Rady pre výber tej najlepšej králikárne

Plánujete sa pustiť do chovu králikov? Základnou výbavou pre túto činnosť je predovšetkým vhodná králikáreň, krmivo a podstielka. Tento článok sa zameria na výber králikárne, ako by mala vyzerať, kam ju umiestniť a čo by mala obsahovať.

blog kralikarna

Ako má vyzerať správna králikáreň

Králikáreň by mala mať dostatočnú veľkosť, byť stabilná a vyrobená z vhodného a nezávadného materiálu. Králiky potrebujú sucho, čerstvý vzduch, dostatok svetla a pokoj. Na udržanie čistoty je vhodná králikáreň s výsuvným trusníkom. Je tiež dôležité zaistiť dostatočné osvetlenie králikárne. Môžete si vybrať medzi jednoposchodovou a dvojposchodovou králikárňou, a nezabudnite na dostatočne veľký výbeh pre králiky.

Umiestnenie králikárne

Králikáreň môžete umiestniť do domu, vonkajšieho domčeka alebo na záhradu. Väčšina králikov si poradí s miestnymi klimatickými podmienkami, ale orientácia na juh alebo juhovýchod je dôležitá, aby slnko dopoludnia osvetľovalo koterce a neskôr sa pretočilo, aby nepražilo priamo do králikárne. V prípade potreby je možné využiť tieniace prvky, ako sú zásteny, striešky alebo rolety.
Vybavenie králikárne

Nezabudnite na krmítko a misku pre králiky, ktoré by mali byť ťažké a stabilné. Na napájanie králikov sú praktické napájacie fľaše alebo niplové a ventilové napájačky, ktoré sú hygienickejšie a ľahko udržiavateľné. Dôležité sú aj jasle na seno, ktoré je možné umiestniť zhora alebo z boku.

Výbeh pre králiky

Králiky potrebujú možnosť voľného výbehu, a to vo vhodne zabezpečenom priestore. Vonkajší výbeh je dôležitý najmä v chladnom období, keď sa pohybom chráni pred prechladnutím. V lete je dôležité zaistiť dostatok tieňa. Ohrádka pre králiky je praktickým riešením, pretože je prenositeľná a poskytuje králikom viac miesta na pohyb a prístup k čerstvej tráve.

Chov králikov môže byť radosťou, ak vyberiete správnu králikáreň, ktorá je ľahko udržiavateľná a vydrží dlho.


SÚVISIACE PRODUKTY