Domáce liahnutie husí - krok po kroku

Stalo sa vám, že vaša hus odmieta zasadnúť na vajíčka, a tak nezostáva iná alternatíva ako sa pustiť do umelého liahnutia husí v domácej liahni? Prirodzené liahnutie môže byť pre chovateľa pohodlnejšie, ale umelé liahnutie má aj svoje výhody. Môžete si ho plne prispôsobiť podľa svojich potrieb a pokiaľ dodržíte niekoľko základných krokov, môžete si byť istí úspechom.

Jak na domaci lihnuti hus

Aké vybavenie budete potrebovať pre umelé liahnutie husí?

Prvá otázka, ktorú si budete musieť položiť, je, koľko husí chcete vlastne vyliahnuť. Toto rozhodnutie bude určovať výber vhodnej liahne na husacie vajcia a tiež počet násadových vajec.

  • Liaheň pre hydinu - Voľbu liahne na vajcia starostlivo zvážte v závislosti od počtu husí, ktoré plánujete liahnuť. Dôležité je, aby liaheň bola schopná udržiavať konštantnú teplotu a vlhkosť. Ak si neželáte otáčať husie vajíčka ručne, zvážte zakúpenie automatickej liahne s držiakmi prispôsobenými pre veľké husie vajíčka. Moderné liahne sú tiež schopné automaticky riadiť vlhkosť a vykonávať chladenie a kropenie vajec, čo môže ušetriť váš čas a uľahčiť proces.
  • Husacie násadové vajíčka - Ak vlastníte vlastný chov husí, ideálne je zbierať násadové vajíčka v období jari. Ak nemáte možnosť získať vlastné husie vajíčka, môžete ich zakúpiť od iných chovateľov. Pri nákupe vajíčok vždy starostlivo skontrolujte kvalitu a spôsob ich prepravy. Husacie násadové vajíčka môžu byť skladované až 30 dní v chladnom prostredí. Viac informácií o výbere a skladovaní násadových vajec nájdete v tomto článku.


Príprava na liahnutie húsat

Ak máte liaheň na husi a násadové vajcia pripravené a ste pripravení začať proces liahnutia, zvoľte vhodnú miestnosť s izbovou teplotou, ktorá bude počas nasledujúcich 30 dní poskytovať ideálne podmienky pre inkubáciu. Zaistite, že liaheň je v tejto miestnosti zapnutá po celých 24 hodín, a starostlivo sledujte, či udržuje požadovanú teplotu a vlhkosť. Rovnako tak násadové vajcia by mali byť prenesené z chladného prostredia a nechať sa aklimatizovať v izbovej teplote predtým, ako ich umiestnite do liahne.

Hlavné faktory úspešného liahnutia husí

Ak máte svoju hydinovú liaheň správne pripravenú, môžete do nej umiestniť husie násadové vajíčka. Vašou hlavnou úlohou bude nasledujúce štyri faktory:

  1. Teplota v liahni: Pre úspešné liahnutie husí udržujte teplotu v liahni od 1. do 26. dňa inkubácie na približne 37,7°C, a potom ju na posledné tri dni znížte na približne 37,2°C.

  2. Vlhkosť v liahni: Vlhkosť by mala počas prvých 26 dní inkubácie činiť medzi 55-60%, zatiaľ čo na posledné tri dni liahnutia je nutné ju zvýšiť na 75-80%.

  3. Otáčanie vajec: Pravidelné otáčanie vajec je dôležité pre zabránenie prilepeniu rozvíjajúceho sa embrya na škrupinu. Začnite otáčať vajíčka aspoň dvakrát denne o 180 ° od 3. dňa inkubácie a pokračujte v tomto procese až do 26. dňa. Pokiaľ máte liaheň s automatickým otáčaním vajec, uľahčíte si tento krok. Ale na 27. deň inkubácie je nutné vajcia presunúť z otáčacieho roštu do liahne, kde môžu husi začať vyliahnuť.

  4. Kropenie a chladenie vajec: Husi, ako vodná hydina, počas prirodzeného liahnutia na chvíľu opustia vajíčka, aby hľadali potravu, čo vedie k ochladeniu vajec. Následne sa vráti a navýši vlhkosť vajec. Aby sme tento proces simulovali pri domácom liahnutí husacích vajec a zvýšili úspešnosť, je nutné pravidelne chladiť a kropiť vajíčka. S ochladzovaním začnite 8. deň inkubácie, kedy otvoríte liaheň po dobu zhruba 5 minút a potom pokvapkajte vajíčka vodou s teplotou približne 35°C. Každý deň predlžujte dobu ochladzovania o približne 2 minúty, až dosiahnete na 26. deň, kedy bude ochladzovanie trvať približne 45 minút. Pokiaľ si chcete tento proces uľahčiť, liahne značky CIMUKA sa postarajú o chladenie a kropenie vajec za vás.


Pre lepšiu prehľadnosť sme tieto štyri faktory rozdelili podľa dní inkubácie do nasledujúcej tabuľky:

Den 1-2 Den 3-7 Den 8-26 Den 27-30
Teplota v líhni 37,7°C 37,7°C 37,7°C 37,2 °C
Vlhkost v líhni 55-60%. 55-60%. 55-60%. 75-80 %.
Otáčení vajec Ne Ano  Ano  Ne
Kropení a chlazení vajec Ne Ne Ano  Ne

 

Aby sme zistili, aký máme pomer oplodnených a neoplodených vajec a či sa embryá vyvíja správne, odporúča vajcia cca 9. deň inkubácie presvietiť. Pokiaľ sa chcete o presvecovaní vajec dozvedieť viac, odporúčame Vám tento článok.

Prichádza očakávaný deň

Okolo 30. dňa sa už môžete tešiť z prvých vyliahnutých húsatok. Zatiaľ ich však pozorujte iba cez zatvorenú liaheň. Otváranie liahne by mohlo tým, čo sa ešte len klubú na svet, uškodiť. Húsatá nechce v liahni pokojne 24h než pekne uschnú a až potom ich presuňte do vopred pripravenej odchovne.

Ste už pripravení na vlastné liahnutie húsať? Veríme, že áno a prajeme Vám veľa chovateľských úspechov!


SÚVISIACE PRODUKTY