Ako postupovať pri liahnutí kurčiat v liahni

Liahnutie kurčiat v liahni trvá približne 21 dní a môže byť zábavou pre celú rodinu. K liahnutie je potrebná liaheň na kurčatá, ktorá udržuje teplotu a vlhkosť počas inkubácie.

Prvá vec, ktorú budete potrebovať pred začiatkom liahnutia kurčiat v liahni, sú samozrejme vajcia. Aby došlo k vyliahnutí, musia byť vajcia oplodnené. Oplodnené vajcia sa nedajú zohnať v obchode, ale je nutné si ich objednať u chovateľov hydiny, ktorí sa zaoberajú predajom násadových vajec.

Pred liahnutím možno oplodnené vajcia skladovať maximálne 10 dní v chladnej miestnosti udržiavanej na cca 15°C (nie v chladničke!). Násadové vajcia ukladajte na podložku špicatou stranou smerom nadol a minimálne 2x za deň je otáčajte cca o 45°.

Než vložíte násadové vajcia do liahne, tak liaheň na kurčatá vydezinfikujte. Môžete využiť napr. Schopf DISINFECT premium. Akonáhle je liaheň čistá a suchá, zapnite ju aspoň na 24 hodín a kontrolujte, či sa v liahni udržiava konštantná teplota a vlhkosť. Potom liaheň na kurčatá umiestnite do miestnosti so stabilnou teplotou okolo 20-24°C.

1. Fáza liahnutie kurčiat: Deň 1-2

Násadové vajcia vložíte do otočného roštu v liahni špicatou stranou smerom nadol. Teplota v liahni by sa mala pohybovať okolo 37,7°C a buď je nastavená na liahni priamo z výroby alebo je možné si ju nastaviť podľa potreby. Nastavenú teplotu v liahni na vajciach odporúčame odkontrolovať externým teplomerom.

Vlhkosť sa udržiava pomocou dolievanie vody do nádržiek-kanálikov v spodnej časti liahne. Ideálna vlhkosť je 55-65%.

Líheň Cleo 5DTHW

2. Fáza liahnutie kurčiat: Deň 3-18

Dôležitou súčasťou liahnutie kurčiat v liahni je otáčanie vajec, s ktorým začneme tretí deň. Násadové vajcia musia byť otáčaná, aby sa zabránilo prilepeniu vyvíjajúceho sa embrya na škrupinu. Vajcia sa odporúča otáčať pomocou páčky minimálne 2x denne - ráno a večer. Pokiaľ na otáčanie vajíčok nechcete myslieť, môžete si kúpiť automatickú liaheň kurčiat, ktorá sa o otáčanie vajec postará za vás. Teplota a vlhkosť zostáva rovnaká ako v prvej fáze liahnutia.

Na konci prvej tretiny liahnutia, teda ôsmy deň po začiatku inkubácie, možno násadové vajcia prosvěcovat, aby sme zistili, či sa embryá vyvíja správne. (Pozri viac v článku o presvecovanie vajec)

 Presvecovanie vajec

3. Fáza liahnutie kurčiat: Deň 19-21

Devätnásty deň z liahne na kurčatá vyberieme vajcia a následne otočný rošt. Po vybratí otočného roštu umiestnime vajcia späť do liahne na mriežku k dolíhnutí. Posledné tri dni už vajcia neotáčame. Teplotu udržujeme stále na cca 37,7°C, ale zvýšime vlhkosť na 70-80%. Vlhkosť zvýšime naplnením všetkých kanálikov na vodu v spodnej časti liahne.

 Inkubace vajec u líhně CLEO

Obvyklá doba liahnutie kurčiat v liahni je 21 dní, vplyvom zníženia teploty v liahni sa však môže táto doba predĺžiť. Pri klubání kurčaťu nepomáhajte a zbytočne liaheň nevetrajte, mohli by ste kurčaťu uškodiť. Kurčaťu môže trvať úplné vyliahnutia až 24 hodín.

Akonáhle kurčatá v liahni uschnú, možno ich premiestniť do pripravenej odchovne Cimuka, ktorú vybavíme jedlom a vodou.



SÚVISIACI TOVAR