Pripravte sa na chov prepelíc

Rozhodli ste sa, že sa chcete pustiť do chovu prepelíc, ale neviete, čo to presne obnáša a aké vybavenie budete potrebovať? Môžeme vás uistiť, že na rozdiel od iných druhov hydiny potrebujete pre prepelice oveľa menej miesta, čo znamená, že túto drobnú hydinu môže chovať takmer ktokoľvek, dokonca aj bez záhrady. Ako sa teda pripraviť na chov prepelíc?

klietka-pre-chov-prepelic 

Prečo si vybrať chov prepelíc?

Aj napriek svojej malej veľkosti sú prepelice japonské ohromne užitočnými vtákmi av mnohých ohľadoch dokonca predbehnú svojich väčších hydinových príbuzných. Prepelice je možné rozdeliť do dvoch základných kategórií: nosné a mäsové. Nosné prepelice sú skvelé pre vysokú produkciu vajec, zatiaľ čo mäsové prepelice dosahujú dvojnásobok hmotnosti a sú určené prevažne pre mäsovú produkciu.

  • Prepeličie vajcia - Ročná znáška prepelíc japonských môže dosahovať až 300 vajec za rok. Tieto malé prepeličie vajcia, s váhou okolo 12 g, sú dokonca považované za zdravotný dar. Sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré podporujú imunitu a celkové zdravie. Vďaka svojej pevnej škrupine sú tiež odolné voči infekciám a baktériám. Prepeličie vajcia je možné pripravovať rovnakým spôsobom ako slepačie vajcia.
  • Prepeličie mäso - Prepeličie mäso je ďalšou lahodnou pochúťkou, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín a má nízky obsah tuku, čo ho robí chutným a zdravým. Toto chudé mäso je obľúbené medzi deťmi aj športovcami.

 

Ako vybrať klietku pre prepelice

Prvým krokom je rozhodnúť, kam umiestnite svoje prepelice. V dnešnej dobe máte veľa možností výberu vhodnej klietky alebo kurníku pre prepelice. Z našej skúsenosti odporúčame plastové klietky pre prepelice. Tieto klietky sú priestranné a pritom šetria miesto, pretože sa dajú ľahko skladať. Tieto klietky rešpektujú potreby prepelíc a zároveň poskytujú pohodlie chovateľom. Sú vybavené trusníkom pod každým poschodím, takže prepelice sú vždy čisté. Stačí raz za čas vysunúť trusník a umyť ho. Klietky na prepelice majú tiež znáškové zásobníky, kde sa vajcia po znesení odvalia a môžete ich ľahko zobrať.

Klietky pre prepelice sú k dispozícii v rôznych veľkostiach, takže si môžete vybrať tú, ktorá vám najlepšie vyhovuje. Ak potrebujete viac informácií o výbere klietky pre prepelice, odporúčame si prečítať náš článok o tom, ako správne vybrať klietku pre prepelice.

Kŕmenie a napájanie

Na zabezpečenie zdravého a produktívneho chovu prepelíc, ktoré vás budú pravidelne obdarovať kvalitnými vajíčkami, je nevyhnutné zaistiť im vyváženú stravu bohatú na bielkoviny, vitamíny a minerály. Pokiaľ ide o pitný režim, pre prepelice je najlepšie mať k dispozícii čerstvú a čistú pitnú vodu. Čo sa týka kŕmenia, máte dve možnosti: zakúpiť kvalitné komerčné krmivo pre prepelice alebo si pripraviť vlastnú zmes. Denná spotreba krmiva pre prepelice sa pohybuje priemerne okolo 25-30 gramov.

Dôležitou zložkou domácej zmesi pre prepelice sú obilniny, vrátane pšenice, ovsa, prosa, ciroku a pohánky. Na doplnenie bielkovín môžete pridať hovädziu múčku, hrach, tvaroh alebo varené vajíčka. Na zabezpečenie dostatočného prísunu vitamínov môžete podávať zeleninu, ako je ďatelina, špenát, mrkva alebo listy púpavy. Aby boli prepelice silné aj počas zimného obdobia, je dôležité zaradiť do stravy aj zdravé tuky vo forme slnečnicových, ľanových alebo repkových semienok.

Teplota a osvetlenie

V letných mesiacoch si prepelice vystačia s prirodzeným slnečným svetlom a nepotrebujú dodatočné ohrevy. Avšak ak chcete, aby prepelice znášali maximálne množstvo vajec aj v zime, je potrebné zaistiť im teplotu okolo 20 ° C a doplnkové osvetlenie po dobu 14 hodín denne.

Ako vidíte, chov prepelíc nie je nijako zložitý a môžete s ním začať kedykoľvek. Ak sa pýtate, kde kúpiť prepelice alebo ako vykonať domáce liahnutie prepelíc, môžete sa pozrieť do nášho článku. Majte istotu, že vaše prepelice vám budú vďačné.


SÚVISIACE PRODUKTY