Ako si vybrať vhodnú klietku pre prepelice?

Rozhodli ste sa začať správať prepelice, avšak nie ste si istí, ako zvoliť optimálnu voliéru, kurník alebo klietku. Na trhu je mnoho rôznych možností klietok určených pre prepelice, ale ako vybrať tú správnu, ktorá bude vyhovovať nielen vám, ale hlavne vašim prepeličkám? Tento článok vám poskytne odpovede na tieto otázky. Budeme preberať ideálnu podobu klietky pre prepelice a zároveň vám poradíme, na čo rozhodne nezabudnúť.

klietka na preelice cimuka

Materiál klietky pre prepelice - ktorý si vybrať?

Existujú hlavne dva hlavné varianty klietok pre prepelice. Prvou z nich sú drôtené klietky a druhú sú klietky plastové. Aké sú hlavné prínosy a potenciálne nedostatky spojené s týmito materiálmi?

  • Drôtené klietky pre prepelice majú svoje klady aj zápory. Prednosťou týchto klietok je možnosť vlastnej výroby pre zručných domácich majstrov. Na druhej strane sú tieto klietky nevýhodné z hľadiska designu, pretože ostré tenké drôty môžu spôsobiť nepohodlie prepelicam pri chôdzi. Môžu dokonca spôsobiť zranenie, krvácanie alebo opuchy na prepeličích nôžkach. Ďalej je potrebné brať do úvahy, že drôtené klietky sa s časom sklonmi k hrdzaveniu, čo sťažuje údržbu a čistenie.
  • Plastové klietky pre prepelice, pokiaľ sú vyrobené z kvalitného a odolného plastu, majú tiež mnohé výhody. Tento materiál odoláva pôsobeniu trusu, nekazí sa a nie je náchylný na hrdzavenie. Plasty je možné tiež ľahko udržiavať čisté. Pre prepelice je plastový povrch pohodlnejší, umožňuje im pohyb, státie aj párenie bez problémov s nôžkami a chodidlami. Teda nielen pre chovateľov, ale aj pre samotné prepelice je plastová klietka komfortným riešením.

 

 

Praktické prevedenie klietky pre ľahké čistenie

Ďalším kľúčovým aspektom je udržiavanie čistoty klietky. Aj keď v prvých týždňoch môže byť starostlivosť o tieto drobné stvorenia pre váš zápal zábavná, nikto z nás však nepraje si stráviť hodiny upratovaním a údržbou klietky. Navyše prítomnosť nečistôt a trusu v klietke môže znamenať riziko šírenia baktérií a ochorení. Je preto dôležité zvoliť klietku pre prepelice, ktorá sa ľahko udržuje a zaisťuje, že prepelice budú vždy v čistom prostredí. Je také kombinácie vôbec dosiahnuteľné? Áno, samozrejme! Stačí len vybrať klietku na prepelice s perforovanými stenami a dnom, nie s pevným dnom. Pod klietkou je vhodné umiestniť podnos, do ktorého bude trus padať cez otvory. Prepelice tak nebudú prichádzať do kontaktu s trusom a vy budete musieť iba občas vyčistiť a dezinfikovať spodný podnos, ktorý zadržuje trus.

klietka pre prepelice cimuka trusnik

Mechanizmus na zhromažďovanie vajec od prepelíc

V prípade, že máte záujem o chov produktívneho plemena prepelíc, je dôležité si uvedomiť, že každá prepelica znáša denne približne jedno vajce. Pokiaľ teda plánujete chov s 50 prepelicami, znamená to až 50 vajec denne, ktoré treba pravidelne odobrať. Ideálna klietka pre prepelice by preto mala byť vybavená špeciálnymi úložnými priestormi pre vajíčka a sklony dnom. Ľahko naklonené dno klietky smerom k zhromažďovacím priestorom pre vajíčka zaistí, že čerstvo znesené vajcia budú okamžite skĺznuť do týchto úložných miest. To minimalizuje riziko, že by prepelice mohli vajcia poškodiť, a zároveň vám umožní zbierať vajcia bez nutnosti častého zasahovania a otvárania klietky.

klietka pre prepelice  cimuka vajcia

Systém na kŕmenie a napájanie

Ďalším dôležitým aspektom je usporiadanie kŕmenia a napájania pre prepelice. Je potrebné premyslieť, ako umiestniť kŕmidlá a napájačky v klietke tak, aby bolo zaistené dostatočné prístupu všetkých prepelíc k potrave a vode, a zároveň zabrániť rozptyľovaniu kŕmenia a zmáčania prepelíc. Optimálne rozloženie kŕmidla je pozdĺž celej dĺžky klietky, aby mohli všetky prepelice ľahko dosiahnuť potravu. Umiestnenie kŕmidla z vonkajšej strany klietky je odporúčané, aby sa minimalizovalo znečisťovanie kŕmenia trusom. Ideálne je pridať mriežku nad krmítko, aby prepelice nemohli kŕmenie rozhadzovať a plytvať ním.

klietka pre chov prepelic cimuka krmenie

Ako zvoliť správnu veľkosť klietky

Posledným, ale kľúčovým faktorom je výber vhodnej veľkosti klietky pre prepelice. Výrobcovia obvykle udávajú kapacitu klietky, tj pre koľko prepelíc je klietka navrhnutá. Na vás potom záleží, aký rozsiahly chov si prajete viesť. Praktickým bonusom môže byť klietka s modulárnym dizajnom, kde je možné poschodia skladať. To umožní postupné rozšírenie chovu bez nutnosti kupovať úplne novú klietku. V prípade väčších klietok je tiež výhodné, ak sú vybavené kolieskami, čo uľahčí manipuláciu.

Z našej ponuky vrelo odporúčame klietky značky Cimuka, ktoré zohľadňujú všetky tieto aspekty. Tieto klietky sú navrhnuté s ohľadom na pohodlie prepelíc a získali si u chovateľov vynikajúcu povesť. Ponúkame rozmanité veľkosti, začínajúc menšími klietkami pre pár prepelíc až po väčšie modulárne klietky pre až 150 prepelíc.



Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o tom, ako sa pripraviť na chov prepelíc, odporúča Vám prečítať si tento článok.

SÚVISIACE PRODUKTY