Liahnutie prepelíc - jednoducho pre každého

Máte záujem o chov prepelíc, ale neviete, ako začať? Prepelice sú skvelí producenti vajec, aj napriek svojej malej veľkosti potrebujú len málo krmiva a miesta. Prepeličie vajcia sú známe pre svoje výnimočné zdravotné výhody, čo vysvetľuje rastúcu popularitu chovu prepelíc. Napriek tomu, že prepelica japonská nemá výrazný rodičovský inštinkt, môžete ľahko začať alebo rozšíriť svoj chov tým, že budete liahnuť prepelice v umelej liahni. O tom, ako liahnuť prepelice v liahni, vám priblíži tento článok.

liahnutie prepelic liahen na prepelice

Než sa pustíte do samotného liahnutia

Pred tým, než sa pustíte do samotného procesu liahnutia prepelíc, je potrebné zaistiť si dve kľúčové veci: liaheň na vajcia a prepeličie násadové vajcia.

  • Liaheň na vajcia – Na trhu je k dispozícii množstvo rôznych modelov umelých liahní. Pri výbere liahne je dôležité zaistiť, aby udržiavala stabilnú teplotu a vlhkosť. Ak preferujete liaheň, ktorá nepožaduje ručné otáčanie vajec, uistite sa, že je kompatibilný s prepeličími vajcami. Niektoré liahne majú univerzálne rošty vhodné pre rôzne druhy vajec, ale u iných môže byť potrebné dokúpiť špeciálny rošt pre menšie prepeličie vajíčka.
  • Násadové prepeličie vajcia – Oplodnené násadové vajcia môžete získať od osvedčených chovateľov alebo na internete. Pri výbere dbajte na to, aby boli násadové vajcia čisté a nepoškodené. Majte na pamäti, odkiaľ pochádzajú a ako sa s nimi zaobchádzalo počas prepravy. Ďalšie informácie o výbere a skladovaní vajec nájdete v tomto článku.


Pokiaľ už máte liaheň na prepelice pripravenú doma, umiestnite ju do miestnosti s konštantnou teplotou okolo 20-24 °C. Nezabudnite ju nechať 24 hodín prevádzkovať na skúšku, aby ste sa uistili, že všetky funkcie fungujú správne. Rovnako tak pred vložením násadových vajec do liahne nechajte vajcia prispôsobiť sa izbovej teplote, pokiaľ boli predtým uložené v chladnom prostredí.

Kľúčové faktory k úspešnému liahnutiu prepelíc

Akonáhle máte pripravenú liaheň aj násadové vajcia, môžete začať so samostatným liahnutím, ktoré obvykle trvá 16-18 dní. Kľúčovými faktormi k úspešnému liahnutiu sú predovšetkým tieto 3 body:

  1. Teplota – Počas celého procesu liahnutia je dôležité udržiavať teplotu okolo 37,7 °C. Aj keď väčšina liahní disponuje vstavaným teplomerom, je vhodné pravidelne kontrolovať teplotu externým teplomerom priamo na vajciach, aby ste zaistili správne podmienky.
  2. Vlhkosť – Na rozdiel od teploty je potrebné meniť vlhkosť v priebehu liahnutia. Počas prvých 15 dní udržujte vlhkosť medzi 50-60% av posledných 3 dňoch zvýšte na 70-80%. Pokiaľ vaša liaheň nemá automatický zvlhčovač, vlhkosť sa obvykle reguluje pridávaním vody do spodných kanálikov v liahni, odkiaľ sa následne odparuje. Množstvo pridanej vody ovplyvňuje úroveň vlhkosti.
  3. Otáčanie vajec – Otáčanie vajec má zásadný význam, aby sa zabránilo prilepeniu vývojového embrya na vnútornú stranu škrupiny. Začnite otáčať vajcia od tretieho dňa inkubácie. Pokiaľ nemáte liaheň s automatickým otáčaním, otáčajte vajcia ručne dvakrát denne (ráno a večer) až do 15. dňa. Po tejto dobe presuňte vajcia na mriežku pre záverečnú fázu liahnutia, a už ich nemusíte otáčať.


Počas liahnutia je tiež odporúčané kontrolovať oplodnenosť vajec pomocou presvetlenia vajec. Ideálny čas pre túto kontrolu je okolo siedmeho dňa inkubácie. Ak si nie ste istí, ako na to, existuje návod na presvetľovanie vajec, ktorý vám môže pomôcť.

Nastal očakávaný okamih - čo robiť s práve vyliahnutými prepelicami?

Prepelice sa môžu začať liahnuť kedykoľvek medzi 15. a 20. dňom, v závislosti od okolitých podmienok. Prepelice sa samé vyliahnu z vajec, nie je potrebné im poskytovať žiadnu asistenciu, a je dôležité nevykonávať žiadne zásahy do liahne. Liaheň by mala zostať uzavretá. Po vyliahnutí môžete nechať prepelice v liahni v pokoji a nechať ich vyschnúť po dobu až 24 hodín. Potom ich premiestnite do odchovne, kde budú mať ideálne podmienky pre svoj rast. To zahŕňa dostatočné teplo, osvetlenie, pravidelné kŕmenie a prístup k vode.

Liahnutie prepelíc je krásne a vzrušujúce predstavenie a prajeme, nech sa Vám ich vyliahne čo najviac.


SÚVISIACE PRODUKTY