Čo má doma správny chovateľ? Šrotovník na obilie!

Iste ste sa už zoznámili s pojmom šrotovník na obilie. Možno však váhate, na aký konkrétny účel mlynček na obilie slúži a či by ste ho dokázali naplno využiť. Bez ohľadu na veľkosť chovu, či ide o rozsiahlu farmu alebo skôr menší statok či hospodárstvo, elektrický mlynček na obilie, inak nazývaný šrotovník, predstavuje cenný nástroj.

Domaca-vyroba-krmnej-zmesi

Na čo slúži šrotovník na obilie?

Jednoducho povedané, šrotovník na obilie predstavuje elektrický mlynček na obilie, ktorý vám umožní mletie vlastného šrotu. Tento šrotovník je často využívaný chovateľmi na prípravu domácich kŕmnych zmesí pre hydinu, sliepky a ďalšie hospodárske zvieratá, ale aj na kŕmenie ošípaných, kráv a iných zvierat na statku.

Aké plodiny je možné pomocou šrotovníka spracovať?

Primárnou úlohou šrotovníka na obilie je mletie rôznych obilnín, ako sú pšenica, jačmeň, ovos a raž. Navyše sa dá využiť aj na šrotovanie kukurice, ryže, prosa, pohánky a dokonca aj strukovín, ako sú hrach, šošovica, fazuľa alebo cícer. Elektrický šrotovník môže mať aj iné praktické využitie mimo prípravy kŕmnych zmesí. Môže slúžiť na mletie bylín a ďalších plodín na výrobu čajov, alebo môže byť uplatnený ako nástroj na šrotovanie sladu.



Ako funguje šrotovník na obilie?

Šrotovníky určené na obilie možno rozdeliť do štyroch hlavných technologických kategórií: kamenné, tanierové, valcové a kladivkové. Medzi nimi získava najväčšiu popularitu a univerzálnosť práve kladivkový šrotovník na obilie, ktorého funkciu si teraz priblížime. V tomto druhu šrotovníka sa nachádzajú na rotore lopatky či kladivka, ktoré pri rýchlom otáčaní rozdrví zrná. Pod týmto rotorom sa nachádza sito, ktorým dostatočne spracované suroviny prepadávajú von. Ako teda prebieha šrotovanie kŕmnych zmesí?

  • Prvým krokom je zvolenie sita s požadovanou hrubosťou, pretože šrotovníky na obilie často disponujú sitami s otvormi s priemermi 1,5 až 8 mm. Tým si určíte, či získate hrubšiu zmes alebo jemnú obilnú múku.
  • Potom, čo sito vyberiete a nainštalujete, môžete zapnúť šrotovník.
  • Nasypete zvolené suroviny do lievikovitého násypu, ktorý uľahčuje plynulý pohyb smerom k nožom.
  • Zrná sa posúvajú smerom k nožom, kde sú postupne drvené na požadovanú hrubosť. Doba, počas ktorej sú zrná mleté, závisí od výkonu šrotovníka a tiež od zvolenej hrubosti sita.
  • Spracované suroviny, požadované hrubosti, prechádzajú sitom a ukladajú sa do zásobníkového barelu, čím máte hotovo.

 

Prečo zvážiť obstaranie šrotovníka na obilie?

Šrotovník na obilie sa stáva vynikajúcim partnerom v prípade, že disponujete vlastnými pestovanými plodinami, ktoré chcete rozomlieť, alebo pokiaľ máte záujem vyhnúť sa nákupu hotových a nákladných kŕmnych zmesí. Vďaka elektrickému mlynčeku na obilie v domácnosti môžete investovať iba do základných surovín a sami si ich namlieť a zmiešať tak, aby vyhovovali špecifickým potrebám vašich zvierat. Mleté obilniny a strukoviny prinášajú lepšiu stráviteľnosť potravy a umožňujú efektívnejšiu kombináciu rôznych druhov krmiva. Šrotovník na obilie vám tak môže pomôcť vytvoriť komplexné a vysoko bohaté krmivo na živiny pre vaše zvieratá.



Pokiaľ Vás elektrický šrotovník na obilie zaujal, ale neviete, ktorý bude pre Vás najlepší, odporúčame Vám článok, ako vybrať najlepší šrotovník na obilie.


SÚVISIACE PRODUKTY