháňajúcom nože alebo kladivka, ktoré jednoducho nadrvia suroviny. Pod rotorom je umiestnené sito, ktorým následne namleté ​​suroviny prepadajú von.

Na trhu je najviac rozšírený práve kladivkový šrotovník na obilie. Ale ako ďalej vybrať ten správny?

Výkon šrotovníka

Pri výbere šrotovníka na obilie je kľúčový jeho výkon. Čím väčší výkon, tým rýchlejšie mletie surovín. Výkon šrotovníka závisí nielen od motora, ale aj od hrubosti sita. Šrotovníky bývajú dodávané s rôznymi veľkosťami sita, ktoré môžete meniť podľa svojich potrieb. Čím väčší výkon a hrubosť sita, tým rýchlejšie mletie. Pre lepšiu predstavu vám prinášame tabuľku, ktorá ukazuje množstvo namletých surovín za hodinu v závislosti od výkonu motora a situ.

Výkon motora

Sito 1,5 mm  

Sito 2,5 mm

Sito 5 mm

Sito 7 mm

0,75 kW

15 kg/hod

35 kg/hod

80 kg/hod

115 kg/hod

1,2 kW

25 kg/hod

40 kg/hod

90 kg/hod

170 kg/hod

1,5 kW

25 kg/hod

50 kg/hod

110 kg/hod

200 kg/hod


kladivkovy srotovnik na obilni

Zásobník na uchovanie surovín

Ďalším faktorom je zásobník na uchovanie surovín. Elektrický šrotovník obilia s týmto vybavením vám umožní uchovávať namleté ​​suroviny priamo v ňom. Veľkosť zásobníka sa môže líšiť, takže si musíte premyslieť, či vám postačí menší 20-litrový zásobník, alebo preferujete väčší 50-litrový variant.

Materiál šrotovníka na obilie

Dôležitým hľadiskom je aj materiál, z ktorého je šrotovník vyrobený, pretože príde do styku s potravinami. Materiál by mal byť nezávadný z hľadiska zdravia a ľahko sa čistiť.

Dúfame, že vám tento článok pomohol lepšie porozumieť rôznym typom šrotovníkov na obilie a čo zohľadniť pri výbere. Teraz je na vás vybrať ten správny elektrický šrotovník na obilie, ktorý splní vaše potreby.

 
SÚVISIACE PRODUKTY