Ako vybrať drvič jabĺk a ďalšieho ovocia

Máte plný sad jabĺk, hrušiek a ďalšieho ovocia a chceli by ste si z nich spracovať vlastný domáci mušt alebo inú pochutinu? Než sa budete môcť pustiť do samotného lisovania teda muštovania ovocia, je potrebné plody najprv nadrviť. Pre ľahké nadrvenie ovocia slúži skvelý pomocník menom drvič ovocia. Na akom princípe drvič na ovocie funguje a podľa čoho vybrať ten správny drvič ovocia pre svoje potreby? To všetko sa dozviete v tomto článku.

Ako vybrať drvič jabĺk a ďalšieho ovocia


Na akom princípe funguje drvič ovocia

Technológia drviča ovocia sa líši v závislosti od typu mlynčeka na ovocie. Všeobecne sa dá povedať, že existujú dva typy drviča na ovocie a to ručný drvič ovocia a elektrický mlynček na ovocie. Ručný drvič ovocia sa skladá z nádoby, najčastejšie vyrobenej z nerezu, ktorá sa smerom dole zužuje a na jej dne sú umiestnené valce. Tieto valce proti sebe rotujú pomocou manuálneho otáčania kľučky. Nadrvené ovocie potom prepadáva medzi valcami do nádoby nachystanej pod drvičom na ovocie. Elektrický mlynček na ovocie funguje na veľmi obdobnom princípe, avšak rotovanie nožov tu nezabezpečuje ľudská sila, ale výkonný motor.

Drvič na ovocia


3 hlavné body, podľa ktorých vybrať drvič ovocia

Pri výbere vhodného drviča ovocia by ste sa mali zamerať na tieto tri body:

1. Ručný alebo elektrický drvič ovocia:

Najväčšiu úlohu zohráva otázka, aké množstvo ovocia budete chcieť ročne spracovávať a koľko peňazí chcete do drviča jabĺk investovať. Pokiaľ nemáte práve plné sady jabĺk, hrušiek alebo dlhé vinice hrozna, ale chcete si zaobstarať drvič na ovocie pre svoje domáce potreby, určite Vám bude stačiť ručný drvič ovocia. Pre tých z vás, kto spracovávate ročne niekoľko desiatok až stoviek kilogramov ovocia, bude lepším variantom zainvestovať do elektrického drviča na ovocie.

2. Veľkosť a materiál násypky:

Pri výbere drviča si vždy skontrolujte veľkosť a materiál násypky. Násypka by mala byť vyrobená ideálne z nerezového materiálu, ktorý sa dobre čistí a dlho vydrží. Veľkosť násypky sa u rôznych výrobcov líši, a preto sa nepozerajte iba na cenu, ale aj na koľko litrov ovocia je násypka určená.

3. Drvič jabĺk alebo drvič hrozna:

Posledným, ale pritom rovnako dôležitým bodom pri výbere drviča na ovocie je to, aké ovocie budete chcieť spracovávať. Na rôzne druhy ovocia sa využívajú iné typy valcov. Ak sa chystáte na lisovanie hrozna, budete potrebovať mlynček na hrozno, ktorý je vybavený špeciálnymi valcami vhodnými práve na stláčanie vínnej révy. Na drvenie tvrdšieho ovocia ako sú jablká, hrušky sa používajú valce s hrotmi. Ideálnym variantom je drvič ovocia 2v1, pri ktorom si môžete ľubovoľne meniť valce vhodné na drvenie hrozna a valce s hrotmi prispôsobené na drvenie jabĺk.

Veríme, že drvič ovocia Vám tento rok pomôže ľahko a rýchlo spracovať ovocie na výrobu domácich pochutín.


SÚVISIACI TOVAR