Presvecovanie vajec

Pokiaľ si doma sami liahnete sliepky, husi, morky, bažanty, kačky apod. a chcete zistiť, či sú násadové vajcia oplodnená, dobre Vám k tomu poslúži prosvěcovačka vajec. Prostredníctvom presvecovanie vajec od seba už po pár dňoch liahnutia jednoducho rozpoznáte oplodnená a neoplodnená vajcia.

Prvé presvecovanie slepačích vajec by malo prebehnúť na konci prvej tretiny liahnutia, teda ôsmy deň po vložení vajec do liahne. Presvietenie vajec je dobré vykonávať v tmavej miestnosti a nikdy ho nepredlžujte na viac ako niekoľko sekúnd, aby ste plod vajíčka nepoškodili. Presvecovanie vajec prebieha tak, že vajcia priložte tesne na prosvětlovačku, aby svetlo prenikalo cez škrupinu. U oplodnených vajec je pomerne zreteľne vidieť zárodočný terčík od ktorého vedú vlásočnice ciev. Ak je vnútri vajíčka iba zakalený obsah, je vajce neoplodnené a z liahne ho práve vyberte, aby sa v liahni nešírily baktérie či plesne.

Presvecovanie vajec

Ďalšie presvecovanie vajec si naplánujte na 11. deň po vložení vajec do liahne. Môže sa stať, že nejaký zárodok dobu inkubácie neprežil a odumrel. To teraz opäť zistíte pomocou presvetľovanie vajec a ak uvidíte, že v niektorých z vajec život neprebieha, tak také vajcia z liahne takisto odstráňte.

Posledné presvecovanie vajec by malo prebehnúť tesne pred umiestnením vajíčok do dolíhně, teda 18. deň po vložení vajec do liahne.

Pri liahnutie ostatné hydiny sú lehoty presvietenie vajec odlišné viď tabuľka.

Druh domáci
hydiny

Lehoty na pravidelnú kontrolu

  1.kontrola

  2. kontrola

  3.kontrola

  Prepelica

  Po 7 dňoch

  Po 9 dňoch

  Po 14 dňoch

  Sliepky

  Po 8 dňoch

  Po 11 dňoch

  Po 18 dňoch

  Bažant

  Po 8 dňoch

  Po 12 dňoch

  Po 20 dňoch

  Morka

  Po 8 dňoch

  Po 13 dňoch

  Po 24 dňoch

  Kačica

  Po 8 dňoch

  Po 13 dňoch

  Po 24 dňoch

  Husa

  Po 9 dňoch

  Po 15 dňoch

  Po 25-29 dňoch

  Kačica pižmová

  Po 10 dnech

  Po 17 dnech

  Po 30 dnech

 


SÚVISIACI TOVAR