Ako udržať kurník pre sliepky čistý

Začínate s chovom sliepok a zaujíma Vás ako udržať čistotu v kurníku? Nie ste v tom sami! V tomto článku sa dozviete, ako často ho čistiť, a na čo sa pri upratovaní kurníka zamerať. Zdravotný stav a produktivita sliepok sú totiž úzko spojené s hygienou prostredia, v ktorom žijú.

kurnik-pre-10-sliepok

 

Prečo je čistenie a dezinfekcia kurníka pre sliepky dôležitá?

Sliepky potrebujú čisté a hygienické prostredie pre optimálne zdravie a znášku vajec. Aj keď vonkajšia špina môže byť odstránená, v kurníku stále môžu prežívať mikroorganizmy a parazity, ktoré môžu škodiť sliepkam. Pravidelným čistením a dezinfekciou môžete eliminovať túto hrozbu a zaistiť lepšie podmienky pre vaše sliepky, čo sa prejaví aj na kvalite znášky.

Ako často by ste mali kurník pre sliepky čistiť?

Odporúča sa čistiť kurník minimálne raz týždenne. Počas týždenného upratovania by ste sa mali sústrediť na nasledujúce oblasti:

  • Kurník: odstráňte fajčiarov, vymeňte starú podstielku za novú a vykonajte dôkladnú hygienu bidielok.
  • Znáškové hniezda: pravidelne meňte podstielku a umyte hniezda od nečistôt.
  • Kŕmidlá pre sliepky: dôkladne opláchnite horúcou vodou a vysušte.
  • Napájačky pre sliepky: denne meňte vodu a raz týždenne vykonávajte hlbšie čistenie, prípadne odstráňte usadený "sliz" na dne napájačiek.

 

Okrem týždenného upratovania je nevyhnutné vykonávať dôkladnú dezinfekciu kurníka aspoň štyrikrát ročne, aby ste sa zbavili skrytých parazitov a choroboplodných zárodkov.

 Ako vykonať dezinfekciu kurníka?

Vyčistite kurník dôkladne a odstráňte všetky predmety.

Použite dezinfekčný roztok vhodný pre váš typ kurníka (plastový alebo drevený) a aplikujte ho na všetky povrchy, vrátane škvír a záhybov, kde sa parazity môžu ukrývať. Roztok pripravíte napríklad z tekutého koncentrátu, ktorý likviduje vírusy, baktérie, plesne, červy i larvy.

Dezinfikujte tiež znáškové hniezda, kŕmidlá a napájačky.

Čo robiť, ak už máte roztoče v kurníku?

Ak máte problémy s roztočmi alebo inými parazitmi, je dôležité konať rýchlo. Existujú účinné prípravky, ktoré vám môžu pomôcť. Dezinfikujte kurník dvakrát v intervale 5-7 dní pomocou prípravku ako je SCHOPF MILBEN XPERT 15g, aby ste sa zbavili infekcie. Ako prevenciu proti roztočom môžete použiť kremelinový prášok SCHOPF EKTOSOL FOSSIL PUDER KONZENTRAT 1kg, ktorý aplikujete na podlahu a do škvír v kurníku. 

Pravidelné čistenie a dezinfekcia kurníka sú kľúčové pre udržanie zdravia a prosperity vašich sliepok. Preto odporúčame tento proces nepodceňovať, aby ste mali zdravé a spokojné sliepky.


SÚVISIACE PRODUKTY