Ako na úspešný odchov prepelíc

Blíži sa obdobie liahnutia malých prepeličiek, a Vy stále nemáte pripravenú žiadnu odchovňu? Vytvorenie vhodných podmienok pre odchov prepelíc je kľúčovou súčasťou celého procesu chovu. Pokiaľ máte záujem o zdravé a produktívne prepelice, je nevyhnutné mať odchovňu prepelíc pripravenú včas. Ale čo vlastne odchovňa prepelíc zahŕňa a aké úlohy by mala spĺňať?

odchov-krepelek-2

 

Odchovňa prepelíc - Je naozaj nevyhnutná?

Novo vyliahnuté prepelice nie sú schopné regulovať svoju telesnú teplotu, a preto je nevyhnutné ihneď po vyliahnutí zahriať ich na ich optimálnu teplotu, aby prežili. Bezpečným miestom s teplom je práve odchovňa prepelíc, niekedy označovaná aj ako umelá kvočná. Môže to byť ľubovoľné uzavreté prostredie vybavené vykurovacím zdrojom.

Čo potrebujú malé prepelice?

Jak jsme již zmínili, je nezbytné přesunout křepelky do předem připravené a vyhřáté odchovny ihned po vylíhnutí. Jaká teplota je pro křepelky ideální a co dalšího je třeba zajistit?

  • Teplota - V prvom týždni je ideálne udržiavať teplotu okolo 36 °C. Postupne môžete teplotu znižovať tak, aby v druhom týždni dosahovala približne 30 °C. V treťom týždni môžete ďalej znižovať na 25 ° C a udržiavať ju okolo 20 ° C až do dospelosti. Správanie prepelíc vám pomôže určiť, či je teplota správna; ak sa pritulujú k teplému zdroju, je teplota pravdepodobne príliš nízka, pokiaľ sa držia ďalej od tepla, je príliš vysoká. Ideálne je, keď sa prepelice pohybujú po celom priestore odchovne a občas sa vracajú k teplému zdroju.

  • Svetelný režim - V prvých dvoch týždňoch by malo byť svetlo neustále zapnuté, aby pomohlo mláďatám nájsť potravu a vodu a zabránilo sa im únavy. Dlhší svetelný deň podporuje rast prepelíc. Po troch až piatich týždňoch môžete znížiť svetelný deň na 12 hodín denne.

  • Kŕmenie - Prepelice rýchlo rastú a pohlavne dospievajú (okolo 35. dňa), preto je dôležité poskytovať im vysoko kvalitnú výživu bohatú na dusíkaté látky a bielkoviny. Môžete pridávať uvarené vajíčka, tvaroh alebo srvátku k ich kŕmnym zmesiam. Majte tiež na pamäti zelené krmivo, ako je hlávkový šalát, púpavové listy alebo mladá tráva.
  • Voda - Nesmiete zabudnúť na neustály prístup k vode. Pri voľbe napájačiek buďte opatrní, aby prepelice nemohli utopiť alebo sa zamáčať.

Odchovna-krepelek-Cimuka

Akú odchovňu prepelíc si vybrať?

Teraz viete, čo by mala odchovňa prepelíc zahŕňať, a je na vás, akú možnosť zvolíte:

  • Vykurovacia doska - Ak si vyberiete iba vykurovaciu dosku, budete musieť zaistiť vhodné priestory, zdroj svetla, krmítka a napájačky.

  • Vykurovacia doska so zdrojom svetla - Na trhu sú k dispozícii umelé kvočky, ktoré poskytujú teplotu aj svetlo pre prepelice. Opäť budete potrebovať vhodné priestory a príslušenstvo.

  •  

    Kompletne vybavená odchovňa prepelíc - Najjednoduchšou možnosťou je zakúpiť plne prispôsobenú odchovňu prepelíc, ako je odchovňa prepelíc Cimuka. Táto odchovňa je kompletná klietka s regulovateľným zdrojom tepla, svetlom a špeciálnymi kŕmidlami a napájačkami. Ušetríte si čas a miesto, pretože sa tieto odchovne ľahko stohujú a čistia.


  • Odchovna-krepelek-Cimuka

 

Bez ohľadu na vašu voľbu odchovne prepelíc je dôležité umiestniť ju do dobre vetranej miestnosti bez prievanu a rušivých prvkov, ktoré by mohli prepelice stresovať. Prajeme vám úspešný odchov prepelíc!

 
SÚVISIACE PRODUKTY