Ako na liahnutie prepelic s úspechom

Nie je nič krajšie, ako sledovať, ako sa liahne nový život. Okrem kuriatok, si môžete ľahko v domácich podmienkach vyliahnuť aj drobné prepelice. Prepelica japonská nemá zachovaný pud sedenia na vajíčkach, a preto ich musíme odchovávať v liahni. Nie je to však nič ťažké, presvedčte sa sami!
Ako na liahnutie prepelic

Čím začať?

Aby ste mohli s liahnutím prepelíc vôbec začať, budete si najprv musieť zabezpečiť oplodnené prepeličie vajcia. Ak nemáte v okolí žiadneho chovateľa, ktorý by Vám násadové prepeličie vajcia poskytol, tak nezúfajte. V dnešnej dobe sa dajú násadové vajcia jednoducho kúpiť na internete na rôznych bazároch či facebookových skupinách. Dajte si však pozor, aby bola vajcia čistá, bez deformácií a mali pevnú, nepoškodenú škrupinu.

Akonáhle vajcia zoženiete, ďalším dôležitým bodom je ich uskladnenie. Prepeličie vajcia ukladajte špicatou stranou smerom nadol a skladujte max. 10 dní v teplote okolo 15 ° (nikdy ich nevkladajte do chladničky!). Nezabudnite prepeličie vajíčka 2x denne otáčať o cca 45°C. Nemusíte otáčať každé vajce zvlášť, stačí si len plato vždy z jednej strany vypodložiť.

Prepelicia vajcia

Už začneme s liahnutie prepelíc?

Ak ešte liaheň na prepelice nemáte, vyberajte ju starostlivo podľa toho, koľko prepelíc plánujete liahnuť a koľko času chcete liahnutia prepelíc venovať. Vyberať totiž môžete od lacných liahní až po tie plne automatické.

Máte liaheň na prepelice už doma? Nikam sa neponáhľajte a ako násadové prepeličie vajcia vložíte do liahne, odporúčame ju dobre vydezinfikovať, aby v nej nedochádzalo k množeniu baktérií. Využiť môžete napr. Schopf disinfect premium. Akonáhle je liaheň čistá a suchá, umiestnite ju do miestnosti so stabilnou teplotou okolo 20-24°C. Zapnite ju aspoň na 24 hodín a kontrolujte, či sa v liahni udržiava konštantná teplota a vlhkosť.

 

Začíname! 1. fáza: 1-2 deň

Až teraz prichádza na rad samotné liahnutie prepelíc. Akonáhle máte liaheň na prepelice pripravenú, môžete do nej vložiť prepeličie vajíčka. Ideálna teplota pre liahnutie prepelíc by sa mala pohybovať okolo 37,7°C. Aj napriek tomu, že má väčšina liahní ukazovateľ teploty, odporúčame si vždy premerať tepotu na vajciach ešte externom teplomerom. Vlhkosť v liahni by sa mala pohybovať v rozmedzí 50-60% a reguluje sa spravidla dolievaním vody, či už ručne alebo pomocou automatického zvlhčovača.
liahnutie prepelicich vajec


Začnite otáčať! 2. fáza: 3-14 deň

Od tretieho dňa liahnutie prepelíc je dôležité začať vajíčka otáčať minimálne 2x denne, aby sa zabránilo prilepeniu vyvíjajúceho ho sa embrya na škrupinu. Pokiaľ máte liaheň s automatickým otáčaním, tým lepšie pre vás, pretože na otáčanie vajec nebudete musieť vôbec myslieť.

Okolo siedmeho dňa odporúčame prepeličie vajcia presvietiť, aby ste zistili, či sa embryá vyvíja správne. A ako spoznáte oplodnené vajcia od neoplozených? V oplodnených vajciach sú zreteľne vidieť krvné žilky a zárodky, zatiaľ čo neoplodnené vajcia sú skôr zakalená.

Presvecovanie vajec

Hurá, už sa liahnu! 3. fáza: 15-18 deň

Od pätnásteho dňa sa už môžete tešiť na liahnutie prepelíc. Preto z liahne vyberte vajcia aj otočný rošt a vajcia potom položte späť do liahne priamo na mriežku. Vajcami už neotáčajte, teplotu udržujte stále na 37,7°C, ale zvýšte vlhkosť na 70-80%.

Potom nezostáva než čakať a pozorovať, ako sa liahne nový život. Pozor, pozorujte je cez zavretú liaheň, nechajte ich v nej riadne osušiť a najneskôr do 24hodín ich preneste do vopred nachystaných priestorov. Ideálne do kompletne vybavenej odchovne, ktorá zaisťuje dostatok tepla, svetla, vody i krmivá pre novo vyliahnuté prepelice.

Chov prepelic

 

Ako na chov prepelíc?

Akonáhle prepelice povyrastú a začnete premýšľať ako správať prepelice, tak môžete využiť luxusné klietky pre chov prepelíc CIMUKA, ktoré sú vybavené snáškovými zásobníky pre jednoduché odoberanie vajec a navyše sa ohromne ľahko čistí.

 

Prajeme Vám veľa šťastia pri liahnutia prepelíc. Ak plánujete chov prepelíc a chceli by ste dozvedieť viac, prečítajte si tento článok Klietka pre chov prepelíc CIMUKA.