Umelé liahnutie husí krok po kroku

Prirodzené liahnutie je pre chovateľov tou najjednoduchšou cestou, pretože celý priebeh liahnutia si berie na starosť mama hus. Čo ale keď hus nechce zasadnúť? S tým si dokážeme ľahko poradiť. Prezradíme Vám, aké sú hlavné zásady úspešného liahnutia tejto vodnej hydiny.

liahnutie hus

Začneme od začiatku - zber vajec

Husi začínajú znášať vajcia hneď z jari, kedy sa začne predlžovať deň. Ku zberu husacích vajec je teda ideálny koniec februára, a potom celé mesiac marec a apríl. Husacie vajcia je pred uložením treba očistiť od všetkej špiny a trusu. Na očistenie vajec bude najvhodnejší čistá suchá špongia či vlhká handrička. Poškodená či inak zdeformovaná vajcia zrovna vyraďte a očistená vajcia ukladajte na podložku. Ak husia násadové vajcia nemáte kde zohnať, môžete ich jednoducho vyhľadať a kúpiť na internete. Vajcia skladujte na chladnejšom mieste ako je pivnica či špajza, pretože ideálna teplota pre skladovanie je 8 - 15  °C. Vajcami nezabudnite otáčať 2x denne o 180 °C, aby v nich nedošlo k prilepeniu žĺtku ku škrupine. Násadové husacie vajcia môžete skladovať až 30 dní.

husacie vejce

Príprava liahne na umelé liahnutie husí

Husacie vajcia sa odporúča pár hodín pred liahnutia nechať stáť v izbovej teplote a zatiaľ si zapnúť liaheň, aby ste otestovali či všetko funguje, tak ako má. Ak liaheň drží stabilnú teplotu môžete husacie vajcia umiestniť do liahne, ideálne naležato.

 

Liahnutie húsat - dôležité medzníky

  • Pre liahnutie husí udržujte od 1. do 26. dňa teplotu okolo 37,7 ° C a vlhkosť regulujte podľa typu liahne ručným dolievaním vody, alebo pomocou automatického zvlhčovača tak, aby sa pohybovala medzi 55-60%.
  • Od 3. dňa začnite vajcami otáčať minimálne 2x denne o 180 °C alebo ak máte liaheň automatickú, zapnite automatické otáčanie vajec.
  • Od 8. dňa začnite husacie vajcia ochladzovať a kropiť, aby ste napodobnili proces liahnutia v prírode, keď matka hus odchádza, aby si zaistila potravu a následne ešte mokrá sadá späť na vajcia. Ochladzovanie teda nie je nijako zložité, liaheň stačí otvoriť na cca 5 minút, aby vychladla a na konci tejto lehoty vajcia pokropíte vodou v teplote okolo 35 °C. Každý deň potom ochladzovanie predlžujte o cca 2 minúty, až do 27. dňa, keď sa dostanete až na 45 min ochladzovanie. Ak si chcete celý tento proces uľahčiť, liahne značky CIMUKA sa o chladenie a kropenie vajec postarajú úplne za vás.
  • Okolo 10. dňa odporúčame husacie vajcia presvietiť, aby ste zistili, či sa embryá vyvíja správne. V oplodnených vajciach budú vidieť krvné žilky a zárodky, zatiaľ čo neoplodnené vajcia sú skôr zakalená. Neoplodnené vajcia môžete z liahne zrovna vyradiť.
  • 27. deň vajcia umiestnite do dolíhně a už je neochladzujte ani nimi neotáčajte. Nezabudnite na zníženie teploty v liahni na cca 37,2 °C a vlhkosť naopak zvýšte na 75-80%.
  • Od 30. dňa môžete začať pozorovať, ako sa liahnu malá húsatka na svet. Zatiaľ však liaheň neotvárajte a húsatá nechce pokojne 24h v dolíhni vysušiť, než je presuniete do vopred pripravenej odchovne.

 

Dúfame, že Vám tento článok pomohol pri liahnutia húsat a prajeme Vám úspešnú chovateľskú sezónu.