Ako správne oplotiť výbeh sliepkam?

Ak ste nadšenými chovateľmi hydiny a hľadáte spôsob, ako zaistiť priestranný vonkajší výbeh pre sliepky na zelenej tráve, máme pre vás dôležité informácie. Prečítajte si nasledujúce rady, aby ste sa dozvedeli, prečo je vonkajší výbeh pre sliepky taký kľúčový, ako určiť správnu veľkosť výbehu pre sliepky, a ako zabrániť rozhrabaniu pozemku a vydzobaniu trávy.

v__b__h_pro_sliepky

Prečo je výbeh pre sliepky dôležitý

Ak sa rozhodnete pre chov sliepok alebo inej hydiny, mali by ste vziať do úvahy vonkajší výbeh pre sliepky ako neoddeliteľnú súčasť vášho vybavenia. Vonkajší výbeh pre sliepky je nevyhnutný z niekoľkých dôvodov:

  • Spokojné sliepočky: Voľný pohyb a možnosť rozletu robí sliepky šťastnými a spokojnými.
  • Menšia spotreba krmiva: Hydina v prírode nájde vlastnú potravu, čo vám ušetrí na nákladoch za krmivo a zlepší ich stravovacie návyky.
  • Kvalitnejšie vajcia: Dostatok prírodnej potravy v podobe trávy a ďalších prírodných zdrojov, ktoré si sliepky vo výbehu nájdu, vedie k produkcii kvalitných vajíčok a celkovo zlepšuje zdravie sliepok.
  • Regulácia správania: Veľký výbeh pomáha obmedziť agresívne správanie medzi sliepkami a problémami v stáde, pretože majú dostatok priestoru na zahnanie nudy.
  • Prínos pre záhradu: Hydina dokáže na vašej záhrade zredukovať množstvo slimákov, lariev a ďalších škodcov, čo prospieva vašim rastlinám.

Aký veľký by mal byť výbeh pre sliepky

Teraz, keď viete, prečo je vonkajší výbeh pre sliepky taký dôležitý, poďme sa pozrieť na to, ako určiť správnu veľkosť výbehu. Všeobecne platí, že na jednu sliepku by mali pripadať aspoň 4 metre štvorcovými voľného priestoru. Niektorí dokonca odporúčajú až 10 metrov štvorcových na jednu sliepku. Veľkosť výbehu závisí od vašich možností a preferencií, ale všeobecne platí, že čím väčší výbeh, tým lepšie pre sliepky.

Ako zamedziť rozhrabaniu výbehu pre sliepky

Ak máte sliepky v menšom uzavretom výbehu, môže sa tento priestor čoskoro zmeniť na rozhrabanú pustinu. Ak chcete zabrániť takejto situácii, máte dve možnosti:

  1. Vytvoriť veľký výbeh: Poskytnite sliepkam dostatočne veľký výbeh, ktorý nestihnú vyhrabať, a umožnia tráve obnovovať sa. Pokiaľ máte časť záhrady, ktorú chcete ochrániť, môžete na tieto miesta nainštalovať špeciálne oplotenie pre sliepky, napríklad sieť pre hydinu, ktorá sa rýchlo a ľahko postaví.
  2. Vytvoriť mobilnú ohradu: Mobilný plot pre sliepky je vynikajúcou voľbou. Táto prenosná ohrada pre sliepky môže byť ľahko presúvaná podľa potreby. Použitie siete pre hydinu vám umožní v priebehu niekoľkých minút vytvoriť nový výbeh pre sliepky, keď starý už nemá trávu.

Dúfame, že tieto rady vám poskytli užitočné informácie, ako vytvoriť ideálny výbeh pre vaše sliepky, čo prispeje k ich spokojnosti a zdraviu. Spokojné sliepky vás odmenia kvalitnými vajíčkami a to určite stojí za investíciu.


SÚVISIACE PRODUKTY