Tajomstvo správneho chovu indických bežcov

Zvažujete chov indických bežcov, ale neviete, ako začať? Indickí bežci sú nielen nenároční, ale tiež nesú mnoho prínosov. Čo všetko potrebujete na úspešný chov indických bežcov? Ako sa starať o ich stravovaní a čo zaistiť pre ich komfort?

ako_chovat_indicke_bezce

Produktívni a spoľahliví záhradní strážcovia

Indický bežec predstavuje nosné plemeno domácich kačíc, vynikajúce v produkcii vajec, s ročným výnosom až 200 kusov. Avšak jeho kvality nekončia len u vajec – indický bežec sa tiež vyznačuje schopnosťou jesť slimáky, červy a chrobáky, čo ho robí ideálnym partnerom pre každého záhradkára. Dospelí jedinci dosahujú váhu okolo 2 kg, pričom samice sú obvykle menšie ako samce.

Ako začať s chovom indických bežcov

Než sa rozhodnete pre chov indických bežcov, je nevyhnutné pripraviť im priestranný výbeh. Tieto plemená sú známe svojou schopnosťou behu, a preto potrebujú dostatok miesta na voľný pohyb. Vymedzte im priestor, kde budú môcť voľne pobehovať a kde budú mať k dispozícii tienenie pred slnkom. Na ohradenie postačí nízky plot, pretože indickí bežci spravidla takmer nelietajú. Toto plemeno má rado vodu, takže by mal byť v ich prostredí k dispozícii aspoň malý vodný zdroj.

Výber vhodného kachníka pre indických bežcov

Pre indických bežcov je dôležité zaistiť vhodný kachník, kde budú tráviť noci v bezpečí. Kachník by mal mať ľahký prístup, aby sa do neho kačice alebo kačeri nebáli vstúpiť. Mal by byť suchý a dobre izolovaný, chrániť pred vetrom a mrazom a odolávať vlhkosti. Materiály, ktoré sú odolné proti hnilobe a vhodné na vonkajšie umiestnenie, sú výbornou voľbou. HPL laminátové kachníky sú extrémne odolné a stabilné, čo zaisťuje dlhú životnosť a minimálne nároky na údržbu.

Jeden bežec nestačí

Indickí bežci sú spoločenskými vtákmi a najlepšie sa cítia v spoločnosti svojich druhov. Preto zvážte obstaranie malého kŕdľa alebo aspoň páru týchto pôvabných vtákov. Indickí bežci nemajú zachovaný pud kvokavosti, teda nesedia na vajciach. Ak máte záujem o vyliahnutí mláďat, budete musieť pozbierať oplodnené vajíčka, zaobstarať liaheň a vykonať umelé liahnutie.

Stravovanie indických bežcov

V zimnom období je základnou stravou pre indických bežcov kompletná kŕmna zmes, ktorá zabezpečí všetky potrebné živiny pre ich zdravie a produkciu vajec. V letnom období sa indickí bežci radi pasú na záhrade, kde si pochutnajú na slimákoch, ulitkoch, dážďovkách, tráve a ďateli.

Pokiaľ plánujete chov indických bežcov, určite to nebudete ľutovať. Avšak nezabudnite im poskytnúť dostatočný výbeh, kvalitné krmivo a vhodný kačica, a môžete sa pustiť do tejto krásnej záležitosti s plnou vervou.

 
SÚVISIACE PRODUKTY