Ako na úspešný odchov kurčiat

Blíži sa liahnutia kuriatok a Vy ste dostali strach, či sa o tie malé roztomilé tvory dokážete postarať? Nebojte sa, poradíme Vám, čo všetko budú kuriatka v prvých týždňoch života potrebovať. Starostlivosť o ne nie je nijako zložitá a odchov kurčiat zvládne aj menej skúsený chovateľ.

odchovna kurciat

Než budú kuriatka dostatočne veľká a odolná, aby mohla prebývať v kurníku s ostatnými sliepkami, je potrebné im nachystať vhodné prostredie. Kuriatka budú v prvých týždňoch života potrebovať k úspešnému vývinu predovšetkým teplo, svetlo, kŕmenie a vodu. Preto akonáhle kurčatá v liahni uschnú, bude pre nich najvhodnejší odchovňa kurčiat alebo umelá kvočka, ktorá im dokáže zabezpečiť tie najlepšie podmienky.

 

 

Zdroj tepla

Čerstvo vyliahnuté kuriatka potrebujú v prvom rade dostatok tepla. Kurčatá si totiž nedokážu sami udržať telesnú teplotu a schopnosť vlastnej termoregulácie získavajú až okolo 5. týždňa života. Dovtedy im bude musieť dostatok tepla zabezpečiť už spomínaná odchovňa hydiny či umelá kvočka. Teplotu merajte vždy vo výške hlavy kurčaťa a v prvých dňoch ju udržujte okolo 33°C. Potom ju môžete začať každý týždeň cca o 2°C znižovať, aby ste kuriatka postupne pripravili na prirodzené podmienky. Za 7 týždňov sa tak dostanete na 18-20°C. Správnu teplotu však vypozorujete aj zo správania kurčiat. Ak sú celý deň pod zdrojom tepla a chúli sa pri sebe, je im zima, a ak sa naopak všetky drží od tepla ďalej, je teplota príliš vysoká. Ideálna teplota pre odchov kurčiat je, ak sa voľne pohybujú po celej odchovne hydiny a pod tepelný zdroj sa vracia.

Zdroj svetla

Pre správny odchov kurčiat je tiež dôležitý svetelný režim. Svetelný režim totiž podporuje činnosť hypofýzy, ktorá pôsobí na reprodukčné funkcie. Čo to v skutočnosti znamená? Riadený svetelný režim odďaľuje dobu znesenie prvého vajcia, ale naopak zvyšuje vytrvalosť v znáške, čo určite každý chovateľ ocení. Svetlo aktivuje chuť k jedlu, a preto v prvých dňoch svietime kurčatám bez prestávok. Po cca 4 dňoch svietenia postupne skracujeme, až 7 týždni svietime len 8-9 hodín denne. V čase, kedy by malo Vaša plemeno začať znášať vajcia, môžete sliepkam začať svietiť viac tak, aby boli v kombinácii s denným svetom vystavené svetlu v dĺžke 14-17 hodín.

 

Kŕmenie a napájanie

Výživa je základom života všetkých živých tvorov. Ovplyvňuje správny vývoj a rast mláďat. Počas prvých 24h kurčatám nepodávajte žiadne krmivo ani vodu, pretože ešte využívajú živiny zo žĺtkov. Od druhého dňa kuřátkům podávajte čerstvú vodu okolo 20°C a na kŕmenie je najlepšou možnosťou podávať kompletné kŕmne zmesi, ktoré zaisťujú všetky dôležité živiny. Do kŕmnej zmesi odporúčame ešte pridávať minerálne krmivo, ktoré kuřátkům dodá všetky vitamíny a minerály, ktoré zlepšujú využitie krmiva a mláďatá tak rýchlejšie pribúdajú na váhe.

System_krmeni_odchovny_hydiny_CIMUKA CB25-02-1K

Ak hľadáte odchovňu hydiny, ktorá zaistí kuřátkům všetky tieto dôležité aspekty a Vy sa nebudete musieť už o nič viac starať, odporúčame Vám odchovne kurčiat CIMUKA. Tieto odchovne hydiny zaistia kurčatám, ale aj Vám vysoký komfort, pretože sa veľmi ľahko čistí a vydrží Vám niekoľko rokov.

SÚVISIACE PRODUKTY