Ako vybrať prepravný box pre psa do lietadla?

Prepravky pre psov, ktoré by ste chceli použiť na cestovanie lietadlom, musia spĺňať niekoľko kritérií, aby zaistili bezpečnosť a pohodlie psa počas letu. Tieto požiadavky sa môžu líšiť v závislosti od leteckej spoločnosti a krajiny, takže je vždy nevyhnutné preveriť konkrétne pravidlá danej spoločnosti.

blog-prepravni-box-pre-psy

Aké certifikáty by mal prepravný box pre psa mať?

Certifikácia prepravky pre psa môže byť dôležitá, aby sa zaistila jej kvalita a bezpečnosť. Niektoré letecké spoločnosti môžu požadovať certifikáciu určujúcu, že prepravný box pre psa spĺňa špecifické normy a požiadavky. Najčastejšie sa jedná o certifikáciu od Medzinárodného leteckého dopravcu pre zvieratá (IATA - International Air Transport Association). IATA prijíma štandardy pre prepravné boxy pre zvieratá, ktoré sú uznané leteckými spoločnosťami a používané po celom svete. Tieto štandardy sa týkajú rozmerov, materiálu, ventilácie, zamykacieho mechanizmu, bezpečnosti a ďalších faktorov. Normy pre prepravné boxy pre psov a zvierat IATA sa môžu z času na čas meniť a vyvíjať, preto je dôležité preveriť aktuálnu verziu na oficiálnych webových stránkach Medzinárodného leteckého dopravcu pre zvieratá (IATA).

Normy pre leteckú dopravu

Tu sú niektoré zo všeobecných noriem a odporúčaní, ktoré boli v priebehu rokov súčasťou týchto štandardov:

  1. Rozmery: Prepravný box pre psa by mal byť dostatočne priestranný, aby umožnil zvieraťu postaviť sa, otočiť sa a ľahnúť si pohodlne. Normy IATA obvykle udávajú minimálne požiadavky na dĺžku, šírku a výšku prepravky pre psa v závislosti od veľkosti zvieraťa.
  2. Materiál: Prepravka pre psa by mala byť vyrobená z pevného a odolného materiálu, ktorý znesie nárazy a zachová integritu počas manipulácie počas letu.
  3. Ventilácia: Prepravka pre psa by mala mať dostatočnú ventiláciu zaistenú ventilačnými otvormi alebo mriežkami, ktoré umožnia prietok čerstvého vzduchu.
  4. Zamykací mechanizmus: Prepravný box pre psa by mal mať bezpečnostný zamykací mechanizmus, ktorý zabraňuje zvieraťu v úniku.
  5. Vodotesnosť: Prepravka pre psa by mala byť odolná proti unikaniu tekutín, pretože zviera by mohlo počas letu vykonávať potrebu.
  6. Sprievodné informácie: Prepravný box pre psa by mal obsahovať identifikačné údaje majiteľa zvieraťa a základné informácie o zvierati, ako je meno, plemeno, vek a zdravotný stav.
  7. Pohodlie: Prepravka pre psa by mala byť vybavená pohodlným povrchom alebo podložkou, ktorá zvieraťu poskytne komfort.
  8. Značenie: Prepravka pre psa by mala byť označená zreteľne nálepkou "Live Animal" a šípkami ukazujúcimi správnu orientáciu prepravky.
  9. Napájanie a misky: Prepravný box pre psa by mal obsahovať misky na vodu a jedlo, ktoré sú ľahko dostupné pre zviera.
  10. Prepravky pre špecifické druhy: Existujú špecifické normy a odporúčania pre prepravky rôznych druhov zvierat, vrátane psov, mačiek, vtákov, exotických zvierat atď. 


Je dôležité brať do úvahy aktuálne normy IATA a konkrétne požiadavky leteckej spoločnosti, s ktorou plánujete cestovať. Normy IATA sa môžu líšiť v závislosti od leteckej spoločnosti a typu letu, a preto je nutné všetko starostlivo skontrolovať pred cestou so zvieraťom. 


SÚVISIACE PRODUKTY