Ako na domácej liahnutie kačíc

Rozhodli ste sa, že si vyliahnete kačice v domácom prostredí a neviete, ako na to? Žiadny stres. Na liahnutie kačíc nie je nič zložité, len musíme dodržať pár dôležitých krokov, o ktoré sa s Vami v tomto článku podelíme. Tak s chuťou do toho!

liahnutie kacic

Slepačie vs. kačacie vajcia

Kačica znáša samozrejme väčšie vajcia, než malé sliepky. Veľkostný rozdiel medzi nimi môže byť až 2 cm. Nielen, že je kačacie vajcia väčšie, ale tiež škrupina je ďaleko tvrdší a odolnejší. Kačacie vajcia potrebujú k vyliahnutí tiež viac dní, než je tomu u sliepok, ktoré sa obvykle liahnu za 21 dní. Kačica pekinská potrebuje k vyliahnutí 28 dní a pižmovka dokonca 35 dní.

slepaci vs kacacii vajcia

Ako začať s domácim liahnutím kačíc?

Pre liahnutie sú základným kameňom násadové kačacie vajcia, ktoré môžete zohnať buď priamo od chovateľa alebo si ich objednať cez internet. Násadové kačacie vajcia by mala byť čistá, bez akéhokoľvek poškodenia škrupiny. Kačacie vajcia ukladajte špicatou stranou na podložku a 2x denne nimi otáčajte o cca 45 °C. Dôležitá pri uskladnení je aj teplota, ktorá by sa mala pohybovať okolo 15 °C. Takto uskladnená vajcia môžete skladovať až mesiac, než ich umiestnite do liahne.

Umiestnenie vajec do liahne

Či už máte doma akúkoľvek liaheň, najprv ju odporúčame vydezinfikovať a potom zapnúť na najmenej 24h. V liahni nastavte teplotu na cca 37,7 °C a počkajte, kým sa teplota stabilizuje.

 

6 krokov k úspešnému liahnutie kačíc

  1. Do vopred vyhriatej liahne na cca 37,7 °C vložte kačacie vajcia vždy špicatou stranou smerom nadol a v liahni udržujte vlhkosť medzi 55-60%. Ak liaheň nemá kontrolné alarmy, radšej ju spočiatku kontrolujte sami, aby ste si overili, že správne udržuje teplotu a vlhkosť.
  2. Tretí deň inkubácie začnite vajcami otáčať. Pokiaľ máte liaheň automatickú, stačí zapnúť automatické otáčanie, ak nie, otáčajte vajcami ručným pohybom minimálne 2x denne o 45 °C.
  3. Ôsmy deň začnite kačacie vajcia pravidelne každý deň ochladzovať a kropiť, rovnako ako to robí kačica v prírode. Kačica si musí každý deň zaistiť príjem vody a potravy a tak vajcia na chvíľu opúšťa a potom ešte mokrá dosadá späť na vajcia. Toto správanie simulujete tak, že liaheň cca na 5 minút otvoríte, aby vajcia vychladla, a než ju opäť zavrite, tak vajcia pokropíte vodou v teplote okolo 35 ° C. Každý deň potom ochladzovanie predlžujte o cca 2 minúty, až do 25. dňa, keď sa dostanete až na cca 40 min ochladzovanie. Ak si chcete celý tento proces uľahčiť, liahne značky CIMUKA sa o chladenie a kropenie vajec postarajú úplne za vás.
  4. Asi okolo desiateho dňa inkubácie vajcia presvitať a neoplodnené vajcia z liahne odstráňte. V oplodnených vajciach budú vidieť krvné žilky a zárodky, zatiaľ čo neoplodnené vajcia sú skôr zakalená.
  5. Tri posledné dni pred liahnutia, teda u kačice pekinskej je to 25. deň, umiestnite vajcia do dolíhně, kde s nimi už neotáčajte, ani ich nevychladzujte. Teplotu v liahni znížte na cca 37,2 °C a vlhkosť naopak zvýšte na 70 - 80%.
  6. Po týchto troch dňoch sa už môžete tešiť na malé kačiatka. Nepokúšajte sa im však nijako pomáhať zo škrupiny, naozaj to zvládnu sami. Liaheň otvorte pokojne až po 24. hod, až budú káčata pekne oschli a presuňte ich do vopred pripravenej odchovne, ktorá im bude zabezpečovať dostatok tepla i svetla.

Teraz už viete o liahnutia kačíc všetko dôležité. Prajeme veľa úspechov a ak by ste s niečím nevedeli rady, pokojne volajte našu zákaznícku linku.

  
SÚVISIACI TOVAR