Ako pripraviť výbeh pre králiky a morčatá

Pobyt na čerstvom vzduchu a dostatočný pohyb prospieva rovnako ako nám aj našim maznáčikom. Zvlášť králiky a morčatá pobyt vonku skrátka zbožňujú. Dostatočný pohyb im navyše viac ako prospeje. Pokiaľ teda máte aspoň malý priestor na svojej záhradke alebo dvore, nechce ich pokojne niekoľko hodín denne vybehať. Vždy však dbajte predovšetkým na bezpečie. Ako na bezpečný chov králikov vo vonkajšom výbehu a ako by mala taká ohrádka pre králika či morča vyzerať? To všetko sa dozviete v tomto článku.

Ohrádka pre králiky

Bezpečie je základ

Ak chcete králikom alebo morčatám dopriať pohyb na čerstvom vzduchu, nikdy ich nepúšťajte do voľného priestranstva. Aj napriek tomu, že je Váš maznáčik v domácom prostredí poslušný, vonku na to nespoliehajte. Vášho ušiaka môže akýkoľvek podnet vystrašiť alebo ho môže napadnúť zvedavá mačka, dravec, kuna alebo lasička. Z tohto dôvodu je výborná vonkajšia ohrádka pre králika či morča.

  • Ohrádka pre morča – morča je vcelku nenáročný hlodavec, ktorý neskáče ani nehrabe, a preto mu postačí aj nízka ohrádka pre morča. Vonkajší výbeh pre morča by však mal byť ideálne krytý, aby bol Váš maznáčik chránený.
  • Ohrádka pre králika - králik je veľmi živé, skákavé a hrabavé zviera. Z tohto dôvodu by mala byť vonkajšia ohrádka pre králika dostatočne vysoká alebo krytá, aby králikovi zabránila v preskočení výbehu. Králičie výbeh by mal byť čiastočne zapustený do zeme, aby sa králik nedokázal podhrabať alebo môžete voliť priamo vonkajší výbeh pre králika, ktorý je chránený pletivom proti podhrabaniu.

 

 

Kam umiestniť výbeh pre králiky a morčatá

Ohrádka pre králika a morča by mala byť umiestnená v pokojnom prostredí. Hluk môže byť pre chlpáča veľmi stresujúci, a preto si dajte záležať, aby ste vybrali pre svojich miláčikov príjemné miesto ďaleko od cesty a ostatného hluku. Dôležité je aj to, aby na výbeh pre králika a morča nesvietilo celý deň slnko. Vonkajšia ohrádka pre králika a morča by mala byť preto ideálne ukrytá v tieni pod stromami. Výborná je aj prenosná ohrádka pre králika, ktorú môžete počas dňa presúvať na potrebné miesto. Než svojich miláčikov umiestnite na pastvu, najprv sa uistite, že zeleň, ktorú výbeh bude zahŕňať, nie je pre králiky alebo morčatá nebezpečná.

Vyběh pre králíky odklopný s domčekom KERBL 220x115x75cm

Čím vybaviť výbeh pre králiky a morčatá

Pastva králikom rozhodne stačiť nebude, a preto im do výbehu poskytnite dostatok čerstvej vody, misku s krmivom a jasličky na seno. Do ohrádky im tiež pridajte domček pre králika a morča ako ochranu pred nepriazňou počasia a pre pocit bezpečia. Výborný je aj vonkajší výbeh pre králiky, morčatá a ďalšie hlodavce s domčekom, odpočinkovou plošinou a odolnou plastovou strieškou proti nepriazni počasia. Vonkajší výbeh pre králika a morča môžeme ešte spestriť hračkami.

Na trhu je k dostaniu veľké množstvo výbehov a ohrádok pre králiky a morčatá. Pokiaľ teda nechcete vymýšľať, ako vyrobiť výbeh pre králiky, veríme, že si bez problémov vyberiete ten najlepší výbeh pre králiky a morčatá pre svoje potreby.


SÚVISIACI TOVAR