Ako vybrať elektrický mlynček – šrotovník na obilie

Chcete svojim hospodárskym zvieratám dopriať domácu kŕmnu zmes? Potom budete potrebovať nielen vhodné suroviny, ale aj elektrický mlynček, zvaný šrotovník na obilí, ktorý Vám vybrané suroviny pomôže ľahko namlet a pripraviť. Ako ale vybrať ten najlepší šrotovník na obilie?

šrotovník na obilie II

Na čo šrotovník na obilie slúži

Jedná sa o elektrický mlynček, ktorý je určený na mletie rôznych obilnín, teda pšenice, jačmeňa, raže a ovsa. Skvele hodí ale aj na šrotovanie kukurice, ryže, prosa, pohánky, ale aj strukovín, ako napr. hrachu, šošovky, fazule alebo cíceru. Šrotovník obilia Vám teda umožní namlieť si svoj vlastný šrot na výrobu domácej kŕmnej zmesi pre sliepky a ďalšiu hydinu alebo na kŕmenie králikov, ošípaných, hovädzieho dobytka a iných hospodárskych zvierat. Elektrický mlynček môžete okrem iného uplatniť na spracovanie bylín napr. na výrobu čaju, prípadne ho možno využiť aj ako šrotovník na slad.

 

Ako funguje šrotovník na obilie

Technológia drvenia záleží na tom, aký typ šrotovníka na obilie si zaobstaráte. Tým najuniverzálnejším a zároveň aj najobľúbenejším elektrickým mlynčekom na obilie je medzi chovateľmi kladivkový šrotovník na obilie. Jedná sa o šrotovník na obilie opatrený rotorom, ktorý poháňa nože (kladivka). Tieto nože suroviny drvia na malé časti a akonáhle zrná dosiahnu požadovanú hrubosť, prepadávajú sitom dole do zásobníkového barelu.

Ako vybrať kladivkový šrotovník na obilie

Elektrický mlynček na obilie môžete vyberať predovšetkým podľa výkonu. Pokiaľ viete, že šrotovník použijete len raz za čas na namletie malého množstva zŕn, postačí Vám šrotovník na obilie s menším výkonom. Pokiaľ však máte mletie obilia v pláne na pravidelnej báze, určite odporúčame zainvestovať do mlynčeka s väčším výkonom. Čím väčší výkon bude šroťák obilia mať, tým rýchlejšie samozrejme suroviny namelie. Výkon šrotovníka však nezáleží iba na výkone motora, ale aj na zvolenej hrubosti sita. Čím väčšia hrubosť sita, tým bude rýchlosť šrotovania vyššia. Pre predstavu, ako sa odvíja množstvo rozdrvených surovín za hodinu v závislosti od výkonu motora a druhu sita, Vám prikladáme tabuľku nižšie:


Výkon motora


Sito 1,5 mm  


Sito 2,5 mm


Sito 5 mm


Sito 7 mm


0,75kW


15 kg / hod


35 kg / hod


80 kg / hod


115 kg / hod


1,2kW

 
25 kg / hod


40 kg / hod


90 kg / hod


170 kg / hod


1,5kW


25 kg / hod


50 kg / hod


110 kg / hod


200 kg / hod


Okrem výkonu motora môžete šrotovník obilia vyberať aj podľa veľkosti barelového zásobníka. Šrotovníky s menším výkonom majú tiež menší 20l zásobník na skladovanie namletej zmesi. Elektrický mlynček na obilie s najvyšším výkonom má veľký 50l zásobník.

Teraz už záleží len na vás, ktorý šrotovník na obilie bude pre vaše potreby ten najvhodnejší.


SÚVISIACI TOVAR