Šklbanie kačíc krok za krokom

Šklbanie kačíc môže byť pre chovateľa náročnou úlohou. Pokiaľ stále dávate prednosť tradičnému ručnému šklbaniu kačíc môže to byť namáhavá a časovo náročná činnosť. Existuje však jednoduchý a rýchly spôsob, ako kačice ošklbať. Ako na to? Dozviete sa nižšie.

sklbanie-kacic

Za 1. Porážka kačice

Než sa pustíte do procesu spracovania kačice, dajte ju 24 hodín odpočinúť v samostatnom koterci s čistou vodou bez toho, aby ste jej poskytli potravu. Tento krok pomôže vyčistiť tráviaci systém a uľahčí kuchanie. Najprv omračte kačicu a potom umiestnite jej hlavu do odkrvovacieho lievika, čo umožní bezpečné pridržanie kačíc počas odkrvenia.

Za 2. dôkladne sparte

Aj keď je možné ošklbovať kačice suchým spôsobom, toto riešenie môže byť zdĺhavé. Odporúča sa preto najskôr kačicu spariť v horúcej vode. Pripravte si kúpeľ alebo špeciálny sparovací kotol udržujúci stabilnú teplotu medzi 63-67 °C. Teplotu priebežne monitorujte teplomerom pretože správna teplota má kľúčový vplyv na ľahké ošklbanie. Kačicu ponorte do horúcej vody po dobu 2,5-3 minút, aby nedošlo k varu mäsa alebo kože. Počas tohto procesu kačicou ľahko pohybujte a prehrabávajte perie malými hrabličkami.

 

Za 3. zvoľte spôsob šklbania kačíc

Dnes existujú moderné a pohodlné metódy šklbania kačíc, hydiny. Zvlášť pokiaľ chováte viac kačíc, škubačka na hydinu pre kačice môže byť skvelým pomocníkom. Ako táto škubačka hydiny funguje a čo treba zvážiť pri výbere?

Škubačka hydiny na vŕtačku – Prvým variantom je použitie škubačky na vŕtačku, čo je valec na ošklbávanie pripevnený k vŕtačke. Kačicu chytíte za nohy a postupne ju otáčate okolo rotujúceho valca.

Bubnová šklbačka na hydinu – Druhá, ešte efektívnejšou možnosťou je bubnová šklbačka na hydinu. Tieto zariadenia dokážu ošklbať až 4 kačice za 2 minúty. Princíp spočíva v bubon s rotačným tanierom poháňaným motorom. Šklbacie prsty v bubne šetrne odstraňujú perie. Odporúča sa oplachovať vnútro bubna studenou vodou pre maximálnu účinnosť. Fungovanie bubnovej šklbačky si môžete pozrieť na videu nižšie.

Dokončenie procesu

Po ošklbaní nasleduje dokončenie úpravy kačice pre ďalšie spracovanie. Odstráňte zvyšné drobné pierka pomocou pinzety alebo šklbacieho vosku. Šklbací vosk sa nahreje vo vodnom kúpeli, kačica sa do neho ponorí a potom sa odstráni spolu s perím. Následne kačicu vypitváte a môžete začať variť.

Dúfame, že naše rady vám uľahčia proces šklbania kačíc a prajeme vám čo najviac úspechov pri tejto činnosti.

SÚVISIACE PRODUKTY