Ako sa zbaviť kuny u Vás na povale

Zistili ste prítomnosť stôp kuny skalnej na pôde a hľadáte najlepší spôsob ako sa zbaviť kuny na povale? Kuny môžu na pôde spôsobiť značné škody, a preto je vhodné konať čo najrýchlejšie. Ako však prekabátiť túto múdru šelmu a zabrániť jej, aby sa vrátila.

kuna-na-povale

Ako odhaliť, že je kuna na povale?

Kuna skalná je veľmi obratná a dokáže sa pretlačiť aj malými otvormi, aby našla teplé miesto na hniezdenie či získanie potravy. Hoci sa nesnažia svoju návštevu utajiť, môžu byť stopy kuny na pôde pomerne ľahko zaznamenateľné. Rozpoznáte ju pomocou nasledujúcich indícií:

Zvuky - Kuna je aktívna hlavne v noci, takže môžete počuť ruchy na pôde. Hľadá potravu alebo si zakladá nové úkryty.

Výkaly – Kuny často zanechávajú svoje výkaly na rovnakých miestach, kde si značia svoje územie. Výkaly kuny sú podlhovasté a môžu obsahovať nestrávené časti potravy, ako sú kôstky.

Zápach – Okrem výkalov zanecháva kuna aj zápachové stopy pomocou svojich žliaz, čo slúži na označenie teritória.

Poškodenie – Kuna skúma všetko okolo seba a môže spôsobiť poškodenie. Pokiaľ nájde priechod do strechy, môže napríklad poškodiť izoláciu.

kuna-v-streche

Spôsoby, ako sa zbaviť kuny na povale

Najúčinnejším spôsobom, ako odstrániť kunu na povale, je jej odchytenie. Ako ale chytiť takého šikovného tvora? Na to slúžia špeciálne pasce na kuny alebo kunové klietky. Klietka pre kuny funguje ako pasca, ktorá má uprostred zariadenie, ktoré reaguje na nátlak. Akonáhle kuna na toto zariadenie vstúpi, pasca sa uzavrie a problém je vyriešený.


Ako nastražiť pascu na kuny

Pokiaľ sa chcete čo najrýchlejšie zbaviť kuny na povale, odporúča použiť pasce pre kuny s obojsmerným vstupom. Viac informácií o výbere správnej pasce nájdete v zodpovedajúcom článku.

Pascu na kuny dôkladne očistite vodou, aby sa na nej neuchytil ľudský zápach. Následne ju v rukaviciach umiestnite na miesto, kde máte podozrenie, že kuna vchádza, alebo kde pôsobí najviac škôd. Okolo pasce na kuny rozmiestnite návnadu, aby sa kuna k pasci nebála priblížiť. Ako návnadu môžete použiť čerstvé mäso, ryby, údeniny, vajcia alebo špeciálnu návnadu. Čím viac lákavá bude návnada, tým väčšia je šanca, že kuna podľahne. Akonáhle kuna návnadu zje, môžete ju premiestniť priamo do pasce a čakať na úspešný odchyt. Nezabudnite pravidelne kontrolovať klietku, aby ste odchytenú kunu neponechali v pasci dlhšie, než je nutné.


SÚVISIACE PRODUKTY