Násadové vajcia, ako ich vybrať a správne skladovať?

Pokiaľ máte v úmysle umelé liahnutie hydiny a váhate, ktoré vajcia sú pre liahnutie najvhodnejšie, potom ste tu správne. Nie sú totiž vajcia ako vajcia, a nie každé sú vhodné na úspešné vyliahnutie hydiny. Kvalitný výber a adekvátne skladovanie vajec významne prispejú k zaisteniu úspešnosti celého liahnutia.

Zber nasadovych vajec

Príprava násadových vajec

Násadové vajcia predstavujú kľúčový prvok pre proces liahnutia kurčiat, prepelíc, husí, kačíc, bažantov av podstate všetkého druhu hydiny. Aby z nich mohol vzísť nový život, je nevyhnutné, aby boli vajíčka oplodnené. Je vhodné zbierať vajcia čo najrýchlejšie po znesení, ideálne až trikrát denne, aby sme minimalizovali riziko poškodenia či znehodnotenia. Ak sa usilujete o získanie čistých a nepoškodených násadových vajec, skvelým pomocníkom sú znáškové hniezda so zberným košíkom.

Pokiaľ sami nechováte hydinu, máte možnosť získať násadové vajcia od iných chovateľov. V dnešnej dobe je ľahké nájsť ponuky na predaj na rôznych trhoviskách, či v skupinách na sociálnych sieťach. Vždy však dbajte na kvalitu a správny spôsob dopravy týchto vajec.

Podmienky výberu vhodných násadových vajec

Dbajte na to, aby násadové vajcia nevykazovali žiadne deformácie a mali neporušenú a pevnú škrupinu. Je dôležité, aby veľkosť týchto vajec zodpovedala hmotnosti vajec konkrétneho plemena, aby nebola príliš malá alebo príliš veľká. Pre sliepky určené násadové vajcia by mali mať váhu okolo 60 g. Ak sú vajcia znečistené, je možné ich jemne vyčistiť suchou hubkou, avšak opatrne, aby sme neničili škrupinu. Dôležité je nikdy nečistiť vajcia vodou.

Nasadové vejcia zber

Správne postupy pre skladovanie násadových vajec

Pokiaľ máte už v rukách čisté a nepoškodené vajcia, umiestnite ich na podložku so špicatou stranou smerom dole. Pri skladovaní vajec je kľúčovým faktorom teplota miestnosti, pravidelné otáčanie vajec a doba skladovania.

  • Podmienky skladovania - optimálna teplota by mala byť približne 15 ° C a odporúčaná vlhkosť okolo 60%. Vyhnite sa skladovaniu vajec v chladničke a skôr zvoľte priestor ako garáž či pivnicu, kde je možné udržať túto konštantnú teplotu.
  • Otáčanie vajec - nezabúdajte 2x denne otáčať násadové vajcia o 45 °, aby žĺtok nezostal prilepený ku škrupine. Nemusíte otáčať každé vajíčko zvlášť, stačí otočiť celú podložku.
  • Dĺžka skladovania - pre násadové vajcia sliepok a iných druhov hrabavej hydiny je odporúčané skladovanie maximálne 10 dní. Dlhšie skladovanie môže negatívne ovplyvniť schopnosť vyliahnutia. U násadových vajec vodnej hydiny je možné za dobrých podmienok predĺžiť skladovaciu dobu až na 30 dní.


slepacie nasadove vajcia

Keď disponujete dostatočným množstvom násadových vajec, môžete sa pustiť do liahnutia. Pokiaľ cítite neistotu ohľadom liahnutia, radi by sme vám odporučili náš článok, kde nájdete všetko o liahnutí kurčiat.

SÚVISIACE PRODUKTY