Ako zvoliť efektívny odpudzovač čiže plašič kún

Ak máte nevítané návštevníkov vo svojom dome a neviete, ako sa ich zbaviť, môže byť riešením použitie ceruzkových batérií ako zdroja pre odpudzovač kún. Tieto malé zariadenia, známe tiež ako plašič kún, sú stále obľúbenejšou voľbou na ochranu pred kunami a malými hlodavcami, ktorí môžu poškodiť vaše majetok, ako je strešná izolácia alebo káble v aute. Ale ako tieto zariadenia vlastne fungujú a ako vybrať ten správny, aby ste sa nepálili?

odpuzovac-kun

 Ultrazvukový odpudzovač kún

Jedným z efektívnych spôsobov, ako sa zbaviť kuny, je použitie odpudzovača kún. Tieto zariadenia, známa aj ako plašičky kún, vám umožní udržať kuny a malé hlodavce čo najďalej od vášho domu, auta a iných nežiaducich miest. Plašiče kún sa stávajú stále obľúbenejšími vďaka svojej jednoduchej aplikácii a bezpečnosti pre deti a ostatné živočíchy v okolí. Princíp fungovania ultrazvukového odpudzovača kún je jednoduchý. Tieto zariadenia generujú ultrazvukové signály, ktoré sú pre kuny a malé hlodavce nepríjemné, a tieto miesta rýchlo opustia. Na trhu sú k dispozícii rôzne typy plašičkov kún, a preto je dôležité brať do úvahy niekoľko faktorov pri výbere.

 Kde budete plašič kún využívať

Rozhodnite sa, či budete plašič kún používať iba vo vnútri vášho domu alebo aj vonku. Plašič kún na vonkajšie použitie by mal byť vodotesný, aby vydržal dlhšie.

odpuzovac-kun-do-auta

 Akú veľkú plochu potrebujete ochrániť:

Zohľadnite veľkosť priestoru, ktorý potrebujete chrániť. Rôzne plašičky kún majú odlišný dosah tónov, ktoré generujú, čo závisí od počtu a typu reproduktorov.

Typ reproduktora

Existujú kovové a membránové reproduktory s rôznym dosahom. Membránové reproduktory sú obvykle vhodnejšie pre väčšie priestory.

  • Kovové reproduktory - Jedná sa o tradičné reproduktory s dosahom obmedzeným na maximálne 200-300 m2. Tieto plašičky kún sú ideálne skôr pre menšie priestory, ako sú pôdy alebo karosérie auta.
  • Membránové reproduktory - Sú modernými profesionálnymi reproduktormi, ktoré majú väčší dosah, a to až 1500-2000 m2 vo vnútorných priestoroch. Vo vonkajších prostrediach môže byť dosah mierne nižší, pretože zvuk nemá pevné plochy, od ktorých by sa mohol odraziť. Plašičky kún vybavené týmito reproduktormi sú však schopné efektívne chrániť väčšie garáže, skladovacie priestory a dokonca aj dvory.

 

Počet reproduktorov

 Odpudzovače kún môžu mať jeden, dva alebo tri reproduktory, čo ovplyvňuje dosah tónov a uhol, v ktorom sú vysielané.

  • Odpudzovače kún s jedným až dvoma reproduktormi majú vždy rozsah tónov v uhle 180 °. Je vhodné umiestniť tieto plašičky kún do rohu ošetreného priestoru, aby boli tóny počuteľné v čo najväčšom zábere. Čo sa týka dosahu, plašič kún s dvoma reproduktormi má samozrejme väčší dosah ako odpudzovač kún iba s jedným reproduktorom.
  • Odpudzovač kún s tromi reproduktormi, niekedy nazývaný ako 3D ultrazvukový plašič, má rozsah tónov v uhle 270 °. Tým pádom je vhodný aj pre priestory s rôznymi členitými rohmi a uhlami.

 

plasic-kun-ultrazvukovy

Pripojenie do elektrickej siete vs. batérie

 Zvážte, či chcete plašič kún napájaný elektrickou sieťou alebo na batérie. Batériové varianty sú vhodné pre miesta bez prístupu k elektrine

  • Odpudzovač kún na batérie - ideálny na použitie v autách alebo na pôde, kde nie je dostupná elektrická energia. Vďaka batériovému napájaniu môžete tento odpudzovač ľahko prenášať bez obmedzenia káblami, ale samozrejme budete občas musieť vymeniť batérie.
  • Odpudzovač kún s elektrickým napájaním - tento typ odpudzovača je možné použiť iba tam, kde je dostupná elektrická sieť, ale nemusíte sa starať o výmenu batérií.

 

Zapínanie odpudzovača

Rozhodnite sa, či chcete, aby plašič kún bol ručne spúšťaný alebo mal senzor pohybu.

  • Ručná aktivácia - Plašič kún sa zapína buď pripojením do elektrickej siete alebo stlačením tlačidla. Kým ho znova nevypnete, bude nepretržite vydávať zvuky.
  • Senzor pohybu - Plašiče kún s detektorom pohybu začnú generovať zvuky až potom, čo zachytia pohyb v okolí.

 

Pri výbere plašiča kún si dajte pozor, aby bol naprogramovaný na generovanie tónov s premenlivou frekvenciou, aby sa kuny nezvykli na stálu frekvenciu a aby bol účinnejší v dlhodobom boji proti nim. ochranu vášho majetku. Buďte trpezliví a starostliví, nech sa kuny stane minulosťou!


SÚVISIACE PRODUKTY